Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Havazás
Vasárnap
Havazás
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Havazás
Kedd
Havazás

Rómaiak és gladiátorok Mikházán

Központ augusztus 8, 2013 Társadalom

Rómaiak és gladiátorok Mikházán

mikhaza_11

Tájainkon szokatlan rendezvénynek adott otthont szombaton a nyárádmenti Mikháza. Augusztus 3-án ugyanis római polgárok, gladiátorok, légiós katonák, mesteremberek, rabszolgák lepték el a település központjában épült Csűrszínházat és annak környékét. Mikházát eddig kolostoráról, templomáról, faragott székely kapuiról, híres szülötteiről és a közelmúltban indult csűrszínházi rendezvényeiről ismerte az ember. Ez alkalommal azonban Római Fesztiválra került sor a településen.

Az i.sz. 106–270 között szűkebb térségünket is bekebelező Római Birodalom határa a mai közigazgatási értelemben vett Mikházán is áthaladt. Itt abban az időszakban katonai tábor, fürdő és civil település létezett. A történészek szerint az itteni castrum kapcsolatban állt a mai Sóvárad és Marosvécs területén lévőkkel, és valószínűleg a Sóvidékről történő só szállítását is felügyelte. Mikházán 1960-ban végezték az első feltárásokat, amit 2004-ben követett egy újabb régészeti kutatás a castrumban, majd 2011-2012-ben a civil településen.

mikhaza_1


„A történelem életre kel!”

A Római Fesztivál megszervezésének ötlete az ásatásokat vezető Pánczél Szilamér régésztől származik. Szervezői, kivitelezői a Maros Megyei Múzeum, az Artecotur Egyesület és a Csűrszínház Egyesület voltak. A szervezők a rendezvény mottójának, igen találóan „A történelem életre kel!” jelmondatot választották, és remélik, hogy sikerül hagyományt teremteniük.

mikhaza_2


Régészeti leletek az iskolában

Az augusztus 3-án Mikházára látogató érdeklődőket igen változatos és érdekes program fogadta. A Csűrszínház udvarán a római kézművességet, művészeteket és a hétköznapi életet bemutató műhelyek sátrait tekinthették meg. Volt kerámiaművesség, mozaikkészítés, kőmegmunkálás, színház, társasjátékok, cukrászda, konyha, fodrászat, de még borászat is. A helyi általános iskola egyik termében a Mikházán felszínre került régészeti leleteket lehetett megszemlélni.

mikhaza_10

mikhaza_9

mikhaza_3

A tárlókban elhelyezett kerámia- és üvegtöredékek, fémszerszámok és -kellékek, feliratos kődarabok egy magas kultúrával rendelkező, letűnt korról meséltek. A falakra kiakasztott táblák tartalmából sokat tanulhatott a figyelmes látogató. Például azt, hogy hol húzódott pontosan a Római Birodalom akkori határa, mely mai településeink helyén haladt át.

mikhaza_4


Gladiátor küzdelem és katonai bemutató

mikhaza_6

Mindeközben a Csűrszínház mögött kialakított „arénában” egy Kolozsvárról jött gladiátor iskola növendékei csaptak össze. A játékba a közönség is bekapcsolódott, közfelkiáltással ítélkezve egy-egy vesztes gladiátor élete felett. Ezt követően a gyulafehérvári Virtus Antiqua hagyományőrző csoport, a XIII. Gemina légió öltözékében és hadifelszereléseiben vonult be, igen izgalmas katonai bemutatót tartva.

mikhaza_5

mikhaza_7

mikhaza_8


Közel kétezer éves kőalapok

mikhaza_13

A mikházi Római Fesztivál másik érdekessége éppen a feltárások, az úgynevezett lelőhelyek megtekintése volt.

mikhaza_14

Ez nem a látványossága miatt vonzotta a laikus látogatót, hanem inkább a hely szelleme volt az, ami megragadta a fantáziát. A közel kétezer éves kőalapok, cseréptörmelékek között valóban úgy érezhette magát az ember, mint aki egy időutazáson vesz részt.


Korhű öltözékek

mikhaza_11

A rendezvény egy igen különleges színfoltja volt a sok korhű öltözékbe bújt ember. Ilyenbe öltöztek az uniós csereprogram keretében külföldről érkezett és a hazai régész diákok, a szervezők és az árusok. Ezek közt elvegyülve az ember valóban úgy érezhette, hogy életre kelt a történelem.


Share Button
Ennyien olvasták: 269

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.