Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Rezidensálom: „itthon van legnagyobb szükség a munkámra”

Központ december 6, 2012 Társadalom

orvosRezidensálom: „itthon van legnagyobb szükség a munkámra”

Több mint egy hete járt le az orvosi rezidensvizsga és vasárnap történt a tényleges eredményhirde­tés, azaz a helyek elosztása. Az országszerte meghirdetett 3800 helyre 5300-an jelentkeztek, a marosvásárhelyi központban 434-en versengtek, 314-en orvosi, 93-an fogorvosi, 17-en gyógysze­részeti állásért. Itt vizsgáztak azok a diákok is, akik a Hargita, Kovászna, Szeben vagy Beszterce-Naszód megyében meghirdetett rezidens helyek valamelyikét szerették volna elnyerni. A vásárhelyi megmérettetésen a legnagyobb érdeklődésnek a fogászati állások örvendtek: majdnem hatan versengtek egy helyért. A vizsgára való feliratkozás díja 360 lej volt.

Nem lát, nem hall, nem beszél

Lapunk a MOGYÉ-n tanító magyar orvosprofesszoroktól szeretett volna konkrétumokat megtudni a rezidensvizsga menetéről, például arról is, milyen az arányban vizsgáznak az egyetemen tanuló magyar diákok, illetve azok a végzősök, akik részt vesznek a megmérettetésen – azaz itthon szeretnének dolgozni –, a jól vagy a kevésbé jól teljesítő diákok. Megtudtuk, hogy túljelentkezés volt a meghirdetett szabad állásokhoz képest, főleg a fogorvosi helyekre, és kíváncsiak lettünk volna, mi javíthatna a rendszeren. Ám az általunk megkeresett professzorok egyike sem nyilatkozott.

Dr. Szilágyi Tibor rektorhelyettes kijelentette, hogy nem illetékes az ügyben, és inkább Leonard Azamfirei rektorhoz forduljunk. Arra az érvünkre, miszerint magyar szemszögből és a magyar diákokról szerettük volna kérdezni, azt válaszolta, hogy „ez nem egy kizárólagosan magyar ügy”. Ugyanakkor arra hivatkozott, hogy ő csak az adminisztratív feladatokat látta el a vizsga alatt.

Dr. Brassai Attila professzort is megkerestük, aki azt mondta, hogy nem volt tagja a rezidenciátusi vizsgát szervező csapatnak, így nem tud pontos adatokkal szolgálni, és dr. Ábrám Zoltán professzorhoz irányított. Ő szintén elutasított, arra hivatkozva, hogy „véleménye van ugyan a vizsgáról, de nem vett részt a szervezésben, így nem tud konkrét adatokkal szolgálni.”

„A helyekért folyik a kemény harc”

Nem volt más választásunk, a vizsgán résztvevő diákokat faggattuk. Balázs Andor, Általános Orvosi Karon végzett diák elmondta, hogy a vizsga közepes nehézségű volt. „Túlzás lenne, ha azt állítanám, hogy könnyű átmenni, de maradjunk annyiban, hogy úgy van megszerkesztve a 200 kérdés, és úgy van kitalálva a pontozás, hogy aki elvégzett hat év orvosi egyetemet, annak a munkája lehetőleg igénybe vehető legyen. A nagyon jó eredményhez rengeteget kell tanulni. Valójában nem az átmenés a tét, hanem a helyekért folyik a kemény harc” – összegzett Andor, aki fül-orr-gégészeten választott helyet Marosvásárhelyen, és öt évet kell dolgoznia rezidensként.

Fogorvosoknak kevés a kínálat

K.I., fogorvosi karon végzett diák Kolozsváron próbálta meg a rezidensvizsgát. „Fogorvosként szerettem volna elhelyezkedni, és bár a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végeztem, azért iratkoztam a kolozsvári vizsgára, mert Vásárhelyen nagyon kevés helyet írtak ki. Kolozsváron sokkal nagyobb pontszámokat értek el a diákok, így nem sikerült ott állást találnom. Jövőre valószínűleg Vásárhelyen próbálkozom” – mondta.  Hozzátette azt is, hogy becsapós kérdések voltak, nagyon figyelmesen kellett elolvasni őket. „A fogorvosi rezidensvizsga nem volt könnyű, és sokan be sem tudták fejezni. Emellett Kolozsváron nagyon szigorúak voltak a felügyelő tanárok, még írószert, karórát sem vihettünk be, sőt, akinek hallókészüléke volt, azt is kivetették a füléből” – mesélte a végzős fogorvos.

„A fizetés nem az egyetlen és nem is a legfontosabb szempont”

Andor egyike azon keveseknek, akik itthon szeretnék kamatoztatni tudásukat, és bár elmondta, hogy szerinte majdnem mindenki megfontolja a külföldi munkavállalás lehetőségét, pontos adatok hiányában nem szeretne becslésekbe bocsátkozni arra vonatkozóan, hogyan szerepeltek kollégái. „Minden kétség nélkül, idén is sokan választották külföldöt, sőt sokan úgy gondolják, hogy ez az egyetlen logikus alternatíva, mások viszont hallani sem akarnak róla. A két véglet között pedig ott vannak azok, akik rengeteget evődnek ezen a kérdésen” – mondta el.

Köztudott, hogy a rezidens orvosok bére nagyon alacsony, 800 lej körüli, miközben az Európai Unió más tagállamaiban havonta legkevesebb 1200 eurót vihetnek haza. Andort arról kérdeztük, mégis mi az, ami miatt itthon szeretne dolgozni. „Sajnos a hazai rezidensek bére rendkívül alacsony, és aki itthon marad, felvállalja ezt, abban reménykedve, hogy majd egy szép napon jobb lesz. Vannak, akik úgy döntenek, hogy itthon maradnak, ez is azt bizonyítja, hogy a fizetés messzemenően nem az egyetlen és nem is a legfontosabb szempont. Én is az itthon maradás mellett döntöttem. Marosvásárhelyen születtem, szeretem itt. Kötődöm Erdélyhez, és úgy érzem, talán itthon van a legnagyobb szükség a munkámra. Ugyanakkor nem vagyok elfogult, tudom, mire vállalkozom és, hogy sok nehézség származik majd a döntésemből. Ezért megértem azokat is, akik a kivándorlás mellett döntenek, ennek is megvan a pozitív oldala, hisz sok olyan orvos lesz, aki hazatér majd és külföldön szerzett tudásával javítja az itthoni orvosi ellátás minőségét” – foglalta össze.

Mint ismeretes, 11 ezer orvos ment külföldre az utóbbi öt évben, és a Romániai Orvosi Kamara elnöke, Vasile Astărăstoae becslése szerint távozásukkal a román állam 3 milliárd lejt veszített, mert ennyibe került a tanításuk. Bár Romániának 86 ezer szakorvossal kellene rendelkeznie, itthon mindössze 43 ezren tevékenykednek.


Share Button
Ennyien olvasták: 689

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.