Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

„Nem csak a fiatalság hóbortja a tetoválás”

Pál Piroska május 13, 2016 Társadalom

A kifestőkönyvtől a tetoválóművészetig

De Villa Beatrix vásárhelyi tetoválóművésznek kisgyerekkorában a kifestőkönyvek voltak a kedvenc játékszerei, így egyértelmű volt, hogy a Művészeti Líceumban tanul majd. Aztán már a kilencvenes évek végén annyira érdekelték a tetoválások, hogy internetklubokban böngészett formák és minták után, azokat pedig floppylemezekre mentette le.  Azóta három gyerek édesanyja, főállásban tetovál, és nem érzi hátránynak nőiségét ebben az alapvetően maszkulin szakmában. A Vársétányon lévő szalonjában látogattam meg, ahol éppen egy más városból érkező kliensével döntötték el, milyen mintát válasszanak.

bea

– Hogyan kerültél kapcsolatba a tetoválóművészettel, egyáltalán a rajzzal?

– Azt hiszem, apukámnak köszönhetem, mert gyerekkoromban rengeteg kifestőt vásárolt nekünk: az öcsémé mindig érintetlenül maradt, az enyémet pedig pár nap alatt kiszíneztem. Édesapám is jól rajzolt, így ő vette észre, hogy tehetségem van nekem is ehhez, aztán nem is volt kérdés, hogy első osztályban hova irat be. Mivel csak ötödik osztálytól van rajz tagozat, az első négy évet hegedűszakon jártam, amit iszonyatosan utáltam. Aztán végre ötödikben teljesült a vágyam, és onnan is érettségiztem.

– Utána mi történt?

– A főiskolát Budapesten volt szándékomban elvégezni, el is költözünk a magyar fővárosba, de aztán mégsem úgy alakult, ahogy terveztem. Közel tíz évig dolgoztam teljesen más munkakörben Pesten, de végig éreztem, hogy hiányzik valami. Bár abban, amit csináltam igyekeztem maximálisan teljesíteni, számomra a rajz a minden. Aztán négy éve Szebenben voltam egy tetováláskiállításon, és akkor jöttem rá, hogy ez az én pályám. Hazaköltöztem Vásárhelyre, két évig csak szabadidőmben tetkóztam, most pedig augusztusban lesz két éve annak, hogy megnyitottam a szalonom, és főállásban ezzel foglalkozom.

tetko3

– Hogyan szerezted a klienseidet?

– Soha nem reklámoztam magam tudatosan. Úgy vélem, a legjobb ajánlólevél: az a személy, aki járt már nálam, és magán hordozza az általam varrt tetoválást. Így jut el – szájról szájra – az emberekhez, és most már más városokból is érkeznek vendégeim.

– Mi most a vásárhelyi tetoválásdivat?

– Szerencsére ritkán követnek trendet tetoválásmintában, -formában. Örülök, hogy egyre inkább az egyedi tetkókat preferálják, és nem másolnak, csak tőlem kérnek segítséget a tervek tökéletes kidolgozása érdekében. De menők a kisebb méretű tetkók az első varratások alkalmával. Ugyanakkor egyre bátrabbak is: többen kérnek látható bőrfelületre, nagyobb méretű tetoválást.

tetko1

– És melyik az a testrész, ahova leggyakrabban varratnak?

– Az alkar a legdivatosabb testrész – most már lányok is sok esetben kérnek teljes alkari mintát –, emellett a váll környéke és a mell alatti részre van a legtöbb óhaj.

– Van-e olyan téma, amit nem szívesen vállalsz?

– A horror tematikájú tetoválások nem állnak közel hozzám, de amiért a témát nem kedvelem, a technikai kihívások felcsigáznak. Vállalom régi tetkók takarását, javítását is, és fontos, hogy semmit sem látok megoldatlan feladatnak. De volt olyan, akit lebeszéltem a varratásról, mert akár bizonytalan volt, akár a kiválasztott minta nem volt esztétikus, vagy éppen pillanatnyi fellángolásnak véltem. Általában az a néhány ember, aki határozatlan, szót is fogad, ha arra biztatom, aludjon rá egyet. Akik haboznak, azokkal elsőre csak beszélgetünk, segítek irányt találni, ajánlom, hogy tanulmányozza a stílust, és csak utána hozzon döntést. Ha csak a „legyen tetkóm” elv miatt varrat, azt nem szívesen vállalom.

– Mi volt a legdurvább kérés, amit elutasítottál vagy elfogadtál?

– Ezt sosem felejtem el. Egy fiatal fiú látogatott be szalonba, és a mellkasára szerette volna varratni óriás, graffitis, vastag betűkkel a Hip-Hop Romania szöveget. Természetesen nem vállaltam, és csak remélem, hogy máshol sem készíttette el.

– Mi a helyzet a kiskorúakkal? Az ők varrását vállalod?

– Csak írásos szülői beleegyezéssel. De az én célcsoportom leginkább a 25, sőt a 30 év fölötti személyek, akiknek határozott elképzeléseik vannak. De volt már 58 éves kliensem is, akinek ez első tetoválását készítettem én, de világ életében vágyott rá. Egyébként ma már nem csak a fiatalság hóbortja a tetoválás, hisz ezek igényes, műalkotáshoz közel álló munkák.

tetko

– Azt mondják, nehéz leállni az első tetoválás után. Igaz ez?

– Ez határozottan így van. Ezt az is igazolja, hogy visszajáró vendégeim vannak. A tetoválások készítésekor nagyon fontos, hogy az első benyomás pozitív legyen, és a személy álmait felülmúló munkát kapjon. Ilyen esetben szinte teljesen biztos, hogy jön a következő is. Olyan vendégem is volt, akinek elkészítettem az első tetkóját, és ahogy felállt a székből, már gondolkozott a következő mintán.

– Mi a legjobb ebben a munkában?

– Az emberek pozitív visszajelzését, háláját látni. Ez akkora öröm számomra, hogy nem számít, ha 8 órát dolgozom egy bőrfelületen, vagy ha este 9-kor kell bejönni dolgozni.

– Van-e tetoválásod?

– Nincs. Haha. Nagyon szeretnék amúgy, de a kisebb tetoválás nem illik hozzám, a hátam elfedő, nagyméretűhöz pedig idő kell, ami egyelőre nincs. De a jövő terve ez!

– Milyen a jó tetoválás?

– Elsősorban úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy a tetovált személy boldogan, büszkén hordja azt, ne kelljen takargassa, másodsorban, hogy a művész azt érezze, hogy maximálisat adott magából. Ez elengedhetetlen, hisz óriási felelősség egy embernek az élete végéig hordott „ékszert” elkészíteni. Ugyanakkor hosszútávon is minőségben megfelelő tetoválást kell készíteni, hiszen ha kellő technikával megrajzolt tetkót kapnak, nem unják meg 20 év után sem.

– Biztonságos egzisztenciát lehet teremteni ebből a munkából Vásárhelyen?

– Ha komolyan veszi az ember, akkor igen. Meggazdagodni nem lehet belőle, de ahhoz képest, hogy művészetként értékelem a munkám, nem panaszkodom. Biztonságos életet tudok magamnak biztosítani ebből a keresetből.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1147

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.