Társadalom

Önök mondták: íme, Vásárhely legnagyobb problémái, illetve pozitívumai

Valamivel több mint egy hónapja tették közzé Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának honlapján a város integrált fejlesztési tervére vonatkozó, több oldalas kérdőívet. Ennek kitöltésére tíz perc elegendő, s az a célja, hogy felmérje, mennyire elégedettek a vásárhelyiek a lakókörnyezetükkel, az oktatással, az egészségügyi ellátással, a tömegközlekedéssel.  A 2016-2023 időszak korszerűsítésére vonatkozó kérdőívet 40 nap alatt csupán 660 személy töltötte ki.

somsoteto

A középkorosztály vezet

Az internetes közvélemény-kutatásban eddig résztvevő vásárhelyiek zömében 25-35 évesek, ők teszik ki a kitöltők közel 33%-át, de a 35-45 éves korosztály 30%-ot jelent az összes válaszadó közül. Ahogyan sejthető, a 25 év alatti személyek csupán 12%-át alkotják a véleményt kinyilvánító személyeknek.

A Hidegvölgy és a Somostető sereghajtók

A lakónegyedek szerinti bontás szempontjából leginkább a Tudor negyedben élő személyek érezték fontosnak elmondani a véleményüket, akik közül 185-ön töltötték ki a kérdőívet, azt követi a Kövesdomb, Egyesülés, a November 7 lakónegyedek és a városközpont. A Hidegvölgyből pedig csupán egy személy szeretne beleszólni a város fejlesztésébe, de a Somostetőn élő lakosok közül is mindössze 7-en.

A kérdőívet kitöltők 77%-a alkalmazott, 7,5%-a nyugdíjas, 7,3%-a egyetemista. Munkanélküli segélyen élő, illetve háztartásbeli személy csupán 6, illetve 7 fejezte ki opcióját. Az Egyéb választ 42 személy jelölte meg.

var

A legnagyobb problémák Vásárhelyen

A kutatás következő fejezete Marosvásárhely lakosok általi megítélésére kérdezett rá. A nyílt kérdés arra vonatkozott, hogy mi a város három legnagyobb problémája. Az infrastruktúra hiánya, az autós forgalom problémái, parkolóhelyek és kerülőutak hiánya, valamint a tömegközlekedés esetlegessége dobogós helyre került a vásárhelyiek szemében. A válaszadók csaknem fele erre vonatkozóan elmarasztaló véleményt fogalmazott meg. Ezt követően a befektetők és a munkahelyek hiányát érzik a legégetőbb problémának a közvélemény-kutatásban résztvevők. A szemétlerakáshoz és elszállításhoz kapcsolható problémák a válaszadók zöménél problémát jelent, ám az iskolák, óvodák és kórházak nem megfelelő felszereltsége is számos válaszban szerepelt. Az Azomaros mint mérgező gyár, illetve a légszennyezettség is sok válaszadó szerint a legfontosabb, megoldásra szoruló probléma, de a biciklisáv, a hosszú távú stratégiák hiánya, valamint a politikusok által kinevezett vezetők inkompetenciája, a közalkalmazottak tiszteletlensége és a bürokrácia is megjelent több válaszban. A megkérdezett lakosok szerint gond a turizmus kihasználatlansága, de többen is megemlítették, hogy az építkezési engedélyekre is hosszú éveket kell várni.

busz

A város pozitív aspektusai

A következő nyílt kérdés Marosvásárhely három pozitív aspektusára kérdez rá.  Egyértelműen a Somostető, a középkori vár és Víkendtelep jelent meg legtöbbször a válaszadók véleménye között, de többen is tiszta, csendes, nyugodt városnak tartják Vásárhelyt.  A válaszokban megnevezték a MOGYÉ-t és a kórházi infrastruktúrát is mint pozitív aspektust, de a város földrajzi fekvése és a repülőtér jelenléte is megjelent több helyütt. Érdekesség, hogy a multikulturalitást megannyian értékként emelték ki, ám nem elhanyagolható az a tény sem, hogy több válaszadó azt írta, hogy nem tudna kiemelni egyetlen pozitívumot sem, vagy véleménye szerint nincs ilyen.

somosteto

Elégedetlenség a város projektjei irányába

A városban zajló projektek és befektetések közül a válaszadók csupán 49,2%-a ismer bár egyet. A legnépszerűbbek a Somostető, a középkori vár, a Víkendtelep, az ipari park, egyes utak felújítása és tömbházak hőszigetelése.

A lakosok túlnyomó része elégedetlen azzal, ahogyan a polgármesteri hivatal kezelte a befektetéseket: 46% elégedetlen, vagy eléggé elégedetlen, 32% vélekedése szerint pedig nem volt elegendő információ a rendelkezésükre bocsátva, hogy erről véleményt alkothassanak. Csupán 15% elégedett azzal, ahogyan a hivatal gyakorlatba ültette a várost érintő projekteket.

Vegyes eredmények a lakónegyedeket illetően

A következő kérdéscsoport a lakókörnyezet megítélésére vonatkozik, amelyben a rendet és biztonságot a válaszadók 80%-a kielégítőnek vagy közepesnek ítélte, 19%-a pedig elégtelennek. A lakóhelyükön lévő zöldövezet mennyiségét 40% közepesnek, 26% elégségesnek, 32%-a viszont kevésnek vélte. A tisztaságot és a szemétszállítást a negyedekben élő személyek zöme – 42% – rossznak tartotta, 57% szerint pedig közepes vagy elégedett ezzel.

Ami a boltok és piacok számát illeti a lakókörnyezetben: 80% elégedett vagy közepesen elégedett ezzel, a játszóterek számát és állapotát pedig 30% kielégítőnek, 37,7% közepesnek és 29% elégtelennek tartja. Az óvodák, bölcsődék, iskolák és középiskolák számát illetően a kérdőívet kitöltők 80%-a elégedett vagy közepesen elégedett.

Ezzel eltérő eredményt mutat a lakónegyedi tömegközlekedés megítélésére vonatkozó kérdés, ahol 48% elégedetlen, és csupán 4% választotta az elégedett opciót.

Városi létesítmények

A városi létesítmények kérdéscsoportban az elemi, középiskolai és egyetemi intézmények számával a lakosok zöme elégedett. A bölcsődék és óvodák számával elégedetlenek a legtöbben, azaz 19%-a az ívet kitöltőknek. Ezzel ellentétben nagyon nagy az elégedetlenség foka az iskolák (52%), a bölcsődék és óvodák felszereltségét illetően (36,5%), és bár a kórházak számával a kitöltők 44%-a elégedett és 7,2%-a nagyon elégedett, annak felszereltségét és a kórházi helyek számát illetően 40% elégedetlen.

Az orvosi rendelők és a gyógyszertárak számával 62% elégedett vagy nagyon elégedett, illetve 87% elégedett, vagy nagyon elégedett.

A hét oldalas kérdőívet a www.tirgumures.ro oldalon tölthetik ki, utána az eredményeket is megtekinthetik.

 


cnc_600x90px


 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.