Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

Romániát a korrupció belülről, a szomszédos konfliktusok kívülről fenyegetik

Központ június 23, 2015 Társadalom

iohannisFőleg Oroszországgal összefüggésbe hozható fenyegetésekkel számol a 2015-2019-es időszakra vonatkozó nemzetvédelmi stratégia, amelyet hétfőn ismertetett Klaus Iohannis államfő a parlament együttes ülésén. A stratégia címe: Egy erős Románia Európában és a világban.

Az alkotmány szerint a nemzetvédelmi stratégiát az államfőnek hivatalba lépése után hat hónapon belül kell elfogadásra a parlament elé terjesztenie.

Az új védelmi stratégia szerint Romániának a keleti szomszédságában előidézett instabilitás, a Fekete-tenger térségének befagyott konfliktusai, az energetikai piacok “eltorzítása”, a kibertámadások, a terrorizmus és a korrupció jelentenek fenyegetést. A dokumentum egyetlen államot sem nevez meg a fenyegetések között, azonban Oroszország hatalmi törekvéseinek tulajdonítja a Fekete-tenger térségének fokozódó ingatagságát.

A sajtó ezzel összefüggésben felidézte: tavaly decemberben Oroszország is átírta katonai doktrínáját, amely konkrét veszélyként említi, hogy a NATO támadófegyvereket helyezett határai közelébe, és ide sorolja a tervezett amerikai rakétaelhárító rendszert is, amelyet Romániába és Lengyelországba telepítenek.

Románia a NATO-tagországok kollektív védelmére és saját intézményrendszerének megerősítésére alapozza nemzetvédelmi stratégiáját – mutatott rá Iohannis. Hozzátette: Románia védelmi költségvetésének növelése, a NATO-szövetségesekkel és az Egyesült Államokkal folytatott szoros együttműködése révén bizonyítja eltökéltségét, hogy nem csak fogyasztója, hanem szolgáltatója is akar lenni a közös biztonságnak.

A bukaresti parlament együttes ülésén mondott beszédében Iohannis a nemzetvédelmi stratégia újdonságának nevezte azt, hogy a dokumentum kiterjeszti az ország biztonságának értelmezését mindazon erőforrásokra, amelyek az állampolgárok hétköznapi biztonságát szavatolják, illetve azokra a természeti és kulturális értékekre, amelyek Romániát egyedülállóvá teszik.

A román parlamentben kedden vitatják meg és bocsátják szavazásra az új nemzetvédelmi stratégiát.

A stratégia négy fő fejezetre tagolódik. A fenyegetéseket és rizikókat összegző fejezetben a korrupcióról azt írják a stratégia készítői, “gazdasági előítéleteket” generál, és befolyásolja az ország fejlődési lehetőségeit, valamint a jó kormányzást. Sérülékennyé teszi az államot, és csökkenti az állampolgárok bizalmát az igazságszolgáltatásban és az állami intézményekben. Külkapcsolatok terén pedig súlyosan rombolja az ország hitelességét és imázsát – áll a dokumentumban.

Ugyancsak sérülékennyé vált az ország a társadalmi kirekesztés és polarizáció, az elszegényedés, a demográfiai csökkenés, a munkaerő elvándorlása, a régiók és megyék közti gazdasági-társadalmi különbségek, valamint a társadalmi szolidaritás törékenysége miatt – áll a stratégiában.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 431

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.