Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Sütő András szobra méltó helyet érdemelne

Központ április 25, 2013 Társadalom

Sütő András szobra méltó helyet érdemelne

szobor

A vásárhelyiek régi álma, hogy végre álljon már a Sütő András-szobor. A Kossuth- és Herder-díjas erdélyi magyar író életének több mint felét Marosvásárhelyen töltötte. Mindennek ellenére eddig még nem sikerült tiszteletére szobrot állíttatni városunkban. Az emlékmű felállítását a Sütő András Baráti Egyesület tagjai kezdeményezték, de az egyesület tagjain kívül jelentkezett több bel- és külföldi adományozó is. A város költségvetéséből is sikerült elkülöníteni egy bizonyos összeget e célra.

A baráti egyesület Peti Andrást, az RMDSZ marosvásárhelyi elnökét kérte fel és bízta meg azzal, hogy képviselje és érvényesítse a célkitűzéseket.

A célt megvalósítani azonban nem könnyű feladat. Peti ezt így látja: „Ha könnyű lenne, valószínű mások is gyurakodnának. Mivel a szoborállítás kitartó és áldozatos munkát követel, egy elhivatott, céltudatos és ambiciózus csapatra van szükség. Olyan emberek kellenek, akik nem csak szavakkal, hanem tettekkel kívánnak bizonyítani. Jó szem előtt tartani, hogy ez egy jogos és legitim törekvése az erdélyi magyar közösségnek.”

A megalkuvó politika nem vezet eredményre

Peti András két évvel ezelőtt készítette el a határozattervezetet, és az eredeti elképzelés szerint a szobor helyszínéül a Bolyai-teret, a Teleki Téka és a volt Királyi Táblabíróság előtti szigetet jelölték meg. Sajnálatos módon, az utolsó pillanatban, egy nem átgondolt és elsietett döntés következményeként, végül nem az említett helyekre esett a választás. Azóta az is újfent bebizonyosodott, hogy a megalkuvó politika nem vezet eredményre.

Peti András a következőket mondta el: „Nem méltó egy olyan eldugott hely, mint a volt Zrínyi-tér (most Marasti-tér) ennek a szobornak az elhelyezésére. A főtéren nincs egyetlen, a magyar közösséghez köthető szobor sem, így jogos az igény, hogy drámaírónknak a Színház-téren biztosítsunk helyet. Felkérésemre egy vásárhelyi tervezőmérnök készítette el a helyszínrajzot és a tervdokumentációt, és én ezzel együtt nyújtottam be újra a helyszín megváltoztatására és a szobor formájára vonatkozó módosító tervezetet”.

Azonban már akkor kibújt a szög a zsákból. A határozattervezet benyújtásakor egyes városatyák azt kifogásolták, hogy szükséges a Kulturális Minisztérium jóváhagyása. Amit még ezzel kapcsolatban megtudtunk, hogy e kifogás alaptalan, mert ha még elvi döntés sincs a Színház-térre való elhelyezésről, akkor a minisztériumnak nincsen mire véleményt mondania! Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a Színház-tér hány szobor befogadására alkalmas.


Peti hangsúlyozta, hogy a baráti egyesület pályázatot fog kiírni a szóban forgó cél megvalósítására, és a pályázat nyertese fogja elkészteni a művészi alkotást. Arra a kérdésre, hogy miként tovább, az RMDSZ marosvásárhelyi elnöke a Központ olvasóinak elmondta, hogy a teljes dokumentációt újra be fogja nyújtani egy összetett, az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével kapcsolatos másik határozattervezettel együtt.

Emellett megkérdeztünk néhány vásárhelyit, hol látnák a szobrot a legszívesebben. A válaszokból kitűnik, hogy a Bolyai-tér, a Teleki Téka és a volt Királyi Táblabíróság előtti sziget a legalkalmasabbnak tartott helyszín a szoborállításra.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Sütő András szobra méltó helyet érdemelne

Az író emlékének éltetése, hagyatékának ápolása érdekében tisztelői 2007-ben megalapították a Sütő András Baráti Egyesületet. Az egyesület tagjai, szellemi hagyatékának megőrzése és továbbadása mellett, azt is célul tűzték ki, hogy az írónak kézzelfogható emléket állítanak. Ezt utcanévadással, emlékház kialakítással és szoborállítással próbálják elérni. Székely Emese, a Marosvásárhelyi Református Kollégium igazgatónője, az egyesület titkára a szobor állítása körüli bonyodalmakról tájékoztatta lapunkat.

A baráti egyesület tagjai Sütő Andrásnak mint fontos közéleti személyiségnek méltó szobrot szeretnének állíttatni, méltó helyen. Az egyesület egy bizottságot hozott létre, amelynek tagjai tisztségviselők, közéleti személyiségek, szobrászművészek. Pályázatot hirdettek meg, amelyre több művész, több tervvel jelentkezett. Közben elkezdődött az engedélyek beszerzése is. Végül a bizottság kiválasztott egy szobormakettet, azzal a kikötéssel, hogy a művész még dolgozzon, még alakítson rajta.

A polgármesteri hivatal a hajdani Zrínyi-teret jelölte ki a szobor felállításának helyéül. Eleinte ez jó ötletnek tűnt, mindenki örült annak, hogy került egy helyszín a szobor számára. De az idő múlásával egyre inkább az a meglátás került előtérbe, hogy ez mégsem a legméltóbb, legmegfelelőbb hely egy olyan nagy író képmása számára, mint amilyen Sütő András. Ilyen körülmények között az egyesület tagjai elvetették az eredeti elképzeléseket, és egy másik ötletet karoltak fel.

Az írónak padon ülőszobrot kellene készíttetni

„Több egybehangzó ötlet alapján az egyesületünk tagjai ma úgy gondolják, hogy az írónak egy kevésbé szokványos, modern, bronzból öntött, egész alakos, padon ülő szobrot kellene készíttetni, és azt olyan forgalmas helyen elhelyezni, mint például a Színház-tér vagy a Teleki Téka előtti kis zöld sziget. A város ezen részei nem annyira eldugottak, mint a Zrínyi-tér, és a turisták által is könnyen megtalálhatóak. Nagyon fontos szempont az is, hogy a szobrászművész hogyan formálja meg az író arcát, hogy az csak rá emlékeztessen, és ne legyen összetéveszthető. Ugyanakkor a szobor talapzatnak szolgáló padra is plakettet helyeznének, amelyen ez a két szó állna: „Gyere még.”” – mondta el Székely Emese. Mint közismert, ezek az író édesapjának utolsó szavai fiához az Anyám könnyű álmot ígér című regényének a végén.

Számítanak az városi önkormányzat és polgármesteri hivatal anyagi támogatására

A Sütő András tiszteletére Marosvásárhelyen felállítandó szobor kezdeményezői a Bethlen Gábor Alapítványtól nyertek némi támogatást pályázat útján, de számítanak a városi önkormányzat és polgármesteri hivatal anyagi támogatására is. Ezen kívül reménykednek abban, hogy sok Sütő Andrást tisztelő magánszemély, valamint irodalmi-kulturális szervezet is besegítene.

Tudomásunkra jutott az is, hogy a Sütő András Baráti Egyesület székelyudvarhelyi tagjai egy mellszobrot szeretnének felavatni idén, az író születésnapján Székelyudvarhelyen.

Share Button
Ennyien olvasták: 515

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.