Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

„Olyan, mintha a Himaláját akarnám megvenni a nepáliaktól”

Központ augusztus 29, 2012 Társadalom

lici„Olyan, mintha a Himaláját akarnám megvenni a nepáliaktól”

Múlt héten Dorin Florea bejelentette, hogy történelmi magyar egyházaknak visszaszolgáltatott iskolaépületeket vásárolná vissza az önkormányzat számára, arra hivatkozva, hogy a papoknak és az egyházaknak nincs pénzük az épületek felújítására. Az elöljáró elmondása szerint a Városháza hajlandó lenne fizetni a Bolyai Farkas Gimnázium és az Egyesülés Gimnázium épületeiért. Mint megtudtuk, a szándék egyoldalú, hiszen az egyház tulajdonában levő épületek nem eladók, nem beszélve arról, hogy a polgármester, a bérleti szerződés megkötése ellenére, másfél éve nem fizet az egyházaknak.

Holló László, az Erdélyi Római Katolikus Státus elnöke elmondta, hogy jelen pillanatban semmi esélyt nem látnak arra, hogy áruba bocsátanák ezeket az épületeket. „Nem fordult hozzánk senki a vásárhelyi önkormányzattól ez ügyben,  de ha megkeresnek az illetékesek, akkor természetesen az erdélyi római katolikus szenátus közgyűlése a kérdést tárgyalni fogja, és érdemben választ fog adni” – tette hozzá Holló.

Ugyanakkor a státus elnöke szerint igaza van Floreának abban, hogy nincs anyagi keretük felújítani az ingatlant, de ezt éppen azért, mert a Polgármesteri Hivatalnak bérbe adott épületekért a tavalyi év áprilisától nem fizetett egy lejt sem az önkormányzat. „Közel két milliárd lej adóssága van a Városházának, és először is azt javasolnám a polgármesternek, hogy fizesse ki az elmaradt béreket, és akkor a státus fog gondoskodni az épületek megfelelő karbantartásáról, ahogyan ezt az eddigiekben is tette. Mi az Egyesülés Líceum tetőszerkezetének javítását elkezdtük, de mivel a bérleti díjat nem törlesztették, a munkálatok leálltak” – állítja Holló.

Kifejtette, hogy politikai hátszelet sejt a polgármester nyilatkozata mögött, és bár erőltetettnek tartja a Mikó-ügy és Dorin Florea épületvásárlási szándéka közötti párhuzamot, mindenképp elővigyázatosságra int.

Ötvös József generális direktor, esperes viccesen, bár találóan jegyezte meg, hogy a hír hallatán elgondolkodott azon, hogy ő, Ötvös József magánszemélyként meg kellene vásárolja a nepáliaktól a Himaláját. „Ennek csupán két akadálya van: az egyik, hogy nem eladó, a másik, hogy nincs rá meg a szükséges pénzem. Pontosan ilyen ez a helyzet is. Egyértelműen kampányfogás, vagy ezzel szeretne a tartozások elől” – nyilatkozta lapunknak Ötvös. Emellett meggyőződése, hogy nem véletlen az, hogy Dorin Florea éppen most hozakodik elő ezzel az ötletével, pár nappal a sepsiszentgyörgyi Mikó kollégiumért szervezett tüntetés előtt. „A sepsiszentgyörgyi és a marosvásárhelyi ingatlanok történetében és jelenlegi helyzetében is olyan hasonló vonások vannak, hogy nem lehet elhanyagolni az egybeesést” – összegzett Ötvös.

Share Button
Ennyien olvasták: 447

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.