Központ
2020. június 03. szerda, Klotild, Cecília

„Mindent úgy készítünk, mint annak idején a nagyszüleink”

Nemes Gyula március 6, 2015 Társadalom

Manapság, a jóléti társadalom nyújtotta lehetőségek világában, nagyon olcsón vásárolhatunk élelmiszereket. Tíz lejből akár jól is lakhatunk. Kenyeret veszünk, olcsó párizsit, még mustárra és zöldségre is jut. De egy idő után érezhetjük, hogy valami hiányzik. Főleg azok vannak így, akik kóstolták a falun élő nagymamájuk főztjét, kemencében sült kenyerét, kalácsát, a konyhakertben termesztett hagymáját, paradicsomját, házilag töltött és füstölt kolbászát. Ezek az emberek, ha már el is szakadtak a hajdani vidéki világtól, abban igyekeznek, hogy vagy saját maguk termeljenek meg egyet-mást, vagy olyan termelőktől vásároljanak, akikről tudják, hogy vegyszermentesen, tápszermentesen, régi hagyományos módszerekkel állítják elő terményeiket. 

Szabados Attila 4

Szabados Attiláék is még néhány éve azt tették, mint közülünk sokan mások: nagyáruházban vásároltak hústerméket, tejterméket, zöldségeket, gyümölcsöket. 2011-ben azonban történt valami, ami gyökeresen megváltoztatta addigi életmódjukat. „Amikor megszületett a kisfiunk, és az anyatej mellett már egyebeket is kezdett enni, almát és murkot vettünk neki a nagyáruházból – mesélte el lapunknak Szabados Attila. Olyant választottunk, amely a legdrágább, amely a szemnek legmegfelelőbb volt. De a kicsi teste megtelt kiütésekkel. Rögtön orvos ismerőshöz fordultunk, aki megnyugtatott, hogy nincs semmi baj, csak valami vegyszer okozott allergiát nála, amivel a termelők a zöldséget, gyümölcsöt kezelik. Hát ez a válasz nekünk nem tetszett, úgy döntöttünk, hogy tavasztól megtermesztjük azt, amire a kicsinek szüksége van.”

Szabados Attila 1

„A mi zöldségeinket a nap érleli”

Attiláék kis tanyát vásároltak egy Marosvásárhely közeli településen és kertészkedni, gazdálkodni kezdtek. Kis tapasztalat után már annyit sikerült termelni, hogy a rokonoknak, barátoknak is tudtak juttatni terményeikből. Aztán arra gondolta: ha ők így jártak a gyermekkel, talán más szülők is hasonló gondokkal küzdenek és egy Facebook-csoportot hoztak létre, ott árulták portékáikat. „Persze a mi zöldségeink nem olyan fényesek, nem olyan nagyok és nem olyan egyenesek, hibátlanok, mint azok a csodazöldségek, amelyek a nagyáruházban vagy piacon virítanak, de tudjuk, hogy nem agyonvegyszerezettek, tudjuk, hogy a nap süti, érleli, az eső veri és rendes földben gyökerezett” – mondja Attila.

Szabados Attila 2 (1)

Később aztán a zöldségtermesztés mellett a hús előállítására is gondolt a fiatal házaspár. „A kisfiunk már akkorára nőtt, hogy húsfélét is kezdett enni, ezért nekifogtunk házi csirkét nevelni. Ezek a csirkék az udvaron kapirgálnak, futkorásznak, zöldet esznek, semmiféle tápszerrel nem tömjük őket” – tájékoztat a kistermelő.

„Betartjuk azokat a lépéseket, amelyeket egy hagyományos disznóvágás alkalmával végig csinál minden székely-magyar ember”

Szabados Attiláék kisvállalkozásba fogtak, amely Kerti Zöldség név alatt fut, de a közelmúltban kis üzletet nyitottak a marosvásárhelyi kicsi piacon, ahol saját terményeik mellett, olyan kistermelők áruit forgalmazzák, akik igazolni tudják, hogy áruikat vegyszermentesen, tápszermentesen állították elő. „A zöldségeket a mi kis farmunkon termesztjük, vegyszer, műtrágya és mindenféle serkentő nélkül. Mindent úgy készítünk, mint annak idején a nagyszüleink. Nálunk mindig az évszaknak megfelelő zöldséget találja az érdeklődő. Tavasszal zöldhagymát, salátát, retket, aztán később zöldborsót, sóskát, zöldpaszulyt, paprikát, tökféléket, spenótot és így tovább. A felvágottak, amelyeket forgalmazunk, beleillenek ebbe a vegyszermentes, tradicionális keretbe, amelyet mi hirdetünk. Termékeink kimondottan friss húsból készülnek, betartva azokat a lépéseket, amelyeket egy hagyományos disznóvágás alkalmával végig csinál minden székely-magyar ember. A disznót perzselik, a szalonnát pácolják, a hústermékeket füstölik, és ami talán a legfontosabb: són, borson és pirospaprikán vagy egyéb természetes fűszeren kívül semmi tartósítót, egyéb adalékot nem tartalmaz. A befőtteket is házilag készítjük, kizárólag az általunk termesztett zöldségekből, hagyományos receptek szerint, amelyeket családunk idősebb tagjaitól tanultunk” – tudtuk meg még Szabados Attilától.

Szabados Attila 5

Nemsokára üstben rotyogtatott szilvaíz is lesz

A kisüzletben az érdeklődő vásárló a zöldségeken, befőtteken és felvágottakon kívül sok mindent megtalál. Van tejtermék, pékáru, teák, borok, fűszerek, mézek, mustárok, de még mosószerek is. A termékek ára egy kicsit magasabb, mint más helyeken, mert mindenféle rovar- és gyomirtó szer, műtrágya, adalékanyag, tápszer használata nélkül sokkal több munkát, odafigyelést igényel ezeknek az előállítása. A jövőbeni terveikről megtudtuk, hogy a házaspár gyümölcsöst, szőlőst állított be, nemsokára vegyszermentes körtét, szilvát, almát, cseresznyét, meggyet szerezhetünk be tőlük. De üstben, tűzhelyen rotyogtatott szilvaízt, a nagymamáéhoz hasonló zakuszkát is szeretnének készíteni. Egy másik terv a kecsketejből készített termények forgalmazása.

A http://www.kertizoldseg.ro/ internetes címen további információt kaphatnak, valamint megtekinthetik a termékeiket, de házhozszállítást is vállalnak, és a November 7-es napi piacon lévő kisüzletükben minden pénteken kóstolót tartanak a termelők.

Share Button
Ennyien olvasták: 1216

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.