Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Sikeres karácsonyi vásár a Dr. Bernády György Általános Iskolában

Czimbalmos Ferenc-Attila december 31, 2017 Társadalom

A marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskolában december 21-én délelőtt nagy volt a sürgés-forgás, hiszen az iskola vezetősége a tanítónénikkel, a szülőkkel és nem utolsó sorban a diákokkal közösen szervezték meg a hagyományos karácsonyi vásárt.

Az osztályok tanulói a folyósora padokból meg székekből kialakított vásárrészen állították ki az általuk készített portékájukat, amelyeket potom áron ajánlottak nagy szeretettel minden érdeklődőnek. Az iskolában, vagy otthon kialakított kisebb műhelyekben készített szebbnél-szebb karácsonyi és adventi díszek, képeslapok, finomságok hamar gazdát cseréltek, majd a befolyt összeget az iskolai kellékek megvásárlására használják fel.

A 44 éves Derzsi Ágnessel, a nulladik osztály Süni csoport tanítónénijével a vásárral kapcsolatosan beszélgettem.

Csapatépítő jellege volt a vásárnak

– Milyen ötlettől vezérlelve indult el ez a vásár?

– Abból a célból indítványozta a hajdani aligazgatónő, hogy pénzt gyűjtsünk, majd az összegből tanfelszereléseket, labdákat, játékokat, szemléltető eszközöket vásárolhassunk, hogy ne kelljenek a szülőknek azért is a zsebükbe nyúlniuk. Itt persze szimbolikus összegekről beszélünk. Mivel a karácsony előtti időszakban rendezzük ezt a vásárt, ezért erre az eseményre hangolódtunk: karácsonyi díszeket, ínycsiklandozó süteményeket, édességeket, üdvözlőlapokat, ünnephez kapcsolódó tárgyakat lehetett vásárolni, de ékszereket, rajzokat, egyedi, diákok és a szülők által készített dolgokat is megvehetők voltak.

– Látom, hogy a szülők is besegítettek a portéka előkészítésébe, sőt az árulásba is…

– Az is volt a cél, hogy közösen dolgozzanak otthon a gyerekek a szülőkkel, így csapatépítő jellege is volt a munkájuknak. Sok a szülő közül úgy oldotta meg, hogy feljöttek az iskolába, ahol teázgatva dolgozgattak, majd a portéka esztétikus kiállítására is fektettek hangsúlyt.

– Ügyes, kreatív ötletekkel rukkoltak elő a gyerekek, ez észrevehető volt a kiállított tárgyakon, nem?

– Valóban! Hiszen azzal, hogy látják a gyerekek, hogy a termékeiket megvásárolják, beindul a fantáziájuk,  és már januárban törik a fejüket és gondolkoznak, ötleteket gyűjtenek, hogy miket készítsenek el a jövő karácsonyi vásárra, és főleg a tárgyaik szépek és kivitelezhetőbbek legyenek, amit könnyen megvásárolhatnak.

Kézimunkázásra ösztönző tanítónéni

– Az ön osztályában is vannak ügyes, tehetséges gyerekek, de gondolom, hogy hajdanán ön is valakitől elsajátíthatta a kézimunka csínját-bínját.

– Először is a néhai, anyai nagymamámtól tanultam sokat, hiszen ő kalotaszegi származású volt, ott pedig a kézimunka fontos szerepet töltött be az ő, akár az ottani közösség életében. Ő nagy jelentőséget fordított arra, hogy az öt lányunokáját megtanítsa a kézművességre, kézimunkára zsenge koruktól kezdődően. Mindig csodáltam őt, aki horgolt, gyöngyöt fűzött, varrt, mindig mi voltunk azok, akik rákérdeztünk, hogyan kell csinálni. Emlékszem, hogy 5 éves lehettem, amikor elkezdtem intenzíven kézimunkázni. Idővel a néhai édesanyám, iskolánk egykori tanárnője, Berecz Erzsébet is egyengette utam a kézimunka terén, sokat tanultam tőle is, idővel azt a tudást továbbfejlesztettem úgy, ahogy a kor és a divat kívánja. Amúgy az unokatestvéreim közül vannak olyanok, akik fizetés-kiegészítésként kézimunkáznak, de soha sem azt mondtuk, hogy nagyanyánk ,,halat” adott nekünk, hanem megtanított ,,halászni” minket.

Derzsi Ágnes tanítónéni

Balás Éva, a Dr. Bernády György Általános Iskola tanítónője volt a rendezvény indítványozója, ő így vélekedett az eseményről:

Balás Éva tanítónéni

,,Öt évvel korábban indítottuk el ezt a rendezvényt, ami idővel hagyománnyá vált. Hatalmas siker övezte az első vásárt, amelyen 3400 lej gyűlt össze, ennek a pénznek a negyedéről a diákok szavaztak, hogy mit vásároljon az iskola. A többi összeget befektettük az ,,Iskola másként” programjaiba. Azóta mindez változott egy kicsit, a bevétel megduplázódott. Most ott tartunk, hogy jelenleg egész évre tudjuk fedezni az olyan, kisebb kiadásokat, mint többek közt a díjak, oklevelek, könyvek vásárlását is. Ez a pénzt tulajdonképpen a szülők hozzájárulásával is tudjuk előteremteni, így közösen elősegítjük, hogy jobban haladjon a nehezen döcögő iskolakerék. Persze a tanítónénik szaktudása, kreatív ötletei is sokat segítenek minden évben, de kalákát is szervezünk, így a szülők a diákokkal közösen készítetik a vásárlásra kiállított tárgyakat.”

Share Button
Ennyien olvasták: 1199

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.