Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

„Nehéz volt kitörni az ismeretlenségből”

Nemes Gyula június 20, 2015 Társadalom

– Beszélgetés Kluzsán Attila kertészmérnökkel, vállalkozóval –

Kluzsan 2

Kluzsán Attila 1970-ben született Marosvásárhelyen, itt érettségizett 1989-ben az Elektromaros Líceumban. 1994-ben a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Nyárádszeredai Tagozatára iratkozott be, majd szerzett kertészmérnöki oklevelet 1998-ban. Kezdetben kertészkedéssel foglalkozott, majd saját céget alapított. Kluzsán Attilát egy vállalkozás kezdeti nehézségeiről, a siker kulcsáról kérdeztük, valamint arra kértük, fogalmazzon meg néhány tanácsot fiatal vállalkozni vágyók számára. 

– Mikor indult a vállalkozása? Mivel foglalkoznak?

– A Blondy Romániát 2001-ben indítottuk útjára egy magyarországi társsal. Mezőgazdaságban használatos alapanyagokkal kereskedünk. Eleinte egy háromfős kis csapat voltunk, ma már 40 főt számlálunk. Minden termékünket importáljuk, majd szétosztjuk az ország összes pontjára. Nagy világcégeket képviselünk: holland virágmagos céget, német krizantémos vállalkozást, vagy magyar cégtől hozunk rágcsáló- és rovarirtó szereket. Igyekszünk minden olyan terméket beszerezni, amelyekkel a helyi kertészek munkáját könnyebbé, hatékonyabbá tehetjük.

„Bárki ellesheti nálunk a kertészkedés fortélyait”

– Úgy tudom, a közelmúltban bővítették a tevékenységüket.

– 2010-ben Marossárpatakon egy zöldségtermesztő farmot építettünk, ahol paprika- és epertermesztés folyik. A célunk az volt, hogy látványkertészkedést működtessünk. A mi kapuink mindenki előtt nyitva állnak, bárki bejöhet hozzánk, hogy „ellesse” a kertészkedés fortélyait. Fontosnak tartjuk a mi szakterületünkön is az utánpótlás biztosítását, nevelését, ezért a kertészetünket felajánlottuk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kertész hallgatóinak látogatás céljára. A cégen belül ugyanakkor szaktanácsadást vállalunk, tanítunk kertészeket, kiállításokat tartunk, és veszünk részt.

Kluzsan 1

– Milyen nehézségekkel kellett szembenézniük a vállalkozás kezdeti időszakában?

– Cégindításkor nehéz volt kitörni az ismeretlenségből, megharcolni a már működő konkurens cégekkel és felépíteni egy rendszert, egy csapatot. Kezdetben még az üzemanyag megvásárlása vagy a bérek biztosítása is nagy gondokat okozott, de végül sikerült beindulnunk. Az idő folyamán egyre több termék forgalmazását vállaltuk, újabb és újabb partneri szerződéseket kötöttünk, így sikerült az elmúlt 14 év alatt fennmaradni, fejlődni.

„A siker kulcsfontosságú tényezője: a család- és emberbarát környezet”

– Mi a tapasztalata, mitől lesz sikeres egy vállalkozás?

– Úgy gondolom, egy vállalkozás sikere elsősorban a komolyságon, az elszántságon és a hosszú távra kitűzött célok következetes szem előtt tartásán alapszik. Az ember szinte bármit elérhet az életben, ha azt igazán akarja, és nem hátrál meg az eléje gördülő nehézségek elől. A mi cégünk család- és emberbarát. Számunkra nagyon fontos, hogy a kollégák jól érezzék magukat nálunk. Számos csapatépítő tevékenységet szervezünk, közös külföldi kirándulásokon veszünk részt és mindezt azért, hogy egy nagy családként működjön a cég. Szerintem ez a siker kulcsfontosságú tényezője.

– Megéri-e vállalkozni?

– Nekünk ez lett az életünk, a mindennapunk, és ma már kötelez a 40 ember iránti felelősségvállalás is. De egy vállalkozás nagyon sok lemondással jár: kevés időnk marad a családra, a gyermekek nevelésére, elmaradnak a barátok… – ebből a szempontból nem éri meg. De kárpótol a siker, hogy nem volt hiábavaló a megtett út.

„Kis lépésekben gondolkodjunk, hosszútávra tervezzünk!”

– Milyen céljaik, elveik vannak? Tervezik a jövőbeni bővítést?

– Mi nem tervezünk semmit, csak figyelünk a jelekre. Ha igény van valamire, azt igyekszünk teljesíteni, megoldani. Ha kínálkozik megfelelő pillanat, élünk vele. Célunk pedig az, hogy minél jobban végezzük a munkánk, mind logisztikai téren, mind a személyzet képzésében. Elvünk: ha vásárolunk, világmárkájú cégtől vásároljunk, hogy itthoni partnereinknek, vásárlóinknak a legjobbat tudjuk adni, a legjobb áron. Termékpalettánkat igyekszünk bővíteni újabb és újabb termékekkel.

– Mint már több éves tapasztalattal rendelkező vállalkozó, mit tanácsolna azoknak a fiatalembereknek, akik vállalkozásba kezdenének?

– Bármilyen jellegű is legyen a vállalkozásuk, a legfontosabb, hogy higgyenek a saját erejükben. Innen tovább pedig megtegyenek mindent a céljaik eléréséért. Az évek során azt tapasztaltam, hogy még a legrosszabbnak induló vállalkozás is sikeres lehet, ha a mögötte levő ember 100%-ban beveti magát. Azt tudni kell, hogy vállalkozni egy teljes embert igénylő tevékenység, ami sok áldozattal és lemondással jár. Fontos a vállalkozó személy komolysága, kimondott szavának a hitelessége. Mindig kis lépésekben gondolkodjanak, de hosszútávra tervezzenek.

Share Button
Ennyien olvasták: 1254

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.