Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Reptér-ügy: Kinél van a bölcsek köve?

Pál Piroska február 2, 2017 Társadalom

Közismert, a WizzAir légitársaság a tavalyi év vége óta elköltöztette a marosvásárhelyi járatait a kolozsvári repülőtérre. Az ok: a kifutópálya minősége nem felel meg a légi szabályozok előírásainak. Bár jelenleg folyamatban van a pálya felújításának előkészítése, a Save Transylvania Airport civil szerveződés a kifutópálya meghosszabbításáért lobbizik az illetékes intézményeknél, petíciót is adtak le ezügyben, ám Péter Ferenc tanácselnök és Peti András reptérigazgató szerint nem aktuális a javaslat, elsődleges prioritás a pálya felújítása, különben elveszíti működési engedélyét a légikikötő.

„Máig sem kaptam válaszokat!”

Ferencz Zsombor Transylvania Airport ötletgazdája kérdésekkel és javaslattal fordult a Maros megyei tanácshoz, illetve a repülőtér vezetőségéhez – miszerint a pályát 2500, de legalább 2200 méter hosszúságúra növeljék –, ám elutasításba ütközött, valamint nem kapott megnyugtató válaszokat. „Decemberben Kozma Mónika, a megyei tanácselnök tanácsadója, valamint Paul Cosma, a megyei tanács titkára fogadott minket, átvették a petíciónkat, a találkozóról sajtóközleményt adtak ki, de a repülőtér fejlesztésével kapcsolatos lényeges kérdésekre azóta sem kaptunk választ” – mondta el Ferencz. Az aktivista a megyei tanács soros ülésén sem kapott szót, így kénytelen volt szórólapok által felhívni a figyelmet indítványukra.

Péter: „Megfelel a 2000 méteres kifutópálya”

Péter Ferenc tanácselnök elmondása szerint nem a civil szervezet által kért meghosszabbítás ellen szólnak érvek, hanem ennek elhalasztása időhiány miatt indokolt. „Ahhoz, hogy mielőbb működőképes legyen a repülőterünk, a már engedélyekkel rendelkező, és minden hatóság által jóváhagyott kivitelezési terv szerint kellene a kifutópályát felújítani, amely meg fog felelni az Airbus A320-as méretű gépeknek. Attól, hogy meghosszabbítjuk néhány száz méterrel a kifutópályát, nem nőne a légitársaságok érdeklődése a reptér iránt. A 2500 méteres pálya olyan nagyságú gépekhez szükséges, amelyeket a nagy, nemzetközi repülőtereken fogadnak. A mi forgalmunkat kiszolgáló gépeknek megfelel a 2000 méteres kifutópálya is” – állítja.

Év végén jár le a működési engedély

Peti András, a repülőtér igazgatója szerint nem hogy nincs ellenérv, hanem minden amellett szól, hogy idővel meg kell hosszabbítani a kifutópályát, de ez jelenleg nem időszerű, mert a repülőtérnek december 22-én jár le a működési engedélye, amit az előírt infrastrukturális beruházások hiányában nem újítanak meg, és sportrepülőtérré minősítik vissza a légikikötőt. „A kormányrendelettel elfogadott romániai mesterterv közlekedésről szóló fejezete szerint a marosvásárhelyi repülőtér – utasforgalma alapján – kifutópályája 2250 méteres kell legyen, sőt, rögzítve is van, hogy mekkora összeg áll a reptér rendelkezésére ennek megvalósítására 2022-ben” – magyarázza Peti.

„Nem díjazták a tanulmányunkat Petiék”

Ami a repülőtér felelős személyeit illeti, Ferencz elmondása szerint bár átvették a petíciót, felrótták nekik, hogy laikusok, nem értenek hozzá, a „repülésügy bonyolult”. „Minden feltett vagy felmerülő kérdésre azt mondták, hogy majd válaszolnak írásban, azóta sem tették meg. Szövérfi Zoltán csoporttagunk készített egy rövidebb tanulmányt arról, hogy milyen gyakorlati lépésekkel lehetne a repteret fellendíteni a pályafelújítás után – távolsági buszmegálló létrehozása a repülőtérnél, utasváró berendezése, WIFI, saját vendéglő, más légitársasággal való tárgyalás kezdeményezése –, ám ezt sem díjazták” – meséli az aktivista.

