Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

MOGYE: „Érték, amelyet nem szabad eltékozolni!”

Központ október 4, 2012 Társadalom

MOGYE: „Érték, amelyet nem szabad eltékozolni!”

mogye_1Október 1-én tartotta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem a tanévnyitóját a Vártemplomban, és tavalyhoz hasonlóan a magyar és a román kar külön ünnepelt. A „történelmet író” és hagyományteremtő rendezvényen a diákok és professzorok mellett Marosvásárhely közéleti személyiségei és a történelmi egyházak képviselői is részt vettek. Az eseményen beszédet mondott Ötvös József, leköszönő református esperes, Nagy László, unitárius főjegyző, Papp Noémi, evangélikus lelkész, Oláh Dénes, katolikus esperes, dr. Szabó Béla professzor, de a diákok is szót kaptak Hlavathy Katalin, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke, és Orbán Ildikó, elsőéves diák személyében.

Ötvös elmondta, hogy az egyetem magyar tanárai és diákjai ellenszélben kezdik a tanévet, hisz a politikum, az egyetem vezetősége és román többségű szenátusa is egyaránt a magyar főtanszék megalakítása ellen harcol. De arra bíztatott, hogy, ha a cél távolinak is tűnik, nem szabad meginogni bizalmunkban.

mogye_2

Nagy László, az Erdélyi Unitárius Egyház főjegyzője a tanévnyitón hangsúlyozta, hogy hittel kell az orvosláshoz fordulni, ugyanakkor biztosította az egyház támogatását és segítségét az egyetemen megalakítandó magyar főtanszékért vívott harcban. „Az erdélyi magyar kultúrában a magyarság által alapított Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem olyan értéket képvisel, amely szerves része nemzeti kultúránknak, ezért nem szabad eltékozolni” – hangzott az intő szó.

mogye_3

Dr. Szabó Béla ünnepi beszédében megköszönte a diákoknak, hogy az orvosit választották, ezáltal is erősítve az erdélyi magyar orvosképzést.  De a sajtó képviselőinek kérdésére elmondta, hogy az egyetemi szenátus bár elfogadta a hét pontos egyezményt, ez nem egy ideális helyzet, viszont reméli, hogy a holtpontról való kimozdulást elősegíti. „Ez egy olyan megegyezés, amely lehetőséget ad a holtpontról való elmozdulásra. Nyilván ez a hét pontos egyezség csomag-egyezségként érvényes: kötelező módon mind a hét pontot be kell tartania mindkét félnek” – hangsúlyozta.

A tanévnyitón egyetlen olyan magyar orvos-tanár sem vett részt, aki a román vezetőség révén került be az egyetem döntéshozó testületeibe.


Share Button
Ennyien olvasták: 428

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.