Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Országos szinten a „legbölcsebbek” a bolyais diákok

Pál Piroska május 5, 2016 Társadalom

133 diákcsoport közül csupán négy jutott tovább a Bölcs Diákok elnevezést viselő, középiskolások számára kiírt országos vetélkedőn, amelyből két csoportot a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulóiból verbuváltak. Az idén hatodik alkalommal megszervezett versenysorozaton ők esélyesek a május 15-i döntőn a dobogós helyet elfoglalni. Vezető pedagógusuk Sikó Olga magyar szakos tanárnő, aki szerint hiánypótló esemény ez, a diákok sokat tanulnak belőle, nagyon élvezik és összetartóvá kovácsolja őket.

Felső sor, balról jobbra Magyari Mátyás, Szabó Henrietta, Sólyom László és Köllő Magos Örs. Alsó sor, jobbról balra György Tamás, Zalányi Eszter-Boróka, Benedek Bianka és Czimbalmos Szabolcs, elől Sikó Olga tanárnő

„Okos, érdeklődő, kitartó diákok”

Sikó Olga, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanára a két nyertes csapat – Szószólók és Bolyai-Sokk – vezetője elmondta, hogy ez már a harmadik Bölcs Diákok vetélkedő, amelyben részt vesz. A csapat összeállításában szabad kezet adott a diákoknak, mert ők fel tudják mérni, hogy kivel tudnak eredményesen együttműködni. „A tagok mind különböző érdeklődési körrel rendelkeznek, mondhatni kiegészítik egymást, így minden témakört ügyesen meg tudtak oldani. Minden gyereknek megvan a saját területe, de ismerik egymás feladatait is. Egyébként nagyon ügyes, okos, kreatív, tehetséges, érdeklődő, kitartó diákok, valószínűleg emiatt a négy, döntőbe továbbjutó csapat közül kettő bolyais diákokból áll, pedig erős volt a mezőny, és 133 csapat vett részt a versenyben” – magyarázta a tanárnő. Hozzátette, hogy nem könnyű a verseny, és a teljes iskolai évet felöleli – októbertől május közepéig rendezik meg a fordulókat –, de érdekes, sok mindent lehet tanulni belőle, illetve a diákok is élvezik.

Szeretem, hogy magyar vagyok

Az idei verseny Szeretem, hogy magyar vagyok címet viseli, így a kérdések között is sok magyar kultúrkörhöz, irodalomhoz, személyiségekhez kapcsolódó volt. De kémia, biológia, történelem, matematika, földrajz és honismeret témakörök is szerepeltek a feladatokban. Emellett kisfilmeket, kézimunkákat is kellett készíteni az első három fordulóban. Az elődöntő és a döntő élőben zajlik, ahol előkészített feladatokkal is elő kell rukkolniuk a diákoknak, de helybeni, ismeretfelmérő kérdésekre is válaszolniuk kell. „Hiánypótló ez a vetélkedő, mert az interdiszciplinaritást helyezi előtérbe. Gondolkozni kell, a tanulóknak sokféle képességüket meg kell mozgatniuk. Bár a döntőben egymás ellen is meg fog mérkőzni a két bolyais csapat, remélem, ez nemes verseny lesz” – szögezte le Sikó tanárnő.

A kemény munkának édes a gyümölcse

Benedek Biankát osztálytársa, Zalányi Eszter íratta be a Bolyai-Sokk csapatába. „Bár az elején nem volt ínyemre, mert nagyon sok és pontos, kitartó munkát igényeltek a feladatlapok, Eszternek igaza lett, és egyáltalán nem bántam meg. Rengeteg tapasztalatot szereztem, szerepelhettem a tévében, ami nagy élmény volt minden csapat számára. A vetélkedő megtanította, mit jelent felelősséget vállalni, csapatként dolgozni, illetve megízleltük a kemény munka édes gyümölcsét. Ezek esszenciálisak egy erős, határozott és sikeres egyéniség kialakításához” – véli Bianka, aki a csapatban az irodalom „képviselője”, de az íráskészség, illetve a művészettörténet is erőssége.

Czimbalmos Szabolcs a humán tantárgyak alapos ismerőjeként került a Bolyai-Sokk csapatba, emellett történelemtudásával és „színészkedéseivel” erősíti társait. „Ez a verseny eltér a megszokott olimpiászoktól, mert itt nem csak egy tantárgyat kell ismernünk, és jó, mert nem csak magunkra hagyatkozhatunk. Fontos is ez a vetélkedő, mert olyan dolgokat tanulunk, amit egyébként nem tennénk, és ha az elődöntőbe jutunk, akkor a tévés életbe is belepillanthatunk” – foglalta össze Szabolcs.

Szappanfőzés és indiánmaszk-faragás

Zalányi Eszter-Boróka kilencedikes diák, a Bolyai-Sokk csapat tagja lapunknak elmondta, hogy spontán mód alakították ki a „válogatottat”, és eddig jól vették az akadályokat. Eszter erősségei a kreatív és a nem hétköznapi feladatok, így került be a napi programjába a szappanfőzés, kopjafatervezés, illóolaj készítés és az indiánmaszk-faragás is. „A vetélkedő jó lehetősség arra, hogy új embereket ismerjünk meg, kiránduljunk, olyan témákkal foglalkozzunk és könyveket olvassunk el, amiket amúgy nem tennénk. Az általános műveltségi szintünket is látványosan növeli, valamint megérteti az elméleti tantárgyak gyakorlati hasznát” – mesélte tapasztalatait Eszter.

Életre szóló élmény a vetélkedő

Köllő Magor Örs tízedik osztályos diák, az elődöntőben első helyet elérő Szószólók csapat tagja lapunknak elmondta, hogy a csapatot egy baráti közösség alkotja, akikkel együtt több versenyen is részt vettek sikerrel és elsősorban sziporkázó csapatösszhanggal. „Amikor Sikó tanárnő mesélt a versenyről, azonnal kaptunk a lehetőségen. Én elsősorban történelem, irodalom, illetve a reáltantárgyak terén erősítem a csoportot, de minden tag lelkiismeretesen készül mindenik témából” – mesélte. Úgy véli, nagyon kreatív, hiánypótló kezdeményezés, egész éven át tart, tehát konstans teljesítményre van szükség és a feladatok még egységesebb, összetartóbb csapattá nevelték őket. „Mindenképp életre szóló élmény” – szögezte le, de hozzátette, hogy azért is fontos a vetélkedő, mert az idei mottóhoz kapcsolódóan – Szeretem, hogy magyar vagyok – rengeteg olyan, elsősorban erdélyi magyarságot érintő témákat dolgoz fel, amelyre szüksége van a mai diákoknak az identitás, a hagyományok megőrzésének érdekében, illetve megtanít alkalmazkodni, csapatban dolgozni, ami minden fiatalnak fontos, kiváltképp az erdélyi magyaroknak – véli Magor.

Kitartás és csapatmunka

A Bölcs Diákok országos szintű vetélkedőt először 2010-ben szervezték meg, amelynek elsődleges célja a tanulók olvasási készségeinek fejlesztése alternatív, a tanórai tevékenységek kiegészítéseként szolgáló módszerek segítségével. A teljes tanévet felölelő interaktív és interdiszciplináris verseny célja, hogy a diákok felismerjék az egyes tudományok szakterületéről származó információk közötti összefüggéseket. Ugyanakkor  kitartásra, csapatmunkára és összefogásra neveli a jövő nemzedéket.

Share Button
Ennyien olvasták: 1449

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.