Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Okos enged?

Központ október 18, 2012 Társadalom

okosOkos enged?

Mint arról beszámoltunk, Marosbogáton, a Marosludastól nem messze fekvő, 400 református magyart számláló kis faluban két hónapja egyházi-politikai vita folyik. A főszereplők: Sepsi László, a marosbogáti RMDSZ elnöke, aki lopással, agresszióval és feladatainak elmulasztásával vádolja a református lelkészt, illetve Molnár Károly tiszteletes, aki viszont valótlannak tartja a vádakat, és politikai, illetve személyes hátszelet sejt a konfliktus mögött.


Az ügy orvoslására az egyházmegye ez év augusztusában fegyelmi kivizsgálást indított a lelkész ellen, amelynek nemrégiben született eredménye szerint a Molnár Károly ellen felhozott vádak alaptalanok. Mindemellett a tiszteletes úgy döntött, hogy az elmérgesedett helyzet megszüntetése érdekében félreáll a marosbogáti egyház éléről. Továbbá a vita kirobbanásakor a helyi RMDSZ 249 aláírást is gyűjtött a faluban, a hívek kézjegyei arról tanúskodnak, hogy menesztenék Molnár Károlyt az egyházközség éléről.

Ötvös József leköszönő esperes, aki a fegyelmi kivizsgálás kezdeményezője is volt, elmondta, hogy az eljárás során hamisnak találták a vádakat, amelyeket Molnár Károly tiszteletes ellen fogalmaztak meg, de a lelkész kivette a szabadságát, és megígérte, hogy felfüggeszti a marosbogáti református egyházban betöltött tisztségét.

Ártatlannak bizonyult, mégis félreáll

Lapunk megkeresésére Molnár megerősítette, hogy a fegyelmi bizottság nem találta vétkesnek az ellene felhozott vádakban, ám mégis úgy döntött, hogy nem szolgál többé lelkészként Marosbogáton. „Az egyház a békesség helye kell legyen, és úgy tűnik, az én jelenlétem különböző konfliktusokat szül, sőt szakadást okozhat az egyházközségben, amit én mindenképpen el szeretnék kerülni. Nem bocsátanám meg magamnak, hogy emiatt a közösség tagjai kimaradozzanak a templomból, vagy szektákba csoportosuljanak, hisz volt már ilyesmire precedens. Már a vádak felmerülésekor kijelentettem, hogyha néhányan nem találják megfelelőnek a munkám, akkor távozom. Jelenleg közel 30 napos szabadságon vagyok, de annak lejárta után lemondok” – nyilatkozta Molnár. Kifejtette, bár nem tartja igaznak a vádakat, mégis az „okosabb enged” alapon elhagyja a falut, hisz morális dologról van szó, és nem kíván egy olyan gyülekezet élén lenni, ahol egyes tagok megalázzák. A lelkész továbbra is állítja, hogy a hívekkel semmiféle problémája nincs, hanem öt helyi RMDSZ-es tanácsos lehetetlenítette el őt hivatásában, akik a mai napig sem hajlandóak tárgyalni az ügyről, és netán tisztázni a helyzetet.

„Nem hiszem, hogy a lelkész betartja ígéretét”

A lelkészt erős vádakkal illető Sepsi László marosbogáti RMDSZ-elnök nem bízik abban, hogy Molnár eleget tesz ígéretének, és elhagyja a gyülekezetet. Hozzátette, hogy a hívek száma egyértelműen tükrözi a lelkészhez való viszonyulásukat, hisz amióta ez a konfliktus terheli a falu életét, Molnár lelkész istentiszteleteire 10 fős közösség jár el, de a néhány hete érkező helyettesítő pap szertartásain legkevesebb 100 fő jelenik meg vasárnaponként a templomban.

Share Button
Ennyien olvasták: 498

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.