Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Borús
Ma
Borús
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús

Országszinten egyedülálló babaúszás-tanfolyam Marosvásárhelyen

Központ április 26, 2015 Társadalom

Februárban indult el városunkban – elsőként az országban – a Kalovits-babaúszás tanfolyam.  A már több mint huszonöt éve, Európa-szerte alkalmazott módszert orvosok és pszichológusok dolgozták ki, akik elsősorban a gyerek és a család fejlődését tartották szem előtt. Harai Gabriella úszóoktatót, edzőt kérdeztük a módszer hatásairól, illetve az érdeklődőkről.

uszas

A Kalovits-módszer tanítása szerint minden baba más, de a közös tényező az, hogy minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének. A foglalkozást az önfeledt játék hatja át, dalokkal és mondókákkal kísért időtöltés, melyek örömtelik és stresszmentesek a teljes család számára.

Marosvásárhelyen Harai Gabriella szakember – aki Magyarországon sajátította el a módszert – indította el a tanfolyamot, ő pedig legszívesebben „családi vízi foglalkozásnak” nevezi azt, hisz a baba az anyukával és az apukával együtt részt vehet a tanfolyamon. „A foglalkozás 45 perces, énekelünk, és a baba korának megfelelő mozgásokat végzünk. Elsősorban a kisbabák mozgása szempontjából fontos, és a nem meleg – harminc fokos – víz az izmokra is jótékony hatással van. Emellett a baba örömteli módon tanul, a vidám együttlétek alatt a szülők is jobban megismerik kisbabájukat, kapcsolatuk erősödik, kommunikációjuk már a kezdetektől fejlettebbé válik. A baba társas kapcsolatai könnyebbé válnak, visszajelzése hamarabb megnyilvánul, az immunrendszere megerősödik, kevesebbet beteg. De nem utolsó sorban a babák nagyon szeretik a vizet és jól érzik magukat, hisz kilenc hónapig ez volt a természetes életterük” – mondta el lapunknak Harai.

A szakirodalom szerint a Kalovits-módszerrel nevelt gyerekek kompromisszum-készebbek, hamar látják az ok-okozati összefüggéseket, mivel a baba fejlődését több oldalról is segíti, ezért egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, kommunikatívabb, magasabb IQ-val rendelkező, talpraesettebb gyermek, felnőtt válik belőle.

Mikortól ajánlott a tanfolyam?

A szakembertől megtudtuk, a babákat 3 hónapos kortól ajánlott tanfolyamra beíratni, és addig járhatnak, amíg jól érzik magukat. „A kurzus baba-watsuval kezdődik – ez ajánlott 3 hónapos kortól, és ez csak félóra hosszú –, utána a kezdő korszak következik, és ezután háromféle haladó csoportot vezetünk. Mivel a gyerekeknek 3-4 éves korukban még nem elég fejlett a mozgáskoordinációjuk ahhoz, hogy tulajdonképpeni úszásról beszéljünk, ilyenkor javallott felkészítésre járni, és hat éves kortól már lehet úszásra tanítani őket. A férjem úszásoktató, tapasztalatai szerint nagyban segíti a tanulást, ha babakorukban Kalovits-tanfolyamra jártak a kicsik” – számolt be az edző.

Harai Gabriella szerint senki számára nem ellenjavallott a foglalkozás, hisz minden kisgyerekre külön odafigyelnek. „Magyarországon nagyon sok sérült gyerekkel is foglalkoznak, de nekem is van két speciálisabb odafigyelést igénylő babám” – mondta el, de hozzátette, hogy akár megelőző hatása is lehet a tanfolyamnak, hiszen a vízben hamarabb előjöhetnek az eseteges problémák, így korábban észreveszik a szülők, ha valami rendellenesség van.

Tévhitek övezik a babaúszást

Arra a kérdésünkre, hogy milyen érdeklődésre tart számot Vásárhelyen a Kalovits-úszás, Harai elmondta, hogy még nem elég nyitottak az emberek, és több tévhit övezi a kisbabák vízzel való érintkezését. „Egyrészt az a tévhit él a köztudatban, hogy télen, vagy hidegebb időjárási viszonyokban nem egészséges uszodába járni, másrészt pedig, hogy a negatív egészségügyi következményei lehetnek, ha a kisbaba fülébe víz megy. Ezek mind alaptalan elképzelések. Ugyanakkor egyes szülők idegenkedhetnek attól, hogy a foglalkozások egy nagy medencében zajlanak, amit mások is használnak. De ezzel semmi baj nincs, hisz a gyereket nem tudjuk és nem is egészséges üvegburában tartani, ám mindemellett a higiéniai körülményeknek teljes mértékben megfelel a medence” – nyugtat meg az edző.

Hol és mennyiért?

Februárban kezdődő a tanfolyamokat a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vadonatújan nyílt uszodájának medencéjében tartják. Ami a foglalkozások árát illeti: négyalkalmas bérletek száz lejbe kerülnek, és ezek három hónap alatt bármikor felhasználhatóak. A babáknak hetente egy alkalom ajánlott.

„Az is jó a foglalkozásban, hogy a család is összekovácsolódik a 45 perc alatt, akkor csak a gyerekre figyelnek, és a család közösen lép ki a napi rutinból, valamint szocializálódnak a többi szülőkkel is. Főleg a kisbabák, de az anyukák is nagyon élvezik a foglalkozásokat” – számolt be Harai.

Az érdeklődők a 0751769770-es telefonszámon vagy a www.inotbebe.ro internetes címen iratkozhatnak, illetve kapnak bővebb információt a foglalkozásokról.

Fotó: Facebook

Share Button
Ennyien olvasták: 1128

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.