Központ
2018. július 21. szombat, Dániel, Daniella

Románia az EU egyik legkevésbé euroszkeptikus országa

Központ május 11, 2015 Társadalom

Növekedett az utóbbi évekhez képest Románia lakosságának európai elkötelezettsége: ma már a lakosság kétharmada véli úgy, hogy Románia számára előnyös volt az Európai Unióba való 2007-es belépés – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató cég felméréséből.

euromania
A megkérdezettek 23%-a állította ennek ellenkezőjét, 11%-uk nem válaszolt. A tavalyi méréshez képest három ponttal, 71%-ra nőtt azoknak az aránya, akik európai polgároknak tekintik magukat, és 23%-ra csökkent azoké, akik nem. Legtöbbjük – 84% – az Európai Uniót az utazási szabadsággal azonosítja, 73%-uk a demokráciával és emberi jogokkal, 72%-uk számára az EU a békét is jelenti a szomszéd országokkal.

A megkérdezettek 63%-a hozta összefüggésbe az uniót a gazdasági fejlődéssel, 59%-uk a munkahelyekkel, és ugyanennyien a korrupció elleni harccal. A negatív csengésű társításokkal – miszerint az EU a Nyugattal szembeni alárendeltséget, az ország politikájába való külső beavatkozást, a gazdaság feletti irányítás és a nemzeti önazonosság elvesztését jelenti, illetve több bürokráciát hoz – a megkérdezettek 39-54%-a értett egyet. 58%-uk támogatná az euróra való áttérést, egyharmaduk ellenzi.

Ugyanakkor 80%-uk egyetértene azzal, hogy a Moldovai Köztársaság is csatlakozhasson az EU-hoz, és csak 10%-uk utasítja el ennek gondolatát. Miközben a 2014-es európai parlamenti választásokon a legtöbb országban előretörtek az euroszkeptikus pártok, Romániában egyetlen parlamenti párt sem nevezhető Európa-ellenesnek, és az uniós országok között csak Bulgáriában és Litvániában alacsonyabb az euroszkeptikusok aránya, mint Romániában.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 297

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.