A terveket nem lehet menet közben változtatni

A reptérigazgató Ferencz Zsombor javaslatára reflektálva azt is hozzátette: számos, kívülállók számára nem ismert lépések, engedélyek, tervek, különféle tanulmányok, szakértői véleményezések, közbeszerzések, szerződések szükségesek egy ilyen munkálat elindításához. „Aki azt hiszi, hogy egyik napról a másikra meg lehet változtatni egy közberuházás folyamatát, az nincs tisztában annak menetével. Ha bármilyen módosítást eszközölnénk a jelenlegi projekten, akkor mindent nulláról kellene újrakezdeni” – állítja Peti.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem foglalták bele a kezdetektől a kifutópálya meghosszabbítását is a tervbe, Peti azt válaszolta, hogy a projektet nem ők ötlötték ki, a légikikötő régi igazgatósága és a megyei tanács korábbi elnöke ezen az úton indult el, ők csak folytatják és megsürgetik az elődjeik által elkezdett munkát. Új kezdeményezésbe azért nem fogtak, mert az sok pénzbe, és több évbe került volna, amit jelen pillanatban nem engedhetnek meg maguknak.

Péter is úgy vélelmezi, a repülőtér ügyében hozott döntéseket a szakemberekre és az általuk kidolgozott szakvéleményekre kell építeniük.

Runcan szerint is hosszabbítani kellene

Ferencz Zsombor tudomásunkra hozta, hogy az országban csak az aradi reptér kifutópályája olyan rövid, mint a vásárhelyi, de légügyi tanácsadó cég véleményét is kikérte, amely szerint a rövid pályával az a legnagyobb gond, hogy ha egy teljesen kihasznált utasterű gép távolabbra kell repüljön, az nagyobb mennyiségű üzemanyaggal jár, és emiatt túl nagy lesz a súlya, és nem tud felszállni. Azaz a rövid pálya miatt elesnek a távolabbi célállomások. Ezt az információt lapunk megkeresésére megerősítette Stefan Runcan is, a reptér volt igazgatója. „A 2000 méteres kifutópálya legfennebb 47 tonnás és 99 férőhelyes repülőgépek biztonságos közlekedését teszi lehetővé. A WizzAir és más légitársaságok által használ Airbus 320-200 – 76 tonnás, 180 utast befogadó – típusú gépek számára 2140 méteres pálya szükséges. Ezek a gépek akkor közlekedhetnek a 2000 méteres pályán, ha betartanak olyan előírásokat, amelyek értelmében kevesebb utast, csomagot, illetve üzemanyagot visznek a fedélzetre. Ez ahhoz vezet, hogy a légitársaság nem működik teljes kihasználtsággal, illetve a távoli célállomásoktól is elesnek” – mondta el lapunk megkeresésére a szakember, aki szakirányú végzettséggel rendelkezik, 2003-2012 között volt a reptér vezetője, valamint egy 600 oldalas könyvet is publikált a helyi légikikötő múltjáról.

Pokorny tanácsos a civilek mellett

Pokorny László megyei tanácsos felkarolta az aktivisták javaslatát, és belátva, hogy a pálya felújítása hosszabbítás nélkül csak stagnálást jelent, javaslatot nyújtott be a megyei tanácshoz, miszerint tűzzék napirendre, és határozat formájában szavazzák meg a kifutópálya 2500, de legkevesebb 2200 méteresre való meghosszabbítását. Ezt a javaslatot Péter és Peti és üdvözli, de szakértői tanulmány is szükséges ennek alátámasztására, netán megszavazására.

Milyen fázisban van jelenleg a felújítás?

Péter Ferenc lapunknak kifejtette, hogy a felújítást két lépcsős közbeszerzéssel tudják lebonyolítani: megszerveztek egy közbeszerzési eljárást a bankhitel felvételére, amelyből fedezni fogják ezt a beruházást, és március 10-i határidővel várják az ajánlatokat a bankoktól. Ennek sikeres lezárása után indítják el a tényleges munkálatokra vonatkozó közbeszerzési eljárást. Peti szerint hetek kérdése, és a munkagépek elkezdenek dolgozni a reptéren.

Mikor lesz kész a repülőtér?

Péter Ferenc úgy véli, optimista forgatókönyv szerint a kifutópálya év végén már használható lesz. Peti András is derűlátó, és kivitelezés-technikai szempontból vállalhatónak tartja a december 22-i határidőt. Megerősítette ő is, hogy a WizzAirtől bíztató választ kapott a járatai visszaköltöztetésére, de más légitársaságokkal is tárgyalásokat folytatnak, ám részleteken még nem árult el.

Share Button
Ennyien olvasták: 1094

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.