Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Németország anyagilag támogatja a romániai tanárokat

Központ január 21, 2015 Társadalom

A német állam hozzájárul 750 ezer euróval a német tannyelvű romániai iskolákban oktató tanárok béréhez – adta hírül kedden az Agerpres hírügynökség a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) közleményére hivatkozva.

tanar

A havi 50 és 100 euró közötti támogatást a német állam a brassói Saxonia Alapítványon keresztül folyósítja a német nyelven oktató mintegy háromszáz tanítónak és 450 tanárnak. A támogatás összegét az oktatók heti óraszáma alapján számolják ki, és évente két részletben fizetik. Az igénylőknek kérvényt kell benyújtaniuk a brassói alapítványhoz.

Romániában akuttá vált a tanerőhiány a német tannyelvű iskolákban, mert a tanári diplomát szerző, németül is tudó fiatalok a tanárinál sokkal jobban fizetett állásokat találnak az üzleti szférában. Ezért nemcsak a német nyelv oktatását, hanem a matematika, fizika, kémia német nyelvű tanítását is nehéz biztosítani az iskolákban. Ezen a helyzeten kíván javítani a német állam a támogatással.

Martin Bottesch, a Romániai Német Demokrata Fórum elnöke elmondta, a támogatással azt szeretnék elősegíteni, hogy a tanárok maradjanak az oktatásban. Hozzátette, hogy miközben egyre több gyermek iratkozik német nyelvű iskolába, egyre kevesebb a németül oktató tanár. A német szervezet vezetője azt is elmondta, hogy a támogatás egy kisebb részéből a németül oktató tanárok szakmai továbbképzését finanszírozzák.

A német iskolák tanárhiányára Sorin Cimpeanu román oktatásügyi miniszter is kitért egy sajtótájékoztatón. A miniszter szerint Romániában 23 ezer diák tanul német nyelven, és miközben a falvakon és kisvárosokban német iskolákat kell bezárni, a nagyvárosokban egyre nagyobb az igény ezekre az oktatási intézményekre.

A romániai német tannyelvű iskolákban kisebbségben vannak a német kisebbséghez tartozó tanulók a más nemzetiségűekhez képest.

A két világháború között még 800 ezres lélekszámú romániai német közösség tömeges elvándorlása a kommunista diktatúra idején kezdődött, az 1989-es rendszerváltozás után pedig rohamosan felgyorsult. A 2011-es népszámláláskor 36 ezren vallották németnek magukat Romániában.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 688

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.