mogye
Társadalom

Plágium, nepotizmus és „bozgorozás” a MOGYE-n

mogyePlágium, nepotizmus és „bozgorozás” a MOGYE-n

Az idei Tusványoson – a tavalyihoz hasonlóan – a MOGYE helyzetét vázoló előadásról megint hiányoztak a román álláspontot képviselő illetékesek. Így Leonard Azamfirei rektor és Cătălin Moise Dogar a Marosvásárhelyi Egyetemisták Ligájának elnöke nélkül zajlott le az előadás, de több tucat orvosis diák és magyarországi érdeklődők is beültek a Kós Károly sátorba. Utóbbiak elmondásuk szerint azért, hogy első kézből információt szerezzenek az ügyről, és a magyar kar megalakítását szabotáló románok ellenérvekeit is megismerjék, ám a hiányzó felek miatt a vita elmaradt.

Brassai Attila, az egyetem professzora és a Bolyai Kezdeményező Bizottság elnöke a MOGYE-n dívó nepotizmusra, „sógor-komaságra” és ennek negatív következményeire hívta fel a figyelmet. „Egy állás évekig betöltetlenül áll, mert az egyetem román vezetőinek hozzátartozója számára tartogatják. A szakmai szempont így már évek óta nem érvényesül, és a kontraszelekció mára oda vezetett, hogy az egyetemet visszaminősítették B kategóriás oktatási intézménnyé. Ennek másik sajnálatos következménye, hogy jelenleg már csak az oktatók 28,5 százaléka magyar nemzetiségű” – ecsetelte Brassai. Hozzátette, hogy a magyar egyetemek már jelezték együttműködési szándékaikat, de ehhez feltétel, hogy a magyar kar önállóan működjön. Tehát a „közös” MOGYE-nek is érdeke a főkar létrehozása és ezt követően a magyarországi egyetemekkel való intézményes kapcsolat, közös kutatások, mert ez az egyetem egészének minősítésén is javítana.

Az BKB elnöke kimondta azt a „nyílt titkot” is, hogy a román MOGYE-vezetők nem nacionalizmusból, vagy etnikai diszkrimináció miatt, hanem hatalmi pozíciójuk, holdudvaruk féltése okán igyekeznek minden módszerrel, és mondvacsinált okokkal megakadályozni a magyar kar megalakulását, de ugyanezen okból kifolyólag próbálják távol tartani a magyar orvosokat is az akadémiai helyektől.

„Mindennapos volt a bozgorozás”

A beszélgetésen felszólaló Hlavathy Katalin, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke elmondta, hogy a magyar ajkú diákságot megfélemlítették az egyetemen, ezért a tanulók zöme nem mer állást foglalni a magyar kar ügye mellett. A jelen lévő egyetemisták lapunk kérdésére elmondták, hogy amióta tart ez a tüntetésektől és konfliktusoktól terhes huza-vona, a román-magyar diákviszony is nagyon megromlott, és a „bozgorozás” az egyetemi élet mindennapos része volt.

Hantz: Rövidesen nemzetközi botrány várható

Az előadáson jelen lévő Kincses Előd ügyvéd szerint csakis jogi úton lehet elérni a tanügyi törvény érvényesítését – amely kötelezi a MOGYE multikulturális egyetemmé való nyilvánítását –, de Hantz Péter úgy látja, a jogi út sem járható, hisz Románia nem jogállam. „Az egyetlen értelme a peres ügyeknek, hogy miután itt minden fokon elveszítjük, mehetünk vele Strasbourgba” – vélekedett a Babes-Bolyai Tudományegyetem egykori tanára.

Hantz szerint az egyetlen célravezető módszer, ha a külföldi sajtó cikkezni kezd az itthoni helyzetről. A jelenleg Svájcban tanító fizikus felemlegette, hogy a MOGYE vezető tisztségeit betöltő román professzorok közül többen plagizáltak, és erre bizonyítékai vannak, amelyek éppen azoktól a külföldi tudósoktól származnak, akik dolgozataiból másoltak a vásárhelyi tanárok – állítja Hantz–, aki szerint e témát illetően „rövidesen nemzetközi botrány” várható.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.