Központ
2020. július 08. szerda, Ellák

„Nagy elvárások, minimális óraszám és majdnem nulla segédanyag”

Nemes Gyula szeptember 22, 2017 Társadalom

– Beszélgetés Szilágyi Mihály zenetanárral –

Hol született? Hol töltötte gyermekkorát?

– 1981-ben születtem Székelykövesden. Összevont osztályba jártam elemi iskolába. Ma úgy tekintek arra az időszakra, hogy szerencsés vagyok. Manapság sokan irtóznak annak még a gondolatától is, hogy a gyermek esetleg ilyen osztályban tanuljon. Az igazság az, hogy összevont tagozaton általában kevesebb gyermek tanul, mint egy osztott osztályban, így a tanító több figyelmet fordíthat egy gyermekre. Nem népszerűsíteni akarom az összevont tagozatot, de nem kell pánikszerűen megijedni tőle. Falusi gyermekként nem a Kobak-mesék világát éltem át, nem voltak mozgólépcsős, felvonós, játszóteres emlékeim, mert számunkra az egész falu és a határ egy játszótér volt – csak tudni kellett, hol és mikor szabad játszani. Nyári vakációkban a többi gyermekhez hasonlóan én is teheneket őriztem a mezőn. Nekünk voltak zivataros, kánikulás, didergős, ködös tapasztalataink, és megtanultunk élni a helyzettel. Volt felelősségtudatunk, mert vigyáznunk kellett a ránk bízott állatokra és a vetésekre, nehogy lelegeljék a tehenek. Fél szemünkkel pásztorkodtunk, másik szemünkkel mindent játszottunk, amit tudtunk. Ha megismételhetném a gyermekkoromat, semmit sem változtatnék rajta.

Hol végezte tanulmányait, hol dolgozik most?

– Utolsó tanulmányaimat Marosvásárhelyen, a Művészeti Egyetem Zenepedagógia szakán végeztem. Tanítóskodás, majd általános iskolában való zenetanári tapasztalatok után, most éppen a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban és a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban tanítok zenét.

„Olyasmiket várnak el a diákoktól, amire nincs lehetőség”

Zenetanárként hogyan látja, eléggé értékelt a tantárgy? Más tantárgyakhoz viszonyítva van-e elég óraszám?

– A zene tantárgy, vagy másképpen műveltségi terület fura megítélést kapott: melléktantárgynak nevezik. Ez a besorolás az elmúlt rendszer hozadéka, de a tanárokon is múlik, hogy elfogadják ezt az állapotot, és beletörődve megelégednek az alacsonyabb rendű besorolással vagy sem. A heti egy vagy fél zeneóra ugyanolyan fontos, mint más egyórás tantárgyak, a szükségességét az óraszám jelzi, ezen kívül nem kell és nem is szabad még egy külön fontossági sorrendet felállítani. Ha igazán jól szeretnénk zenét tanítani, akkor nem heti egy órára lenne szükség, de belátással kell lennünk, hogy a világ fejlődésével megjelennek új tantárgyak, és azokra is oda kell figyelni.

Mennyire van jól kidolgozva a tanterv ön szerint? Miből áll egyáltalán?

– A tanterv egy jól összeállított munka. Ha viszont az országot is nézzük, akkor nevetséges. Olyasmiket vár el a diákoktól, amire nincs lehetőség. Például általános iskolásoknak is szolmizálniuk kellene, sőt hangszeren is meg kellene tanulniuk. Ugyanakkor többszólamú kóruséneklésre is képesnek kellene lenniük, és alaposan meg kellene tanulniuk a zeneelméletet is, továbbá széleskörű klasszikus- és népzenei műveltséggel kellene felruházni a tanulókat. Hogy miért nevetséges ez? Mert mindehhez segédanyagot és segédeszközöket nem biztosít az állam. Van-e magyar nyelven íródott modern tankönyv? Melyik általános iskola büszkélkedhet zeneteremmel, melyben többféle hangszer van? Kapnak-e az iskolák jó minőségű zenelejátszó készülékeket és ehhez hangfelvételeket? Nagy elvárásokat tartalmazó tantervvel, minimális óraszámmal és majdnem nulla segédanyaggal nem lehet látványos eredményeket felmutatni. Ezért is melléktantárgy a zene.

„A zene minden tudománnyal összefügg”

Tudomásom szerint ön érdeklődik a történelem iránt is. Van-e kapcsolat a zene és történelem közt? Esetleg a zene és egyéb tudományágak között?

– A zene és a történelem között szoros az összefüggés. A művészet gyakran a jelen vagy a múlt eseményeiből merít. Ugyanakkor az aktuális élethelyzetek lelkiállapota kristálytisztán jelenik meg a művészetben. Fordítva is igaz a megállapítás: a zene rávilágít a jelen lelkiállapotára – és akkor most megdöbbenhetünk: a zene nemcsak a történelemmel függ össze, hanem a tudományokkal. A világot nem lehet sok különálló, párhuzamos síkként tekinteni, a világ minden folyamatával együtt érthető meg, így a zene, tudományok és minden más szorosan összefügg, kiegészíti egymást. Ha pedig megbontjuk ezt az egységet, akkor ugyanaz történik, mintha egy jó kötél egy-két fonalát elvágjuk – meggyengül az ereje.

Ön írással is foglalkozik. Milyen jellegű anyagokat ír szívesen?

– A Népújságban kétheti rendszerességgel írok olyan tudósokról, akik zenélni is tudtak. Ezzel is azt bizonyítom, ha egy nagy tudósnak sem jelent hátrányt a zene, akkor másnak is esetleg ezt az irányt kellene követnie. A történelem, a II. világháború fogolysorsai iránti érdeklődésem a Kéve egyházi folyóirat következménye. Ebben a lapban jelentek meg a Kéve körzetében élő hadifoglyok beszámolói.

„Még a kivégzőosztag előtt is a megoldáson kell gondolkodni”

Apropó. Nemrég jelent meg egy könyve ezzel kapcsolatban. Kérem, mutassa be röviden. Miért tartotta fontosnak kiadni ezt a kötetet?

– A rabkenyér íze című könyvem 2013-ban jelent meg, 21 hadifogoly sorsát tartalmazza. A történeteket egyes szám első személyben jegyeztem le, ezzel is kihangsúlyozva azt, hogy nem én, a kérdező mesélek, hanem a volt hadifogoly. A megdöbbentő események kitűnő példák arra, hogy nem szabad könnyen feladni az életet, a legnehezebb helyzetben – még a kivégzőosztag előtt is – a megoldáson kell gondolkodni. A ma embere sokkal kisebb problémák hatására is összeomlik, depressziós lesz, és alig lehet újra emberré pofozni. Diákjaim is néha megkérdezték, hogy zene helyett miért írtam ezt a könyvet. A válaszom minden alkalommal az volt, hogy ez a téma nem várt rám. Ha akkor nem kérdezek, ha akkor nem írok, ma már lehetetlen lenne. A zenéről később is írhatok, és írni is fogok.

Share Button
Ennyien olvasták: 915

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.