Központ
2020. augusztus 14. péntek, Marcell

Oda nem illő aszfaltburkolatot kapott a Palás köz

Központ november 7, 2013 Társadalom

Oda nem illő aszfaltburkolatot kapott a Palás köz

a1

A napokban leaszfaltozták a Rákóczi-lépcső közelében levő, a Forradalom és II. Rákóczi Ferencz (jelenleg Avram Iancu) utcát összekötő Palás közt, ami roppant felháborodást váltott ki a vásárhelyiekből.

Az utcát először 1837-ben említi Borosnyai Lukács János Régi és új Vásárhely című művében: „Marosvásárhely város krónikájában nevezetes helyet foglal el az a tény, hogy II. József császár erdélyi körútja alkalmával 1773. július 11-én a székely fővárost is meglátogatta. Ezzel a fejedelmi látogatással kapcsolatban a Szentgyörgy utcai Makariás ház, ahol az uralkodó lakott és az épülettel szemközti meredek Palás köz, amelyen keresztül a >>kalapos király<<-t a várba felvezették, történelmi nevezetességre kapott.”

a2

A kis utca leaszfaltozásának okáról Csegzi Sándort, a polgármester tanácsadóját kérdeztük, akinek elmondása szerint már régóta indokolt annak rehabilitációja. „Nagyon sokszor felhívtam a figyelmet arra, hogy a Palás közt fel kell újítani, mert nem biztonságos autós közlekedésre, esőzésekkor nagy sár alakul ki, és borzasztóan tönkrement utcáról beszélünk” – mondta el Csegzi.

Arra a kérdésünkre, hogy a helyi tanáccsal konzultáltak-e erről, elmondta, hogy az utcafelújítási programok tartalmazták a Palás köz feljavítását is, amely terveket szakemberek véleményeztek és jóváhagytak. „Ami az önkormányzati képviselőkkel való konzultálást illeti, nem szükséges minden utca felújításához tanácsi határozat. Általában úgy működik, hogy egy 70-80, javításra váró utcát tartalmazó lista a szakemberek elé kerül, ők láttamozzák, és tömbösítve terjesztik a költségvetését megszabó tanács elé” – fejtette ki a tanácsadó.


A Palás köz lakosai régóta kérik a felújítást

Peti András alpolgármester elmondása szerint egy helyi rádió élőműsorában több vásárhelyi lakos is betelefonált, hogy a Palás köz felújításra szorul, mert több mint 30 éve nem végeztek semmiféle munkálatot az utcában, az alpolgármester pedig ezt jelezte a beruházási osztályon.

a3

„Úgy vélem, indokolt volt a Palás köz feljavítása, az ott élő személyek is panaszkodtak az állapotokra. Viszont a műszaki megoldást nem véleményezhetem, mert nem vagyok szakember, ugyanakkor a beruházási osztály felé is csak a panaszokat tolmácsoltam, a munkálatok mikéntjét nem én határoztam meg” – nyilatkozta Peti András.

A lakosok felháborodását pedig a következőképp kommentálta: „Általában minden, a várost érintő tevékenység megosztja a lakosok véleményét, ám az tény, hogy az ott élő személyek igényelték az utca rehabilitációját” – szögezte le Peti András.


„Legközelebb a Vár udvarát aszfaltozzák le?”

Törzsök Sándor, a városi önkormányzati képviselőtestület településrendezési szakbizottságának elnöke a szóban forgó utca leaszfaltozását egy újabb öntörvényű balfogásnak tartja, és hozzátette, hogy a hírről is a sajtóból, valamint a közösségi oldalról értesült.

a4

„Sajnos a városban sok mindent öntörvényűen hajtanak végre. Az igaz, hogy minden egyes utca leaszfaltozását nem kell a helyi képviselőtestület elé terjeszteni, de így nem lehet eljárni. Teljes mértékben egyetértek a lakosok felháborodásával, mert a Palás közhöz semmiképp nem talál az aszfaltburkolat” – nyilatkozta lapunknak.

Törzsök Sándor elmondta, hogy létezik egy EU-s program, amely a marosvásárhelyi utcák rehabilitációjára vonatkozik, de nem emlékszik arra, hogy ezen a listán szerepelt volna a Palás köz. „Nem akarok senkit vádolni, de félő, hogy >>valakinek<< abban az utcában van a lakóháza, és a kapujáig aszfaltúton akart eljutni” – sejteti a tanácsos.

Hozzátette, hogy csodálkozik Csegzi Sándor magatartásán, mert szerinte neki őriznie kellene Marosvásárhely történelmét, és jobban oda kellene figyelnie a város lakosaira.

„Ezt az utcát évszázadok óta a gyalogosok használják, és a felújítást másképp is el lehetett volna végezni, például folyami kővel kirakni, úgy, hogy ne rombolják az utca jellegét. A csatornázást, az esővíz elvezetését ez esetben is könnyűszerrel meg lehetett volna oldani. Holnap a középkori Vár udvarát is leaszfaltozzák azzal a kifogással, hogy sáros?” – teszi fel a kérdést. A tanácsos leszögezte, hogy egy elrontott munkát helyrehozni nehéz, és „az aszfaltot ugyan fel lehetne szedetni, de ez esetben a világ röhögése lennénk.”

a5

Mint ismeretes, hozzávetőlegesen a Palás köz aszfaltozásának ideje alatt a vásárhelyi RMDSZ közleményt bocsátott ki, miszerint a „tanács RMDSZ-frakciójának mindenkori célkitűzése az épített örökség megőrzése, a műemlék épületek megóvása és szakszerű restaurálása, a város hagyományos arculatának megőrzése, illetve ennek turisztikai hasznosítása.” Hozzáteszik: a Vár és környéke ennek a stratégiának a szerves részét képezi, és megemlítik a II. Rákóczi Ferencz (jelenleg Avram Iancu) utcára vonatkozó átalakításoknak a terveit. Felvetődik a kérdés, hogy a fent említett II. Rákóczi Ferencz utca közvetlen szomszédságában lévő Palás köz oda nem illő rehabilitációja hogyan kerülte el az illetékesek figyelmét.


Share Button
Ennyien olvasták: 479

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.