Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Orvosjelöltek dr. Benedek Imre professzornál

Központ április 17, 2014 Társadalom

Orvosjelöltek dr. Benedek Imre professzornál

benedek

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) a múlt héten zajló Iskola másként program részeként lehetőséget biztosított a diákoknak, hogy különböző szakmák mindennapjaiba tekintsenek be. Így vitte el a tizenkettedikes bolyais diákok egy csapatát dr. Lorenzovici László a dr. prof. Benedek Imre által vezetett intervenciós kardiológiai klinikára. Az összesereglett diákok nagy része orvosi pályára készül, így a több évtizedes tapasztalattal rendelkező professzor minden felmerülő kérdésükre választ adott, sőt, kivetítőn egy élőben zajló szívkatéteres beavatkozást is bemutatott nekik.

Összeegyeztethető a családdal?

A beszélgetésen felmerült az a kérdés is, hogy a gyakran előreláthatatlan munkaprogramban dolgozó orvosok családi élete mennyire rendelődik alá a szakmának, avagy hogyan egyeztethető e kettő össze. Benedek professzor szerint odafigyeléssel nem jelent ez akadályt, hiszen ő is öt gyerek édesapja.

Közismert, hogy Benedek professzor a Maros Megyei Sürgősségi Klinikán végzett munkája mellett magánpraxist is vezet. Így szóba került, hogy milyen a tendencia a hazai egészségügyben: az állami kórházaké vagy a magánklinikáké a jövő. A professzor elmondta, hogy ő kényszerűségből indította a magánklinikáját, mert az állami egészségügyi szektorban folyamatos bürokratikus-politikai akadályokba ütközött. Ugyanakkor úgy véli, hogy a jövő a magánklinikáké, mert a román állam képtelen fenntartani az egészségügyi rendszert, gyakori eset, hogy az orvosok csak magánrendelő működtetésével tudják megteremteni maguk és családjuk számára az egzisztenciát.

Ezt követően Benedek és olajozottan együttműködő orvoscsapata egy 76 éves, pacemakerrel élő páciens csuklón keresztüli szívkatéteres műtétét mutatta be. A gyerekek csodálkozására a beavatkozás során a koszorúerekbe fecskendezett kontrasztanyag segítségével – laikus számára is jól láthatóan – pontosan feltérképezték az erek állapotát, meg tudták ítélni egyes billentyűbetegségek mértékét.  

„Szükség van rátok, tőletek is függ az erős, magyar orvosképzés és -utánpótlás” – biztatta Benedek professzor búcsúzóul a fiatalokat.

Share Button
Ennyien olvasták: 575

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.