Központ
2020. augusztus 14. péntek, Marcell

„Senkit nem hagyunk az utcán megfagyni”

Pál Piroska január 8, 2015 Társadalom

A napokban éjszakánként a hőmérő higanyszála mínusz húsz fokig is süllyedt, ilyen időjárásban néhány óra szabadban való tartózkodás is elegendő a fagyásveszélyhez. Ennek apropóján kerestük meg Székely Istvánt, a Rozmaring utcai hajléktalanszálló igazgatóját.

DSC04385

A 160 férőhelyes intézménynek két része van: egyik részében nehéz anyagi helyzetben lévő, lakással nem rendelkező személyek, családok laknak. Ők jelképes bért és közköltséget fizetnek, és állandó lakói az intézménynek, a másik rész pedig az úgynevezett éjjeli menedékhely.

Jelenleg 143 személy tartózkodik a hajléktalanszállóban – tudtuk meg Székely Istvántól. Ebből 90 személy a szociális otthon állandó lakója, a többi 53 személy az éjjeli menedékhelyért veszi igénybe a szállót. Amint az igazgató elmondta, a náluk tartózkodó hajléktalanok többsége férfi, ami a korosztályt illeti, 25 évtől 70 felettig terjedő életkorúak is szerepelnek a lakók között.

Van lehetőség pótágyazásra

Nagyon hideg időt jósolnak a következő napokra is, így valószínűsíthető, hogy még többen fordulnak a Rozmaring utcai intézményhez. Székely István elmondása szerint jelenleg a Marosvásárhelyen nyilvántartott hajléktalanok 99 százaléka náluk lakik, de természetesen a más településekről érkező személyeket is tudják fogadni. „Őket a saját önkormányzatuk által működtetett menedékhelyre igyekszünk irányítani, de ebben a nehéz, fagyos időszakban nem utasítunk el egyetlen személyt sem” – szögezte le az igazgató.

A meggyesfalvi intézmény étkezést is biztosít az arra jogosultaknak – ezt szociális ankéttal mérik fel az illetékesek –, azaz csak azoknak, akiknek semmiféle jövedelmük nincs, és hozzátartozóik sem segíthetik élelemmel. Az ellátás reggeli és esti hideg ételt jelent, amelyet egyelőre 6 lejért vehetnek igénybe az arra rászorultak, ám a megszavazott kormányrendelet értelmében, január 1-jétől ez 12 lejbe kerül. „Jelen pillanatban egyetlen lakónk sincs, aki étkeztetésre szorulna, mindannyiuknak sikerül előteremteni a napi betevőt” – mondta el az intézményvezető.

Szociális gondozás a lakóknak

Az intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy a „vendégeknek” nemcsak tetőt biztosítanak a fejük fölé, hanem szociális gondozást, megfelelő tisztálkodási lehetőséget, sőt elsőfokú egészségügyi szolgáltatást is nyújt a létesítmény orvosa a rászorulóknak. De ami talán a legfontosabb: tanácsadással is szolgálnak, felvilágosítják őket a rájuk vonatkozó törvényekről, felkészítik őket az esedékes munkavállalásra.

Belső rendszabályzata is van az intézménynek, melynek területén tilos az alkoholfogyasztás, a dohányzás, sőt, ittas állapotban sem szabad bemenni az épületbe. Ugyanakkor a belső rendszabályzat bünteti mind a személyzettel, mind a lakókkal szembeni nem megfelelő viselkedésmódot. Természetesen voltak már konfliktusok és problémák a lakók között, de a nap 24 órájában biztonsági személyzet segíti a magaviseleti problémák megoldását.

Igazgatója szerint az intézmény funkciója, hogy átmeneti állapotot biztosítson a szükséghelyzetbe került személyeknek, hogy segítsen az itt ideiglenesen meghúzódó személyeknek abban, hogy kilábaljanak szorult helyzetükből. „Használni kell ezt az intézményt, nem kihasználni azt” – összegez Székely.

A marosvásárhelyi Rozmaring utcában levő hajléktalanszálló telefonszáma, ahol érdeklődni lehet, esetleg bejelenteni, ha segítségre szoruló személyről van tudomásunk: 0265–253234.

Share Button
Ennyien olvasták: 821

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.