Központ
2017. november 18. szombat, Jenő
Eső
Szombat
Eső
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

„Összehangolt dzsihadista terrortámadásra Európában bármikor sor kerülhet”

Molnár Tibor július 8, 2016 Társadalom

– Exkluzív interjú Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel –

– Itt, Kelet-Közép-Európában mennyire sanszos egy terrorcselekmény végrehajtása? Ha Párizsban vagy Brüsszelben robbantanak, annak értelemszerűen nagyobb a hírértéke, ugyanakkor egy magyarországi vagy erdélyi kisvárosban elkövetett terrortámadásnak az lenne az üzenete, hogy senki sincs biztonságban Lisszabontól Bukarestig és Nápolytól Göteborgig.

nogradi

– A valószínűsége minimális. A publicitás nagyon fontos a terroristák számára: évtizedeken át a terrorcselekmények olyankor voltak, hogy még beférjenek az amerikai esti híradókba. Jelenleg több mint 80%-uk néhány országra korlátozódik: Afganisztán, Pakisztán, Irak, Banglades és még néhány afrikai ország. Az európai terrorcselekmények, és általában a fejlett világban végrehajtott terrorcselekmények az össz-terrorhoz képest minimális számban fordulnak elő, csak számunkra értelemszerűen kiemelt jelentőséggel bírnak. Tehát jelenleg annak a valószínűsége, hogy itt Kelet-Közép-Európában, akár Romániában, akár Magyarországon terrortámadást hajtsanak végre, elenyésző, ugyanis nem érik el vele ugyanazt a hatást, mintha azt a terrorcselekményt bárhol a „fejlett” világban követnék el. De azért valamit még hozzátennék: nemrég halt meg a német biztonságpolitika atyja, Egon Bahr, akivel jó barátok voltunk, és aki azt mondta, hogy a biztonság a múltban abszolút, a jelenben relatív és a jövőben kiszámíthatatlan; magyarul bármikor, bárhol, bármi megtörténhet.

– Ha valaki nem másokkal közösen szervezkedik, nem mobiltelefonál, nem kommunikál az interneten, hanem otthon fabrikál egy bombamellényt, majd elmegy egy reptérre, pályaudvarra vagy bevásárlóközpontba, és szétdurrantja magát, azt – laikus elgondolás szerint – gyakorlatilag lehetetlen idejében lefülelni. Az ilyen magányos farkas a terrorelhárítás rémálma?

– A magányos terroristákkal szemben a védelem szinte tehetetlen. Ha az illető nem megy fel a Facebookra, nem mondja el senkinek, hogy mit tervez, nem használ telefont, nem ír SMS-t, akkor szörnyű nehéz ellene föllépni. Erre az alappélda a norvég tömeggyilkos, Breivik. Tehát a magányos terroristák ellen a siker valószínűsége minimális, ezért igen, minden titkosszolgálat rémálma a magányos terrorista. És nem véletlen, hogy úgy fogalmazott a bajor rendőrfőnök és a német Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke egy közös sajtótájékoztatón a minap, hogy eddig Németországban három ok miatt nem volt terrorcselekmény: jó a rendőrség, jó a titkosszolgálat és szerencsénk volt.

– Európában mintegy negyvenötmillió muzulmán él, 43%-uk az EU-ban. A nyugat-európai fővárosokat és sok nagyvárost körülölelő muszlim gettók valóságos terroristakeltetők, ahol a saría (iszlám „jog”) diktál, és ahova még a kommandósok se szívesen mennek be, a mecsetekbe pedig be se léphetnek, amelyekben elvileg komoly fegyverarzenált is rejtegethetnek. Elképzelhető, hogy egyszer csak a fanatikus dzsihadisták állig felfegyverkezve, összehangoltan és szimultán megindulnak, vagy ez kissé paranoiás gondolat?

– Ezt nem lehet kiszámítani. Az alapvető probléma az, hogy napjainkban a migránsok a világon négy helyre törekednek eljutni: Ausztrália, USA, Perzsa-öböl és Nyugat-Európa. Az utóbbin kívül sehova nem engedik be őket, kőkemény az ellenőrzés. Ausztrália a haditengerészettel védi a felségvizeit, nincs az a migránscsónak, ami partot érne. Az USA bevándorlás-politikáját ismerjük, és a gazdag arab országok se kérnek belőlük. Európa az egyetlen, amelyik nem tud védekezni. Akárcsak az egyénileg elkövetett, vagy a 2-3 fős terrorista-sejtek által végrehajtott akciókra, úgy egy összehangolt dzsihadista terrortámadásra is Európában bármikor, bárhol sor kerülhet.

