Központ
2020. június 04. csütörtök, Bulcsú

Minőségi rendezvény fiataloknak

Nemes Gyula január 13, 2017 Társadalom

Égjen a láng – megújulva! 

Az Erdélyi Református Egyházkerület a Reformáció jubileumi évét az Égjen a láng! elnevezésű  keresztyén zenefesztivál indítja útjára január 14–15-én. Az első Égjen a lángot 2010. január 9-én szervezték meg a Deus Providebit Tanulmányi Házban, a második zenefesztiválnak a Stúdió Színház előadóterme adott otthont. A harmadik alkalomtól kezdődően a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterme a zenefesztivál otthona. Az Égjen a láng! idén kerül nyolcadik alkalommal megszervezésre.

Sütő Alpártól, a rendezvény főszervezőjétől afelől érdeklődtünk, hogy miben különbözik a 2017-es fesztivál a tavalyitól.

„Az idei rendezvény kicsit más lesz, mint az eddigiek, hisz már a mottóban is benne van: Égjen a láng – megújulva! A megújulás nem csak a reformáció 500-ik évfordulójára utal, hanem maga a rendezvény is igyekszik megújulni. A leglátványosabb eleme a párhuzamosan működő két színpad, a hagyományos műsor mellett a kisteremben teret kap az úgynevezett Parázsfészek, ahol kávéházhoz hasonló hangulattal és fiatalos programmal (slam poetry, jam session) várjuk az érdeklődőket. A két színpad által több lehetőséget tudunk biztosítani az erdélyi keresztyén zenekaroknak. Továbbá az a nagy megtiszteltetés érte a szervezőcsapatot, hogy a zenefesztivál lehet az Erdélyi Református Egyházkerület Reformációi Emlékév nyitó alkalma. Úgy gondolom, ez is hoz magával egy felemelő hangulatot.”

„A rendezvény a fiatalok szája íze szerint formálódik”

A rendezvényt Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke nyitja meg, aki megáldja az előttünk álló jubileumi évet. A fellépők sorát a Szászcsávási vegyeskar indítja, őket követi a Kézdivásárhelyi Református Kollégium bandája, azaz a KRK Band, majd a már ismert szabadság utcai gyülekezet zenekara, a Gordonka. A szombati napot a cserealjai gyülekezet zenekara, az After 5 zárja. A Parázsfészekben Worship Team koncert és slam poetry várja az érdeklődőket. Vasárnapot a Trinitatis kórus nyitja, őket követi a Kiskorál zenekar, majd a piciSófár és a kolozsvári FIKE-Band. A Parázsfészekben Póra Zoli, Praise Project és jam session várja a közönséget.

A zenefesztivál céljáról és ennek esetleges sikeréről a következőket mondta el lapunknak a szervező: „Az eseménynek több célja van ma már. Ha a kezdeti célokat nézzük, akkor a keresztyén zenekarok számára megfelelő technika, tér biztosítása volt a cél. Ma emellett fontos az, hogy az emberek útravalót kapjanak az újévre. Továbbá fontos, hogy minőségi rendezvény legyen, ami főként a fiataloknak szerveződik, inkább az ők szája íze szerint formálódik, annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek Istenhez. A sikerről nem szeretnék egyelőre beszélni, hisz az idei évben nagyon sok buktató lehet. Csak annyit mondok a magam és csapatom nevében, hogy nem rutinból, hanem nekifeszülve dolgozunk a cél elérése érdekében.”

Idén az ÉbresztŐ megszervezését támogatják

Az Égjen a láng! keresztyén zenefesztivál alkalmával összegyűlt perselypénzt – az előző évekhez hasonlóan – 2017-ben is valamilyen közösségi, jótékony cél támogatására szeretnék fordítani a szervezők. Fontosnak tartják, hogy a rendezvénynek egy ilyen jellegű kitekintése is legyen, és Isten nevének dicséretét, magasztalását, az egymással való közösség áldásainak a megtapasztalását valamilyen konkrét cselekedet is kövesse. Idén a közönség szavazással döntötte el, hogy a begyűlt perselypénzt kinek adományozzák. A szavazást az ÉbresztŐ projekt nyerte el.

Az ÉbresztŐ keresztyén ifjúsági tábort tavaly szeptemberben szervezték meg először a sarmasági Szarka-tó mellett. A nap központi részét a dicsőítés töltötte ki, melynek keretén belül a közelből és távolból érkezett zenecsapatok, különböző stílusú és hangzású zenéin keresztül kerülhettek közelebb Istenhez a résztvevők. Az éneklés mellett nem maradhatott el az áhítat és az előadás sem, megfűszerezve teológusok által vezetett csoportos beszélgetésekkel, majd változatos szabadidős programokkal (íjászat, foci, imaséta, csónakázás, tirolin stb). Az eseményen közel 500-an vettek részt. A lelkesedés hónapokkal később sem múlt el, így született meg az ÉbresztŐ különkiadása, az Adventi CsendEst, melynek a Sarmaság-Bányatelepi templom adott otthont.

Share Button
Ennyien olvasták: 897

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.