Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Jórészt felhős
Péntek
Jórészt felhős

Nesze neked parkosítás!

Központ február 28, 2013 Társadalom

Nesze neked parkosítás!

p2

Milyenek is vagyunk mi, emberek… Örvend a szemünk, ha valami szépet lát. Feltöltődünk mindenféle energiával, ha magunk mögött tudjuk a város porát-zaját. Azonban vannak olyan hetek-hónapok is, amikor nem tudunk kimozdulni sehova. Olykor marad csak a munka – vagy éppenséggel ennek keresése! –, a hajtás, a rohanás.  Ilyenkor bizony meg kell elégednünk azzal, amit magunk körül látunk, hallunk, érzékelünk. Azt a levegőt kell beszívnunk, ami van, és csak sóvárogva gondol(hat)unk arra, hogy bizony, vannak jobb helyek is.   Pár nappal ezelőtt valami felkeltette egyik olvasónk figyelmét.  A szóban forgó észrevételt K. Levente juttatta el a Központ szerkesztőségébe…

A pillanatkép…

Taximegálló az egykori Hosszú utca (hadd ne írjuk most, hogy 1918-as Sugárút) elején. A helyszínről a képek is árulkodnak, de annak érdekében, hogy mindezt jobban betájolhassuk magunkban, leírjuk azt is, hogy arról a megállóról van szó, amely a finánc épülete után lett „kiépítve”.

p1

Jó pár hónappal ezelőtt itt még csak járda volt. A gyalogosok kényelmesen járhattak-kelhettek, de ez a tény már a múlté. A forgalom gyorsítása végett a járdát fehér vonallal kettéosztották, feljárókat hoztak létre, és pillanatok alatt meg is lett a rögtönzött piskótaköves taximegálló. Hát ez van, ezt kell szeretni. Néha megpróbálunk belenyugodni a változtathatatlanba, néha pedig nem tűrjük el azt, ha valami sérti a szemünket.

p3

Történik ugyanis, hogy a taxik olykor nem sorrendszerűen indulnak el a kijelölt helyükről. Így aztán kikerülik egymást, átlépve a fehér folytonos elválasztó vonalat. Sőt, még az sem számít, ha jobb kerekeikkel ráhajtanak a parkosított részre is. Történik ez naponta többször, havonta rengetegszer, évszakonként megszámlálhatatlanul sokszor.  

Érdekes viszont az, hogy ezt talán senki nem veszi észre. Ilyenkor nem büntetnek a törvény emberei, és az sem baj, hogy a járdákat összekötő részek is annyira tele vannak sárral, hogy azon átevickélni a gyalogosnak már szinte lehetetlen.

K. Levente lapunknak elmondta, hogy az egyik szomszédját például azért büntették meg, mert akaratlanul szemetet felejtett Vásárhely egyik parkjában. Persze nem akarunk minduntalan a bürokráciáról beszélni, azonban mindezt mégsem hagyhattuk leírhatatlanul.

p4

Összegezve: jobb helyeken mindenhol parkosítanak, járdákat szélesítenek, kerékpárutakat építenek. Ebben az esetben viszont azt kell mondanunk, itt bizonyos célok más tendenciát mutatnak. Ilyen például a járdák szűkítése, a parkok megsemmisítése, és még sorolhatnánk tovább.  

Minderről azonban hadd adjon hírt a fényképösszeállítás, mely minden bizonnyal helyettünk is beszél.


(Az észrevételért K. Leventét két hónapi előfizetéssel jutalmaztuk!)


Share Button
Ennyien olvasták: 207

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.