Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Nulladik osztály: témakörösített, játékos tanulás

Központ szeptember 20, 2012 Társadalom

Nulladik osztály: témakörösített, játékos tanulás

nullaHétfőn, szeptember 17-én megkezdődött országszerte a tanítás. Mint ismeretes, idén nem csak az első osztályosok ültek először iskolapadba, hanem a 2012-ben hat évet betöltött gyerekek, óvodás nagycsoport helyett, az előkészítő osztályokat bevezető tanodákba indultak.

Fejes Réka, a marosvásárhelyi elemi oktatásért felelő tanfelügyelő elmondta, hogy a 2012/2013-as tanévben Maros megyében 122 magyar nyelvű első osztály indult összesen, ebből 79 önálló és 43 szimultán. Az utóbbi osztályok összevontak, azaz első osztály tanul együtt másodikkal, vagy akár a harmadikkal és a negyedikkel is. „Szimultán osztályokat főként vidékeken kényszerültünk indítani, és ezek egyfajta megoldást jelentenek a nem elégséges számú tanteremre és oktatókra” – mondta el Fejes. Azt is hozzátette, hogy Marosvásárhelyen mindenik elemi iskolában indult magyar nyelvű első osztály, még a Tudor negyedbeli Romulus Guga iskolában is, ahol korábban, jelentkezők hiányában, kérdéses volt az első osztály indítása. Emellett összesen 131 magyar nyelvű előkészítő osztály kezdte hétfőn a tanévet, amelyből 65 önálló és 66 szimultán.

Az előkészítő osztályok indítása sok kérdést vetett fel a szülők, de az oktatók részéről is. Fejes elmondta, hogy augusztus utolsó és szeptember első hetében a nulladik osztályt kezdő tanítók felkészítőkön vettek részt, és megkaptak minden információt az induló osztályokról: a betartandó órakeretet, tantervet és az osztálytermek optimális berendezését.

Témakörösítés, interdiszciplinaritás és játékosság

A nulladik osztályok célkitűzése a témakörösített, interdiszciplináris és játékos tanterv. „A tantervben tantárgyak szerepelnek, de az oktatók interdiszciplinárisan kell megoldják a tanítást. Van egy domináló tanóra, például az anyanyelv, de az adott órába az oktató beleszövi a matematikának azt a részét, amely kapcsolódik az anyanyelv éppen tanított részéhez” – fejtette ki a tanfelügyelő. Ugyanakkor a főbb tantárgyakat az anyanyelvi kommunikáció, a román nyelvű kommunikáció, a matematika és környezetismeret, a zene és mozgás és a testnevelés és sport képezik.

„Természetesen az előkészítő osztályosok tanterme is eltér az elsőosztályosokétól, hisz a bútorzat mérete kisebb, és a berendezésnek is megfelelőnek kell lennie a 6 éves gyerekek számára. Játszósarkok, építősarkok, olvasósarkok kialakításával próbáljuk kényelmesebbé tenni a termeket, emellett polcos rendszerrel küszöböljük ki a helyhiányt, ahol a könyveket és a gyerekek gyűjteményeit lehet tárolni. Mindenképp oly módon alakítjuk ki a helységeket, hogy a gyerekeknek legyen mozgásterük” – szögezte le Fejes.

35 perces tanórák, minősítések nélkül

Megtudtuk azt is, hogy a nulladik osztályban nincs minősítés, csupán év végén töltenek ki az oktatók egy kompetencia alapú táblázatos értékelőt. „Dicsérni, motiválni lehet a gyerekeket piros ponttal, mosolygós arccal, de nem rangsoroljuk a tanulókat” – hangsúlyozta a tanfelügyelő. A diákok az elemi iskolához hasonlóan napi négy órát töltenek el a tanintézetben, de a tanórák csak 35 percesek, és a fennmaradt időt kitöltik játékkal, ezzel is megkönnyítve a gyerekek tanulását, és elkerülve a kisdiákok túlterhelését. „Legfontosabb szem előtt tartanunk a játékosságot, amelyre az ilyen korú gyerekeknek égető szükségük van” – foglalta össze Fejes.


Share Button
Ennyien olvasták: 815

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.