Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús
Eső
Hétfő
Eső

Románia az EU egyik legkevésbé euroszkeptikus országa

Központ május 11, 2015 Társadalom

Növekedett az utóbbi évekhez képest Románia lakosságának európai elkötelezettsége: ma már a lakosság kétharmada véli úgy, hogy Románia számára előnyös volt az Európai Unióba való 2007-es belépés – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató cég felméréséből.

euromania
A megkérdezettek 23%-a állította ennek ellenkezőjét, 11%-uk nem válaszolt. A tavalyi méréshez képest három ponttal, 71%-ra nőtt azoknak az aránya, akik európai polgároknak tekintik magukat, és 23%-ra csökkent azoké, akik nem. Legtöbbjük – 84% – az Európai Uniót az utazási szabadsággal azonosítja, 73%-uk a demokráciával és emberi jogokkal, 72%-uk számára az EU a békét is jelenti a szomszéd országokkal.

A megkérdezettek 63%-a hozta összefüggésbe az uniót a gazdasági fejlődéssel, 59%-uk a munkahelyekkel, és ugyanennyien a korrupció elleni harccal. A negatív csengésű társításokkal – miszerint az EU a Nyugattal szembeni alárendeltséget, az ország politikájába való külső beavatkozást, a gazdaság feletti irányítás és a nemzeti önazonosság elvesztését jelenti, illetve több bürokráciát hoz – a megkérdezettek 39-54%-a értett egyet. 58%-uk támogatná az euróra való áttérést, egyharmaduk ellenzi.

Ugyanakkor 80%-uk egyetértene azzal, hogy a Moldovai Köztársaság is csatlakozhasson az EU-hoz, és csak 10%-uk utasítja el ennek gondolatát. Miközben a 2014-es európai parlamenti választásokon a legtöbb országban előretörtek az euroszkeptikus pártok, Romániában egyetlen parlamenti párt sem nevezhető Európa-ellenesnek, és az uniós országok között csak Bulgáriában és Litvániában alacsonyabb az euroszkeptikusok aránya, mint Romániában.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 243

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.