Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús

„Nem egy másért, hanem egymásért”

Központ szeptember 5, 2012 Társadalom

uni„Nem egy másért, hanem egymásért”

A marosvásárhelyi Unitárcoop Alapítvány több mint másfél évtizede működik. Tagjainak sokrétű tevékenységéről, lélekművelő munkájáról Antal Ildikó alapító tagot kérdeztük.   

– Mikor indult útjára az Unitárcoop Alapítvány és milyen céllal?

– Az alapítvány 1996-ban indult, szociális hálóként, nagycsaládosok megsegítésére, valamint idős kisnyugdíjasok támogatására, az akkori Maros-Küküllő egyházkört átfogva. Jelenleg a két marosvásárhelyi unitárius egyházközség közös alapítványa. Az szervezet kulturális tevékenysége csak 2002 után bontakozik ki, amikor a klubdélutánok is beindultak.

– Melyek a tevékenységi köreik?

– Tevékenységi köreink a következők: szociális segítésnyújtás, amelynek keretében kisnyugdíjasok számára élelmiszerekből, tisztító és tisztálkodó szerekből álló csomagokat osztunk szét havi rendszerességgel. Ennek a pályázatnak a felelőse Báthory Éva szociális munkás, és a városi tanács által meghirdetett pályázat keretében havonta 35 személy a részese.

Otthoni gondozó szolgálat idős, szociálisan hátrányos helyzetű, egyedül élő emberek részére, segítségnyújtás a bevásárlásban, házimunkában, számla-fizetésekben, valamint a hivatalos ügyek intézésében. Ennek a pályázatnak a felelőse Gergely Orsolya szociális munkás-pszichológus, és az ebben résztvevők száma 40 személy.

A klubtevékenység két helységben zajlik: Marosvásárhelyen 30–35 személy, Szentháromságon 10 személy vesz részt benne. A foglalkoztatásokat az ő igényeiknek megfelelően alakítottuk.

Vállalt feledataink közé tartozik továbbá: segédeszközök kölcsönzése, segédeszközök kölcsön adása, illetve adományozása, valamint egyszeri használatos egészségügyi eszközök adományozása.

– Hol fejtik ki munkájukat?

– Nagyon sokáig csak Maros megyében fejtettünk ki tevékenységet, de két éve a Gondviselés Segélyszervezettel együttműködve Hargita megyében is dolgozunk.

– Kik voltak az alapító tagok?

– Az alapítványt a Marosvásárhelyi Unitárius Egyházközség, valamint Szabó László, Bakó László és Román Elemér alapították 1996 tavaszán.

– Hány tagja van ma az alapítványnak?

– A közösségnek jelenleg Kecskés Csaba esperes úr az elnöke.  Öttagú kuratórium irányítja az alapítványt, amelynek hat fizetett alkalmazottja és 25 önkéntese van.

– Kérem, beszéljenek bővebben a lélekművelő munkájukról, az irodalmi kör tevékenységéről.

– Nagyon sokáig mint szociális segélyszolgálat működött az alapítvány, de 2002-ben egy debreceni tapasztalatcsere folytán rájöttünk, hogy ennél többre van szükségük a gondozottaknak, nemcsak anyagi és fizikális segítségre vágynak, hanem szellemi hátteret is igényelnek tőlünk. Megismerve önkénteseink felkészültségét, 2002-ben elindítottuk a klubtevékenységet. Ekkor jött létre a kézimunka kör, irodalmi kör, színház-múzeum-emlékestek látogatása, társasjáték, közmunka, jótékonysági bálok szervezése.

Az irodalmi kör Kisgyörgyné Barla Júlia nyugalmazott magyar szakos tanárnő vezetésével alakult meg 2006-ban. Minden évben egy irodalmi összeállítással készülünk, meghívásra kiszállásokat vállalunk.

– Kik voltak azok a költők, írók, akiknek az életéről megemlékezést tartottak és hol?

– 2007-ben Marosvécsen voltunk, meglátogattuk a Kemény kastélyt, a Helikon emlékhelyet, Wass Albert síremlékét, valamint a báró Kemény János emlékházat.

2008-ban irodalmi összeállítással emlékeztünk Wass Albertre, a nagy költőre, íróra. Ezzel a műsorral augusztus 20-án, Nagyváradon az unitárius templomban tisztelegtünk az emigráns író emléke előtt. A Szent István napi ünnep alkalmából megismerkedtünk Nagyvárad gyönyörű szecessziós épületeivel, a Püspöki Palotával és kincstárával, részt vettünk a debreceni virágkarnevál felvonulásán.

2009-ben Ady Endre csodálatos istenes verseivel Nyárádszentlászló meghívottjai voltunk, a páratlan értékű Árpád-kori szentlászlói unitárius templomban.

2010-ben a kettős évfordulós Vörösmarty Mihály életművét idéztük meg összeállításunkban, amellyel – többek között – szerepeltünk a nagyernyei unitárius templomban, amely építésének 100. évfordulóját ünnepelte, valamint a Magányosok Klubja népes körében.

2011-ben Balázs Ferenc emlékévet tartottunk, melynek során ellátogattunk Mészkőre, a költő sírhelyére, valamint Tordára, ahol kopjafáját megkoszorúzva megemlékeztünk Kiss László tiszteletes úr tragikus haláláról is. Ernyében ezzel a műsorral a református templomban szerepeltünk. Advent alkalmával mind a kövesdombi, mind a Bolyai-téri templomainkban sor került egy-egy előadásra.

2012-ben az Áprily Lajos verses műsorral tisztelegtünk a meghívóink előtt. Előadásunkat Szentháromságon júniusban, augusztus 11-én pedig a parajdi emlékházban adtuk elő. Szeptemberben Enyeden az unitárius templomban fogjuk előadni, majd meglátogatjuk a Bethlen Gábor középiskolát, amelynek tanára volt a költő.

– Van e jelmondatuk? Egy gondolat, amely vezérli önöket, ami erőt ad a továbbfolytatásra, a kitartásra?

– Igen van: „Nem egy másért, hanem egymásért”.  Együtt minden sokkal könnyebb, és elviselhetőbb, gyönyörű, egyedül­álló magyar költészetünkkel ez a munka lélekemelőbb.

– Mit szeretnének még elmondani az olvasóknak az alapítványról, önökről?

– Mindez a munka, amit kifejtünk nem jöhetne létre pályázatok nélkül, ami az anyagi hátteret biztosítja számunkra. Mi is nagyon sokat dolgozunk, hogy ez sikerüljön, de az anyagi hátteret a Munkaügyi és Szociális Minisztérium, a Maros Megyei Tanács, a Marosvásárhelyi Önkormányzat, valamint a kulturális szervezetek által meghirdetett pályázatok biztosítják. Mindezért természetesen nagyon hálásak vagyunk minden pályáztató szervezetnek. Volt már sikeres pályázatunk, a Communitas alapítványtól, az Eurotrans alapítványtól, az Új kézfogás alapítványtól, a Gondviselés Segélyszervezettől, és az Unitárius Közösségi Alapítványtól. Ezen kívül Európai Uniós támogatást kaptunk a Holland Együttmüködési alaptól, a Rákóczy alapítványtól valamint a Mocsáry Lajos alapítványtól. Jelenleg 7 megnyert pályázat lebonyolításán dolgozunk. Ez lett volna a klubtevékenységünk egyik része, irodalmi része, de a sort lehetne folytatni…    


Share Button
Ennyien olvasták: 220

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.