Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső
Ma
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Rákóczis ösztöndíjat kap 5400 magyarul tanuló diák decembertől

Központ november 18, 2014 Társadalom

Mintegy kétszáz Kárpát-medencei helyszínen csaknem 5400 diák kap iskolakezdési ösztöndíjat decemberig a Rákóczi Szövetség beiratkozási programja keretében. A partiumi és a délvidéki régiókban most kezdődik az ösztöndíjak átadása.

rakoczi_szovetseg

A szövetség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a program érinti a teljes Felvidéket, ahol 3550 diák kap ösztöndíjat, a teljes – partiumi – Bihar megyét, valamint Dést és környékét, ahol 1500 iskolakezdőhöz jut el a támogatás, továbbá 40 délvidéki – köztük horvátországi – szórványtelepülés 400 iskolakezdőjét.

A Rákóczi Szövetség beiratkozási programja 2004 óta zajlik azzal a céllal, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, segítve ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A program a Felvidéken indult, és az ott elért pozitív eredmények alapján – a szlovákiai magyar iskolakezdők száma az utóbbi öt évben stabilizálódott – terjesztette ki a szövetség a programot olyan erdélyi és délvidéki területekre, ahol az asszimilációs folyamatok felgyorsultak.

A program minden év decemberében kezdődik az óvodások megajándékozásával, valamint a szülőknek küldött levéllel, amelyben a magyar iskola előnyeire, az ott megszerezhető többlettudás lehetőségére, valamint a magyar közösség megmaradása és a magyar iskolaválasztás közötti összefüggésre hívják fel a szülők figyelmét – olvasható a közleményben. Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehetnek át az iskolakezdők szülei.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 151

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.