– Sokan azt hiszik, hogy az iszlám is „csak” egy vallás a sok közül, ami hatalmas tévedés: az iszlám elsősorban nem vallás, hanem egy harcos doktrína és ideológia, főképp a politikai iszlám. A fundamentalista muszlimok Korán-értelmezése szerint minden hitetlent (akik nem hiszik és vallják, hogy Mohamed Allah prófétája) meg kell ölni vagy át kell téríteni, harmadik verzió nincs. Ezt Merkel, Juncker és a Willkommenskultur többi agyalágyult élharcosa nem tudja, vagy egyszerűen nem vesznek róla tudomást?

– Nagyon fontos leszögezni, hogy a terroristák nem mind muzulmánok, de a többségük igen. Az alapvető probléma az – a napokban jöttem haza Brüsszelből –, hogy az Európai Unió vezetői pont ettől félnek, hogy ha és amennyiben állandóan erről beszélnek, annak van egy muszlimellenes éle, és Európa határainál, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten muzulmán lakosság él. Ugyanakkor, az európai gondolkodásban mindig az volt benne, hogy olcsó munkaerőt kell szereznem. Angela Merkel most százezer egy eurós állást hozott létre, kényszerűségből, mert nem tudnak a migránsokkal mit kezdeni. Az 1957-es római szerződés életbe lépése után ők mentek el, és egyénileg választották ki előbb a jugoszlávot, a görögöt, majd később a törököt, aki Nyugat-Európába mehetett dolgozni. Ez a folyamat megfordult. Körülbelül másfél-két évvel ezelőtt, amíg a migránsok száma még alacsony volt, a német elképzelést végre lehetett hajtani, a mostani számnál már nem. Jelenleg ott tartunk, hogy ahol nagy létszámú migráns él, ez elsősorban Nagy-Britannia, Belgium, Franciaország, Németország, ehhez jönnek az új problémás területek: Svédország, Ausztria és Olaszország, a migránskérdést már nem tudják kezelni.

– Ha félretesszük a migránsinvázió vallási komponensét, akkor is aggasztó a kép: a durva erőszakos bűncselekmények (utcai rablás, nemi erőszak, szándékos emberölés stb.) zömét ők követik el, tehát gyakorlatilag olyan, mintha önként és dalolva fegyenctelepekről importálnánk az emberanyagot. Ez sem elégséges érv a „menekült”áradat határozott és végleges megállítása mellett?

– Újabban közzéteszik, hogy a bűncselekmények egyre nagyobb százalékát migránsok követik el, és a multikulti nem jön össze, utópia. Párhuzamos társadalmak alakultak ki. Napi ötszáz bűncselekményt követnek el csak Németországban. Harminchárom olyan város van Svédországban, ahol „no go-zónák” alakultak ki, ahová nem-muszlimnak tilos bemenni. Belgiumban, Franciaországban a bűncselekmény típusától függően 50-70% a migránsok aránya. Soha senki nem mondta azt, hogy minden migráns terrorista vagy bűnöző, de az tény, hogy a migránsok között arányaiban sokkal több a terrorista és sokkal több a bűnöző, mint az „őslakosság” körében. A végleges megállítás kérdése állandó téma minden létező EU-s ülésen. A gond az, hogy az Európai Unió mind a 28, azaz mostantól 27 tagállama alapvetően különböző elképzelésekkel áll elő, és ebben a kérdésben sem sikerült, sajnos, konszenzust kialakítani.

Névjegy: Nógrádi György Magyarország legismertebb biztonságpolitikai szakértője, közgazdász, egyetemi tanár, a hadtudományok kandidátusa. Harmincezer fős rajongói oldala van a Facebookon, a migránsválság kirobbanása óta a tévéstúdiók állandó vendége, teltházas előadásokat tart Budapesten és vidéken (az erdélyiek a július végi tusványosi előadásán találkozhatnak vele). A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, majd később ott is doktorált. 1989-től a Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségénél dolgozik, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Kutatási területei: biztonsági dilemmák a II. Világháborútól napjainkig, a védelemgazdaság makrofolyamatai, valamint politika- és hadtudományok. Rengeteget utazik, részben szakmai célból, részben kikapcsolódásból. Találkozott már szinte minden európai és észak-amerikai vezető politikussal; egyszer még a NATO-ba is meghívták előadást tartani a szövetség vezetői számára. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.  

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1004

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.