Központ
2017. szeptember 24. vasárnap, Gellért, Mercédesz
Derült
Vasárnap
Derült
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

„Senkit nem hagyunk az utcán megfagyni”

Pál Piroska január 8, 2015 Társadalom

A napokban éjszakánként a hőmérő higanyszála mínusz húsz fokig is süllyedt, ilyen időjárásban néhány óra szabadban való tartózkodás is elegendő a fagyásveszélyhez. Ennek apropóján kerestük meg Székely Istvánt, a Rozmaring utcai hajléktalanszálló igazgatóját.

DSC04385

A 160 férőhelyes intézménynek két része van: egyik részében nehéz anyagi helyzetben lévő, lakással nem rendelkező személyek, családok laknak. Ők jelképes bért és közköltséget fizetnek, és állandó lakói az intézménynek, a másik rész pedig az úgynevezett éjjeli menedékhely.

Jelenleg 143 személy tartózkodik a hajléktalanszállóban – tudtuk meg Székely Istvántól. Ebből 90 személy a szociális otthon állandó lakója, a többi 53 személy az éjjeli menedékhelyért veszi igénybe a szállót. Amint az igazgató elmondta, a náluk tartózkodó hajléktalanok többsége férfi, ami a korosztályt illeti, 25 évtől 70 felettig terjedő életkorúak is szerepelnek a lakók között.

Van lehetőség pótágyazásra

Nagyon hideg időt jósolnak a következő napokra is, így valószínűsíthető, hogy még többen fordulnak a Rozmaring utcai intézményhez. Székely István elmondása szerint jelenleg a Marosvásárhelyen nyilvántartott hajléktalanok 99 százaléka náluk lakik, de természetesen a más településekről érkező személyeket is tudják fogadni. „Őket a saját önkormányzatuk által működtetett menedékhelyre igyekszünk irányítani, de ebben a nehéz, fagyos időszakban nem utasítunk el egyetlen személyt sem” – szögezte le az igazgató.

A meggyesfalvi intézmény étkezést is biztosít az arra jogosultaknak – ezt szociális ankéttal mérik fel az illetékesek –, azaz csak azoknak, akiknek semmiféle jövedelmük nincs, és hozzátartozóik sem segíthetik élelemmel. Az ellátás reggeli és esti hideg ételt jelent, amelyet egyelőre 6 lejért vehetnek igénybe az arra rászorultak, ám a megszavazott kormányrendelet értelmében, január 1-jétől ez 12 lejbe kerül. „Jelen pillanatban egyetlen lakónk sincs, aki étkeztetésre szorulna, mindannyiuknak sikerül előteremteni a napi betevőt” – mondta el az intézményvezető.

Szociális gondozás a lakóknak

Az intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy a „vendégeknek” nemcsak tetőt biztosítanak a fejük fölé, hanem szociális gondozást, megfelelő tisztálkodási lehetőséget, sőt elsőfokú egészségügyi szolgáltatást is nyújt a létesítmény orvosa a rászorulóknak. De ami talán a legfontosabb: tanácsadással is szolgálnak, felvilágosítják őket a rájuk vonatkozó törvényekről, felkészítik őket az esedékes munkavállalásra.

Belső rendszabályzata is van az intézménynek, melynek területén tilos az alkoholfogyasztás, a dohányzás, sőt, ittas állapotban sem szabad bemenni az épületbe. Ugyanakkor a belső rendszabályzat bünteti mind a személyzettel, mind a lakókkal szembeni nem megfelelő viselkedésmódot. Természetesen voltak már konfliktusok és problémák a lakók között, de a nap 24 órájában biztonsági személyzet segíti a magaviseleti problémák megoldását.

Igazgatója szerint az intézmény funkciója, hogy átmeneti állapotot biztosítson a szükséghelyzetbe került személyeknek, hogy segítsen az itt ideiglenesen meghúzódó személyeknek abban, hogy kilábaljanak szorult helyzetükből. „Használni kell ezt az intézményt, nem kihasználni azt” – összegez Székely.

A marosvásárhelyi Rozmaring utcában levő hajléktalanszálló telefonszáma, ahol érdeklődni lehet, esetleg bejelenteni, ha segítségre szoruló személyről van tudomásunk: 0265–253234.

Share Button
Ennyien olvasták: 360

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.