Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Rómaiak és gladiátorok Mikházán

Központ augusztus 8, 2013 Társadalom

Rómaiak és gladiátorok Mikházán

mikhaza_11

Tájainkon szokatlan rendezvénynek adott otthont szombaton a nyárádmenti Mikháza. Augusztus 3-án ugyanis római polgárok, gladiátorok, légiós katonák, mesteremberek, rabszolgák lepték el a település központjában épült Csűrszínházat és annak környékét. Mikházát eddig kolostoráról, templomáról, faragott székely kapuiról, híres szülötteiről és a közelmúltban indult csűrszínházi rendezvényeiről ismerte az ember. Ez alkalommal azonban Római Fesztiválra került sor a településen.

Az i.sz. 106–270 között szűkebb térségünket is bekebelező Római Birodalom határa a mai közigazgatási értelemben vett Mikházán is áthaladt. Itt abban az időszakban katonai tábor, fürdő és civil település létezett. A történészek szerint az itteni castrum kapcsolatban állt a mai Sóvárad és Marosvécs területén lévőkkel, és valószínűleg a Sóvidékről történő só szállítását is felügyelte. Mikházán 1960-ban végezték az első feltárásokat, amit 2004-ben követett egy újabb régészeti kutatás a castrumban, majd 2011-2012-ben a civil településen.

mikhaza_1


„A történelem életre kel!”

A Római Fesztivál megszervezésének ötlete az ásatásokat vezető Pánczél Szilamér régésztől származik. Szervezői, kivitelezői a Maros Megyei Múzeum, az Artecotur Egyesület és a Csűrszínház Egyesület voltak. A szervezők a rendezvény mottójának, igen találóan „A történelem életre kel!” jelmondatot választották, és remélik, hogy sikerül hagyományt teremteniük.

mikhaza_2


Régészeti leletek az iskolában

Az augusztus 3-án Mikházára látogató érdeklődőket igen változatos és érdekes program fogadta. A Csűrszínház udvarán a római kézművességet, művészeteket és a hétköznapi életet bemutató műhelyek sátrait tekinthették meg. Volt kerámiaművesség, mozaikkészítés, kőmegmunkálás, színház, társasjátékok, cukrászda, konyha, fodrászat, de még borászat is. A helyi általános iskola egyik termében a Mikházán felszínre került régészeti leleteket lehetett megszemlélni.

mikhaza_10

mikhaza_9

mikhaza_3

A tárlókban elhelyezett kerámia- és üvegtöredékek, fémszerszámok és -kellékek, feliratos kődarabok egy magas kultúrával rendelkező, letűnt korról meséltek. A falakra kiakasztott táblák tartalmából sokat tanulhatott a figyelmes látogató. Például azt, hogy hol húzódott pontosan a Római Birodalom akkori határa, mely mai településeink helyén haladt át.

mikhaza_4


Gladiátor küzdelem és katonai bemutató

mikhaza_6

Mindeközben a Csűrszínház mögött kialakított „arénában” egy Kolozsvárról jött gladiátor iskola növendékei csaptak össze. A játékba a közönség is bekapcsolódott, közfelkiáltással ítélkezve egy-egy vesztes gladiátor élete felett. Ezt követően a gyulafehérvári Virtus Antiqua hagyományőrző csoport, a XIII. Gemina légió öltözékében és hadifelszereléseiben vonult be, igen izgalmas katonai bemutatót tartva.

mikhaza_5

mikhaza_7

mikhaza_8


Közel kétezer éves kőalapok

mikhaza_13

A mikházi Római Fesztivál másik érdekessége éppen a feltárások, az úgynevezett lelőhelyek megtekintése volt.

mikhaza_14

Ez nem a látványossága miatt vonzotta a laikus látogatót, hanem inkább a hely szelleme volt az, ami megragadta a fantáziát. A közel kétezer éves kőalapok, cseréptörmelékek között valóban úgy érezhette magát az ember, mint aki egy időutazáson vesz részt.


Korhű öltözékek

mikhaza_11

A rendezvény egy igen különleges színfoltja volt a sok korhű öltözékbe bújt ember. Ilyenbe öltöztek az uniós csereprogram keretében külföldről érkezett és a hazai régész diákok, a szervezők és az árusok. Ezek közt elvegyülve az ember valóban úgy érezhette, hogy életre kelt a történelem.


Share Button
Ennyien olvasták: 634

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.