Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Hózápor
Hétfő
Hózápor
Jórészt felhős
Kedd
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Okos enged?

Központ október 18, 2012 Társadalom

okosOkos enged?

Mint arról beszámoltunk, Marosbogáton, a Marosludastól nem messze fekvő, 400 református magyart számláló kis faluban két hónapja egyházi-politikai vita folyik. A főszereplők: Sepsi László, a marosbogáti RMDSZ elnöke, aki lopással, agresszióval és feladatainak elmulasztásával vádolja a református lelkészt, illetve Molnár Károly tiszteletes, aki viszont valótlannak tartja a vádakat, és politikai, illetve személyes hátszelet sejt a konfliktus mögött.


Az ügy orvoslására az egyházmegye ez év augusztusában fegyelmi kivizsgálást indított a lelkész ellen, amelynek nemrégiben született eredménye szerint a Molnár Károly ellen felhozott vádak alaptalanok. Mindemellett a tiszteletes úgy döntött, hogy az elmérgesedett helyzet megszüntetése érdekében félreáll a marosbogáti egyház éléről. Továbbá a vita kirobbanásakor a helyi RMDSZ 249 aláírást is gyűjtött a faluban, a hívek kézjegyei arról tanúskodnak, hogy menesztenék Molnár Károlyt az egyházközség éléről.

Ötvös József leköszönő esperes, aki a fegyelmi kivizsgálás kezdeményezője is volt, elmondta, hogy az eljárás során hamisnak találták a vádakat, amelyeket Molnár Károly tiszteletes ellen fogalmaztak meg, de a lelkész kivette a szabadságát, és megígérte, hogy felfüggeszti a marosbogáti református egyházban betöltött tisztségét.

Ártatlannak bizonyult, mégis félreáll

Lapunk megkeresésére Molnár megerősítette, hogy a fegyelmi bizottság nem találta vétkesnek az ellene felhozott vádakban, ám mégis úgy döntött, hogy nem szolgál többé lelkészként Marosbogáton. „Az egyház a békesség helye kell legyen, és úgy tűnik, az én jelenlétem különböző konfliktusokat szül, sőt szakadást okozhat az egyházközségben, amit én mindenképpen el szeretnék kerülni. Nem bocsátanám meg magamnak, hogy emiatt a közösség tagjai kimaradozzanak a templomból, vagy szektákba csoportosuljanak, hisz volt már ilyesmire precedens. Már a vádak felmerülésekor kijelentettem, hogyha néhányan nem találják megfelelőnek a munkám, akkor távozom. Jelenleg közel 30 napos szabadságon vagyok, de annak lejárta után lemondok” – nyilatkozta Molnár. Kifejtette, bár nem tartja igaznak a vádakat, mégis az „okosabb enged” alapon elhagyja a falut, hisz morális dologról van szó, és nem kíván egy olyan gyülekezet élén lenni, ahol egyes tagok megalázzák. A lelkész továbbra is állítja, hogy a hívekkel semmiféle problémája nincs, hanem öt helyi RMDSZ-es tanácsos lehetetlenítette el őt hivatásában, akik a mai napig sem hajlandóak tárgyalni az ügyről, és netán tisztázni a helyzetet.

„Nem hiszem, hogy a lelkész betartja ígéretét”

A lelkészt erős vádakkal illető Sepsi László marosbogáti RMDSZ-elnök nem bízik abban, hogy Molnár eleget tesz ígéretének, és elhagyja a gyülekezetet. Hozzátette, hogy a hívek száma egyértelműen tükrözi a lelkészhez való viszonyulásukat, hisz amióta ez a konfliktus terheli a falu életét, Molnár lelkész istentiszteleteire 10 fős közösség jár el, de a néhány hete érkező helyettesítő pap szertartásain legkevesebb 100 fő jelenik meg vasárnaponként a templomban.

Share Button
Ennyien olvasták: 212

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.