Központ
2019. december 12. csütörtök, Gabriella

Petry, az igazi erdélyi „hungarikum”

Központ november 28, 2016 Társadalom

Vegyünk helyit, együnk helyit!

Napjainkban egyre ritkábban lehet találkozni sokgenerációs, jól működő, sikeres vállalkozásokkal, mivel a statisztikák alapján háromból kettő elbukik a generációváltást követő években. Mindezek alól kivétel a Petry család, ahol immár a kilencedik nemzedék vezeti a céget, akik a család összetartó erejében bízva figyelnek arra, hogy csak egészséges és helyi termékek kerüljenek a vásárlók asztalára, akik folyamatosan új ötletekkel színesítik a mészáros- és hentesmesterséget, és ahogyan elődeik is tették egykoron, aktívan részt vesznek a város életében, növelve annak kulturális és gazdasági értékeit.

petry

„Marosvásárhely 1323-ban kapott városi rangot, ahol már az 1400-as évek végén jelentős szerep társult a különböző céheknek, amelyekből az egyik legrégebbi a városban a mészárosoké volt, akiknek Losonczi László erdélyi alvajda 1493-ban adott szabadalmi levelet. A Petry család történelme szorosan kapcsolódik a mészáros céh történelméhez, hiszen a felkutatott családfa is bizonyítja, hogy a Petry nemzetség tagjai már az 1700-as évek végétől mészárosok voltak” – meséli Bálint Erika a cég képviselője, visszakalauzolva a család történelmi múltjának egy kis részébe.

Hol volt, hol nem volt…

…élt egykoron egy Petry Zsigmond nevű ember, aki 1853-ban született, és a marosvásárhelyi közügyekben való odaadó munkássága vezető helyre emelte őt polgártársai körében. Petry Zsigmond az 1800-as évek második felében, amikor a tudomány és technika betörése meghozza az iparosodás kezdetét, bejegyezteti hivatalosan a Szalámi és Hentesáru üzemet. Ez volt az a meghatározó pillanat, amely a dinasztia létrejöttéhez vezetett.

petry3

1908-ban Bernády György és az akkor már városi tanácsos Petry Zsigmond kezdeményezésére felépül az első modern közvágóhíd, amivel elsőként teremtik meg a higiéniai feltételeket az állatok vágására és tárolására. Mindez folytatódik, hiszen Petry Zsigmond két fia – Samu és Zalán – eltanulják a megbecsült mesterséget. Az 1920-as évekig Vásárhelyen még nemigen ismerték a hentesárut, mindaddig, míg Samu 10 év külföldi tanulás után hazatér rengeteg tapasztalattal, amit a kiváló minőségű hentesáru javára fordít. A negyvenes évek elején azonban a gyár kényszer hatására hadiüzemmé alakul, így a német és olasz hadseregeknek készítik a marhahúskonzervet. A két fiú 1943-ban elosztja a vagyont, egy szalámigyárat és a hentesboltot, a családot azonban „burzsujokként” vidékre száműzik.

petry2

A család azonban nem adja fel, 1990-ben spórolt pénzen megvásárolja azt a házat, ahol ma a múzeum és a látványműhely is üzemel, és itt nyitják meg az első hentesboltot, létrehozva a Primacom céget. Hat év elteltével a város szélén zöld mezős beruházásként korszerű húsfeldolgozó üzemet építenek fel, amely azóta is működik. Jelenleg a cégnek több mint 220 alkalmazottja van, több mint 80 hústermék készül hagyományosan a Petry Samu által írt hagyományos receptes könyv alapján, kézműves technológiával. Ezen kívül 23 üzlete van Maros, Kolozs és Hargita megyében, illetve két mobil hentesboltot is működtet.

A felmenők öröksége

A Petry egyik fő filozófiája, hogy helyi farmokról vásárolt, egészséges állatok húsát használja fel, hiszen a kiváló termékek minőségét meghatározza a minőségi alapanyag. A feldolgozás során szigorúan törekszenek a hagyományos ízek megőrzésére, a termékeket természetes módon előállított, válogatott fűszerekkel ízesítik, és faforgáccsal füstölik.

„Jót, s jól! A Petrynél szeretnénk megőrizni ezeket a hagyományokat és biztosítani az eredeti ízeket és egészséges ételeket” – árulta el Erika.

magyardijastermekek

Van jövője a minőségnek

Az idei év újabb mérföldkő volt a cég életében, hiszen a 19. alkalommal meghirdetett Magyar Termék Nagydíj pályázaton idén először külhoni vállalkozások is megméretethették magukat. A cég két kategóriában is pályázott – Petry Látványműhely és Múzeum bemutatása, valamint két népszerű termékkel, a kedvenc házi kenőmájassal és a tepertőkrémmel –, ahol mindkettő magyar termék Nagydíjban részesült. „Nagy elismerés ez a cég életében, hiszen igazolja azt, amit a vásárlók hűsége is alátámaszt sok évtizede, hogy igény van a minőségi termékekre és szolgáltatásokra. Mivel a termékek mellett a Látványműhely és múzeum is az innováció és értékmegőrzés kategóriában nyert, ez kötelezi a céget arra, hogy további rendezvényekkel álljanak elő, továbbra is részt vegyen a város kulturális és gazdasági életének a fellendítésében. „Egyik ilyen jövőbeni terv a feldolgozóegységek átalakítása a megújuló energiák hasznosítására, azaz konkrétan az üzem által előállított hőenergiát fordítanák vissza fűtésre, a többi mennyiséget pedig napelemekkel állítanák elő, ezáltal ötvöződne a hagyomány a jövő elvárásaival, lépést tartva a technológiai rohamos fejlődésével”- tudtuk meg.

Helyi termelők vására

A Petry nagy figyelmet fordít a helyi termelők segítésére is, így büszkén kijelenthető, hogy a látványműhely és múzeum számos gazdasági, kulturális és oktatói tevékenysége mellett, a termelők portékáinak árusításához is hozzájárul. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy már kilencedik alkalommal került megszervezésre a helyi termelők vására november 18-án, de ezen kívül üzleteikben is megtalálhatók a helyiek termékei.

A vásár bő felhozatallal szolgált a különböző hagyományos és helyi termékekkel, mint hentes áru, tej, sajtok, méz, házikenyér, lekvárok, szörpök, borok, pálinka, zöldség, kézműves termékek, mint házi készítésű szappanok és krémek, kézműves ékszerek.

Mi kerüljön a fa alá?

Akinek még nem volt lehetősége részt venni a rendezvényen december 16-17-én két nap áll rendelkezésére, hogy ellátogasson a karácsonyi vásárra, ezáltal is segítve a termelőket portékájuk árusításában, illetve a tudatos vásárlókat abban, hogy helyi termelőktől, gazdáktól, kézművesektől vásároljanak, egészségesebbé téve az ünnepeket.

Családi tradíció, iránytű a siker felé

Hogy mi a Petry sikerének a kulcsa? Talán az, hogy a megfelelő időben, a megfelelően felkészített utódok vették át az irányítást, akik a szakma iránt elkötelezettek, fogékonyak az újra, figyelnek arra, hogy a fogyasztók a lehető legbiztonságosabb alapanyagokkal elkészített terméket vásárolhassák meg. Továbbá az egészséges és ínycsiklandozó falatok, amelyek nem hasonlíthatók össze a nagyáruházak polcain található termékekkel, bármi is legyen az, ezek az igazi „hungarikumok”.

Timár Tímea

 

Share Button
Ennyien olvasták: 2472

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.