Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

Sikeres évzárás az RMGE Maros gazdaegyesület életében

Központ január 10, 2017 Társadalom

Minden egyesület életében a tél az évzárás, a számadások és a tervkészítés időszaka. Így van ez a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Maros Szervezet életében is, ahol bár elégedettek a 2016-os eredményekkel, úgy érzik, hogy az idei év még több munkát tartogat.

Jelentősebb sikerek az óévben

Csomós Attila, az egyesület elnöke nem győzi sorolni azokat a rendezvényeket, amelyeken a tavaly részt vettek, illetve azokat a jelentős változásokat, a fejlődést, amely az egyesület életében bekövetkezett. Úttörő lépés, hogy sikerült beindítani a falugazdász programot, amelynek koordinátora Sikó László, és amely ugyan még gyerekcipőben jár, de hatalmas szükség van rá.

Közel egy éve alakult meg az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGESZ), melyet 16 erdélyi, kistérségi egyesület és szervezet hozott létre. Az alakuló ülés az RMGE Maros székházában valósult meg Csomós Attila elnök vezetésével, aki az egyik alapító és Maros megyéért felelős alelnök. Az EMGESZ vezetői további 5 egyesület csatlakozási kérelmét fogadták el január 19-én, így a Szövetség 21 tagra bővült, ami közel 1.800 főt ölel fel. Kevesebb mint egy év alatt az EMGESZ bebizonyította, hogy életképes, és szükség van munkájára. Az egyesületeket alkotó gazdák számíthatnak a szövetségre, az érdekképviseletre és az érdekvédelemre. Az idén megalakult szövetség összességében eredményes évet tudhat maga mögött, de ez csak a kezdet az erdélyi gazdák érdekvédelmében. „Tovább kell munkálkodnunk olyan feladatok végrehajtásában, amelyek Erdély szerte hozzájárulnak az életképes és fenntartható mezőgazdaság kialakításához. Magyar ajkú gazdáinkkal meg kell értetnünk, hogy a termőföld nem végtelen, nem egy egyszerű ipari áru, amit növelni lehet. A földet nem szabad kizsákmányolni a nagyipari termelési módszerek alkalmazásával, és nem szabad eladni, mert akkor megélhetőségi lehetőség nélkül maradunk” – mondta el Csomós.

További jelentős lépés, hogy itt tevékenykedik a marosvásárhelyi szervezet székhelyén az EMGESZ nemrégiben megválasztott falugazdásza is, Putnoky Csicsó Barna, ami által az RMGE Maros tagszervezetként szorosabb és minden napos kapcsolatban van az ernyőszervezettel, ezzel segítve munkájukat.

Program indult be a tanyavilág gazdaságainak megsegítése érdekében, amely elsősorban a tejfeldolgozásban nyilvánul meg, gépek beszerzése által a gazdakörök részére.

Számos mezőgazdasági és képzőművészeti jellegű kiállítást szerveztek az év folyamán, hiszen a gazdálkodók igénylik az efféle „kikapcsolódási” formákat. Az év egyik legnagyobb dobása ismét a Mikházi Gazdanap a Csűrszínházban című szakmai és kultúrával egybekötött rendezvény volt, amely immár nem csak regionális, de Erdélyben, sőt az egész Kárpát-medencében példanélküli eseménnyé nőtte ki magát, és amely az idei évben még jelentősebb lesz. Emellett a székhelyen első alkalommal megszervezték a Gyümölcs ízek sokadalma versennyel és kiállítással egybekötött vásárt, amely nagy sikernek örvendett, hiszen több mint 80 mustra érkezett be, így lesz folytatása. Továbbá ugyanebben az időszakban megnyílt a vadadi születési grafikus és festőművész, Kilyén Árpád tárlata, amely jelenleg is megtekinthető a székházban.

Kapcsolatok ápolása

Az egyesület mindig nagy hangsúlyt fektetet a kapcsolatok széleskörű ápolására, amely a magyarországi kiállításokon való részvétel tekintetében mutatkozott meg. Részt vettek a budapesti Kárpát-medencei élelmiszer-előállítók konferenciáján, a nagyegyházi sajtmustrán erdélyi gazdákkal, akik díjakkal tértek haza, akárcsak a szatymazi fűszerpaprika- és borversenyen, ahol egyre több külhoni gazda vesz részt. Sőt, az előbbin három kis és közepes feldolgozó üzem is képviselte Erdélyt.

Mindamellett a felnőttoktatás területén elért eredmények is jelentősek, hiszen a szervezet által működtetett tanfolyamok lehetőséget biztosítanak a gazdálkodók, farmerek számára, hogy a szakminisztériumok által elismert oklevelet megszerezve komolyabb vállalkozásba kezdjenek, és legyen lehetőségük kihasználni a pályázási lehetőségeket, persze nem elhanyagolható a folyamatos tanulás sem.

Rengeteg terv a jövőre nézve

A jövőre, illetve az idei évre vonatkozólag Csomós Attila elnök úgy véli, hogy az új gazdakörök és a már meglévők, de jogi személyiséggel még nem rendelkezők számára annak megszerzése a legfontosabb feladatok egyike. Továbbra is folytatják a kiállításokat, mustrákat, s újabbakat indítanak el a 2017-es év folyamán. Hasonlóképpen folytatni fogják a farmerképző tanfolyamokat, bővítik azok skáláját, és előadókat szeretnének kiképezni.

Az egyesület székháza továbbra is Magyar Házként fog működni, aktívabban bekapcsolódva a KÖSZ, az EMGESZ, a LAPAR és a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) munkálataiba. Az idei évben ismét megrendezésre kerül az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és vásár (OMÉK), ahová az egyesület újra szeretné elvinni a mintegy 30 Maros megyei termelő, kiállító portékáját, bemutatva a nagyközönség előtt.

Szeretnének legalább egy hektár szántóterületet megvásárolni kísérleti parcellák beállítása érdekében. Kaszagépet vagy gépeket vásárolnának a hegyvidéki gazdaságok, gyümölcstermesztő farmok megsegítésért. Egy gazdakört például úgy támogatnának meg, hogy pasztőröző gépet szereznének be számára, hogy a tejfelvásárlás és értékesítő engedéllyel rendelkező kör bővíthesse és fejleszthesse tevékenységét.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1051

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.