Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

National Georgraphic: élő cápákat találtak aktív vulkánban

Pál Piroska július 12, 2015 Társadalom

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a cápák nem cukorból vannak, ám az még a kutatókat is meglepte, hogy páran tűzhányókban laknak.

A National Geographic forgatócsoportja a Salamon-szigeteknél található Kavachi nevű vízalatti vulkánt vizsgálta, amikor leengedtek egy kamerát a forró, savas vízbe. Ugyan csak egy órát volt a felszín alatt a kamera, jó pár pörölycápát és tüskés ráját sikerült lencsevégre kapnia a tűzhányó kráterében.

“A tény, hogy nagytestű állatok, például cápák élnek a kráterben szembemegy azzal, amit a Kavachiról tudunk, mégpedig, hogy gyakran kitör” – mondta Brennan Phillips, az expedíció vezetője. „Amikor kitör, nincs esély a túlélésre. Az itt élő állatok lényegében bármelyik pillanatban meghalhatnak, így a tény, hogy mégis itt élnek, számos kérdést vet fel. Tudják előre, hogy ki fog törni a vulkán, és elmennek? Esetleg belerobbannak az égbe?

A Kavachi igen aktív tűzhányó, legalább két tucatszor tört ki a huszadik században, legutóbb pedig tavaly érzékeltek aktivitást a NASA műholdjai. Az MTI pénteki jelentése szerint a Salamon-szigetek térségét éppen a napokban rázta meg egy 6,5-es erősségű földrengés.

Forrás: vs.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 498

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.