Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Rendkívüli tanácsülés a Városházán

Központ október 18, 2012 Társadalom

vhzRendkívüli tanácsülés a Városházán

2012. október 12-én, pénteken délben soron kívüli tanácskozásra gyűltek össze városatyáink. Azaz egy részük, mert alig 14-en jelentek meg a 25-ből. Már rögtön az összejövetel elején egyik szociálliberális tanácsos megkérdőjelezte a gyűlés összehívásának törvényességét. Szerinte a megvitatandó témák nem képeznek sürgősségi esetet, így nyugodtan lehetett volna ezeket tárgyalni az elkövetkező soros ülésen is. Ezt követően tanácsosaink néhány percig osztották a semmit, míg végül megszavazták, hogy mégis csak annak rendje-módja szerint történt az ülés összehívása. A vitát kirobbantó tanácsos ez után elhagyta a gyűléstermet, így már csak 13 határozathozó városatya maradt a teremben.

 

A költségvetés újraszámlálása által plusz pénz állt a házhoz

Peti András RMDSZ-es tanácsos kifejtette, hogy a költségvetés újraszámlálása által a helyi önkormányzat plusz pénzekre tett szert, amelyeket a szociális gondok orvoslására, a tanügyi intézményekre, és az egyházak fenntartására fordítanak. Az új költségvetési terv elfogadása után sor került a tervek bővebb megvitatására is.

Rászoruló vásárhelyiek támogatása közpénzből

A költségvetés újraszámlálása lehetővé tette azt, hogy több ezer helyi lakos részesüljön idén szociális segélyben. A rászoruló családok és egyedül élő marosvásárhelyiek, valamint a súlyos fogyatékkal élők havonta kapnak majd 70 lejes értékjegyet a Polgármesteri Hivataltól. Ugyanakkor azok a családok, amelyek jogosultak a fűtéspótlékra, hetente három alkalommal 14 lej értékű ebédben is részesülnek.  

Egyéni hőközpontokat szerelnek a marosvásárhelyi tanintézményekbe

Városatyáink egyhangúlag bólintottak rá arra a magvalósíthatósági tanulmányra, amely szerint 11 helyi tanintézményt szerelnek fel egyéni hőközponttal. Ameddig erre sor kerülne, a már meglévő kazánházakból szolgáltatják a szükséges meleg vizet és fűtést az intézmények felé. Szóba került az is, hogy a rengeteg hőenergiát pazarló csempekályhákat le kell bontani, és a legújabb gyártmányú hőközpontokkal kell helyettesíteni. Ez azért lenne indokolt, mert megtörtént, hogy a másodkézből vásárolt szerkezetek hamar felmondták a szolgálatot. Tanácsosaink szerint a város iskoláiért abban az esetben is felelős az önkormányzat, ha az épületek egy része már nincs is a tulajdonában.

Peti András arra kérte az illetékeseket, hogy minél előbb készítsék el a többi tanintézmény részére is a tanulmányokat, hogy azokat is megfelelő fűtésrendszerrel lássák el.

A hőenergia árával kapcsolatban elhangzott, hogy az továbbra is magas marad a kevés fogyasztó miatt. Ezt tetézi még az a tény is, hogy szinte naponta válnak le fogyasztók a rendszerről, és szereltetnek egyéni kiskazánt.

Az egyházak fenntarthatóságának segítése

Az új költségvetés szerint a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal közel 300 ezer lejjel egészíti ki a város egyházainak pénzalapját. Ebből a juttatásból 80 ezer lejt kapna a római katolikus egyház, 49 ezret a református, és 4500 lej kerülne a pünkösdisták kasszájába. A görög keleti plébániákat 99 ezer lejjel segítenék ki, míg a görög katolikusokat 62 ezer lejjel.

Egy B kategóriás műemlék megmentése

Az ülés végén Soós Zoltán tanácsos a hajdani Székely Réti Bútorgyár épületének romos állapotára hívta fel a városatyák figyelmét. Szerinte az épületre fokozottabban oda kellene figyelni és a költségvetésből pénzt kellene áldozni a felújítására. Soós Zoltán lapunknak elmondta, hogy egy B kategóriás műemléknek nyilvánított épületről van szó, amely a múlt század elején épült, és amely ma kihasználatlanul áll. A rohamosan rongálódó műemlék épület konzerválása sürgős feladat.


Share Button
Ennyien olvasták: 444

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.