Központ
2020. június 01. hétfő, Tünde

Stabil híd a munkaadó és -vállaló között

Központ július 3, 2017 Társadalom

Közismert, hogy egyre többen élnek a külföldi munka lehetőségével, bár a tapasztalatok azt igazolják, hogy az emberek még mindig szkeptikusak a nyugat-európai munkavállalással kapcsolatosan. A WestJobs célja, hogy biztonságos és állandó kapcsolatot teremtsen a munkaadó és munkavállaló között. Küldetése, hogy stabil hidat építsen a kelet-európai és a nyugat-európai vállalatok között, így főleg németországi és hollandiai partnerei számára biztosít szakképzett és szakképzetlen munkaerőt.

Munkaerő közvetítő cég rengeteg van, csak az nem talál rá egyre, aki nem akar, ez érvényes egész Romániára. Akárcsak a lassan 10 éves múlttal rendelkező WestJobs cég, amely Erdély szívében, Marosvásárhelyen található, és az ország bármely területéről lehet jelentkezni rá. A kérdés az, hogy mivel több, mivel tud többet ajánlani egy egyszerű munkaközvetítésnél?

„Első és legfontosabb, amiben különbözünk a többi hasonló cégtől, hogy nem kell közvetítői díjat befizetni. Persze minden jelentkezőnknek munkát próbálunk biztosítani, azzal még, hogy valaki jelentkezik, nincs semmi veszítenivalója. A jelentkező viszont elveszítheti a más cégek által elkért 100–200 eurós közvetítői díjat” – meséli Nagy Adrienn irodavezető, aki elmondta, hogy két nagyon keresett területen biztosítanak állást: hús- és szállodaipar.

A folyamat nagyon egyszerű, ha valaki felveszi a kapcsolatot, rövid időn belül tájékoztatást kap az aktuális lehetőségekről. Ha konkrét érdeklődést mutat egy bizonyos állás iránt, akkor interjúra kerül sor, ahol személyesen is meggyőződhet arról, hogy nem átverés. Ha az illető úgy dönt, hogy szeretne velük dolgozni, akkor felkészítik az állásra, ami után utazhat is a kirendelt partnercéghez.

A WestJobs további erőssége, hogy rendszeres piackutatásokat végez a munkavállalók igényeinek felmérése céljából. „Hiszünk abban, hogy csak úgy tudunk megfelelő szolgáltatást nyújtani, ha megismerjük jelentkezőink félelmeit és elvárásait. Gondolná, hogy a legtöbb ember félelme a külföldi munkákkal kapcsolatosan az, hogy feketén fogják dolgoztatni és átverik őket? A másik leginkább ijesztő tényező az emberek számára, ami miatt néha vissza is lépnek, hogy nem tudják, hol lesznek elszállásolva, vagy nem ismerik az adott ország nyelvét” – mondta el Adrienn, aki számára, ezek a felmérések segítséget nyújt abban, hogy előre kiküszöbölje a hasonló fenntartásokkal kapcsolatos problémákat, és minél érthetőbbé tegye ajánlatait, illetve konzultációt nyújtanak abban, hogy mindenki a megfelelő munkakörbe helyezkedjen el. Aki tapasztalattal rendelkezik, annak hozzá illő munkát ajánlanak, akinek nincs tapasztalata, annak olyan munkahelyet találnak, ahol szakképzetlen is boldogulhat, de a szakma elsajátítására is adódik lehetőség.

„Mivel partnercégeinknek sok esetben fontos, hogy szakképesített vagy tapasztalattal rendelkező személyeket alkalmazzon, ezért mi díjmentesen felkészítjük a jelentkezőket, hogy akadálymentesen és könnyedén meg tudják állni a helyüket mind a húsipar, mind a szállodaipar terén. Oktatóink többéves gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, ezt a tudást adják át. Olyan környezetben segítünk a jelentkezőknek felkészülni, ahol átélhetik és megtapasztalhatják azt a munkavégzési stílust, ami külföldön fog várni rájuk. Gyakorlati és elméleti tudást is szereznek, és alapszinten elsajátíthatják német vagy angol nyelven az adott iparágra jellemző szakszavakat, ami ugyancsak nagy segítség a kinti integrálódásban. Gyakorlással és az eszközök megismerésével kerülhetnek a legközelebb a szakmához. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a gyakorlás helyszíne egyrészt egy igazi vágóhíd, másrészt egy szálloda legyen” – összegezte az irodavezető.

Statisztika

Míg a húsipari állásokra főként férfiak, addig a szállodaipari állásokra nők jelentkeznek többségben. Ez azonban nem zárja ki a kettő felcserélhetőségét, hiszen vágóhidakon is vannak nőkre szabott pozíciók, mint a csomagolás, szállodaiparban pedig szobafiúként a férfiak is megállják a helyüket.

„Az elmúlt évek során több mint 2000 román állampolgár számára biztosítottunk munkát. Ennek több mint 70%-a szakképzetlenként, vagy általunk felkészített munkásként helyezkedett el, kevesebb mint 30%-nak volt csak szakmai tapasztalata” – zárta sorait Nagy Adrienn, aki szerint egyre több pályakezdő él a külföldi munkavállalás lehetőségével.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1333

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.