Központ
2020. április 01. szerda, Hugó

Óriási leletanyagot találtak a marosvásárhelyi vár területén

Központ június 20, 2013 Társadalom

Óriási leletanyagot találtak a marosvásárhelyi vár területén

var_1

A marosvásárhelyi ferences templom és kolostor körüli erődítmény létéről már XV. századi okiratok és régészeti leletek tanúskodnak. Ez az 1601–1602-es hadi cselekmények során nagyon megrongálódott, és rádöbbentette a város elöljáróit arra, hogy támadás esetén nem tudja megvédeni a település lakosságát. A dúlások elmúltával 1602-től a város főbírája Borsos Tamás és a település elöljárósága az erődítmény javításával próbálták megoldani átmenetileg a helyzetet, de mindenki tisztában volt azzal, hogy ez csak ideiglenes megoldás lehet. Végül hosszas kilincselés után sikerült engedélyt szerezni egy új vár építésére, és 1612-ben elkezdték a nagyméretű munkálatot. A vár építése a városban működő céhek segítségével történt, és elhúzódott a század közepéig. Az 1658-as tatárbetörés, majd a Rákóczi-szabadságharc idején már hathatós védelmet nyújtott a Marosvásárhely lakóinak.  

A várban az 1960-as években végeztek régészeti munkálatokat, de a rendszerváltás után is folyamatosan kutatták a területet a szakemberek. A közelmúltban elkezdődött az építmény szakszerű felújítása, mely alkalommal ásatásokra is sor került. A vár területén történt régészeti feltárás eddigi eredményeiről, a leletekből levonható szakvéleményekről, és a további munkálatokról Soós Zoltánt, a Maros Megyei Múzeum igazgatóját, városi tanácsost kérdeztük.


A térségben egyedi leletek

Soós Zoltán elmondta, hogy két és fél éve párhuzamosan folynak a felújítási és ásatási munkálatok a vár területén. Sajnos a tervezésből kimaradtak bizonyos fontos részek. Nem vették például figyelembe azt, hogy a régészeti feltárások során a műszaki terv többször módosulhat.

Az ásatások eredményeiről megtudtuk, hogy nagyon sok objektum és óriási leletanyag került már napvilágra. Ez utóbbiak egy részét a várban, más részét a múzeum melletti raktárban őrzik. A hajdani ferences kolostor északi és keleti szárnyát már a kutatások kezdetén feltárták. Az érdekességek és különlegességek sorába írható az épület padlófűtéses rendszere. A kolostor mellett egy, a XV. századtól működő kézműves ház alapjaira bukkantak a régészek. A bronzmegmunkáló műhely a reformáció után is működött egészen a XVIII. századig. Itt főleg a kolostor részére készítettek könyvcsatokat, gombokat, lószerszámokat, késnyeleket és egyebeket. A műhelyhez tartozó két bronzolvasztó kemence is napfényre került, amelyek egyedi leleteknek számítanak térségünkben.

Előkerült a kaputorony védőműve a farkasveremmel

Előkerült továbbá a téglaégető kemence is, amelyet a vár építésekor használtak, valamint a kaputorony védőműve a farkasveremmel. (Farkasverem: erődítések előtt alkalmazott közlekedési akadály. 0,6-1,6 méter mély, kúpalakú verem, melynek fenekére karót ásnak be úgy, hogy jól kihegyezett csúcsa felfelé a földből kiálljon; sakktáblaszerűen ásták úgy, hogy a kihányt föld a közökön boglyákat képezzen. Forrás: Pallas Nagylexikon)

A „várban lévő szép házunk”

Úgyszintén előkerült hat polgárház és a Kornis család egy nemesi udvarháza. Ezeket a XVIII. század elején berendezkedő osztrák katonaság bontotta le.Ez alkalommal alakították át a várban lévő városháza épületét is katonai parancsnoksággá. Marosvásárhely elöljárósága még 1750-ben is kérte a Guberniumot, hogy a “várban lévő szép házunkat” adják vissza a közösségnek.

Az ásatások folyamán feltárultak a vár északi kaputornyának a maradványai a bejáró rendszerrel, valamint egy XVIII. századi katonai ülepítő rendszer. Ez utóbbi igen komoly műszaki létesítmény és ugyancsak egyedinek számít térségünkben.

A régészeti munkálatokat Soós Zoltán vezetése alatt Györfi Zalán, Németh Rita, Gál Szilárd és Adrian Andrei Rusz végzik. Az ásatásvezető véleménye szerint eddig már elkészültek a feltárások 60%-val, de a további munkálatok elhúzódhatnak a jövő év őszéig.


Share Button
Ennyien olvasták: 760

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.