Központ
2020. július 16. csütörtök, Valter

Saját pálinka, saját néven

Bodnár Erika február 12, 2016 Társadalom

Orbán Pálinkafőzde Pálinka (2)

Akár a saját nevünket is viselheti a gyümölcsünkből készült pálinka. A főzdében több száz tonna gyümölcsöt dolgoznak föl, ennek jó része bérfőzés, amiből az egyéni elnevezésű pálinkák is készülnek.

Orbán Pálinkafőzde Pálinka (4)Évente több mint kétszáz tonna gyümölcsöt dolgoznak fel Somogyi Csabáék a kibédi Orbán Pálinkafőzdében. A Kis-Küküllő mentén szedett gyümölcs párlata utánozhatatlan a helyiek szerint, de a főzdében még különlegesebbé teszik a palackozás során. – Népszerű a megrendelők körében a saját névvel ellátott üveg – mondta el Somogyi Csaba. – Olyan ez egy kicsit, mint a gyermek. Mindenkinek a sajátja a legjobb, arra a legbüszkébb, ám ha még a saját nevét is olvashatja a palackon, teljes az öröm. Elsősorban keresztelőkre, esküvőkre rendelnek ilyen címkékkel ellátott pálinkát, de otthoni fogyasztásra is kértek már tőlünk – tudtuk meg a főzde vezetőjétől. A fiatalember családja a jelenlegi formájában több mint negyven éve foglalkozik pálinkakészítéssel, de elmondása szerint a hagyomány az 1940-es évekig nyúlik vissza.
A főzdében az úgynevezett kisüsti technológiával dolgoznak, ami annyit jelent, hogy az első főzés után újrafőzést végeznek egy kisebb rézüstben. Ez a kétszeri szakaszos lepárlás jóval erősebb és víztiszta italt eredményez. – Ez a klasszikus eljárás biztosítja a magas alkoholtartalmat. Az első főzésből származó szürkés, opálos lé gyenge, az íze sem finom, ráadásul a magyar ember alapvetően a víztiszta, erős pálinkákhoz van szokva – magyarázta a másik tulajdonos, Orbán Lázár Béla, aki maga is több évtizede foglalkozik párlatkészítéssel.

A két generáció együttműködése ötvözi a tradíciókat és a modernebb üzleti szemléletet. – Magyarországon reneszánsza van a pálinkafogyasztásnak. Egyre-másra kerülnek a piacra a márkás, nagytételben gyártott italok, ám a mi üzemünk ezzel szemben a helyi gyümölcsre, a klasszikus eljárásra és a prémium minőségre esküszik. Viszont mi is meglovagoljuk ezt az új trendet, és igyekszünk lépést tartani küllemben is a nagyobb gyártókkal – mondta el Csaba, aki szerint még mindig van remény arra, hogy előbb-utóbb itt is pálinkának nevezzék majd a minőségileg megfelelő gyümölcspárlatot. – Érthető, hogy hungarikummá tették, azonban a földrajzi korlátozás ellehetetleníti a magunkfajta cégeket abban, hogy a magyar piacra gyártsunk, pedig volna esély a sikerre. A Pálinkatörvény kapcsán ígéretet kaptunk arra, hogy a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemmel foglalkozó szakemberei felülvizsgálják a névhasználati engedélyeket – magyarázta Somogyi Csaba, aki nagybátyjával jelenleg tizenöt féle gyümölcsből főz saját pálinkát, köztük olyan különlegességeket is felhasználva a térségből, mint a som és a vadkörte.

A két szakember szerint a jó párlat titka elsősorban a kiváló minőségű gyümölcs, amit a megfelelő termesztés után tökéletesen érett állapotban kell leszedni. Azt mondják, hogy aki így jár el, az már bátran ráírathatja a nevét a palackra, valószínűleg nem fog szégyent vallani a pálinkájával.

Orbán Pálinkafőzde Pálinka (1)

Share Button
Ennyien olvasták: 1598

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.