Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

SUNSPOT: Kastélyfesztivál a Teleki kertjében

Pál Piroska május 28, 2015 Társadalom

Örömoázis és zene

sunspot

Újszerű, rendhagyó, nyári strandhangulatú eseménynek ad otthont a gernyeszegi Teleki-kastély július 17-19-e között. A kolozsvári, nagysikerű Electric Castle-höz hasonló minifesztivál két színpaddal, választékos és változatos elektronikus – de nem csak – zenével, fürdőmedencével, sporttevékenységgel, függőágyas-babzsákos relax-zone-nal és nappali programokkal várja az érdeklődőket a mesebeli szépségű, angolkerttel rendelkező barokk kastély udvarára. A Sunspot nevet viselő rendezvény ötletgazdája és szervezője a vásárhelyi Carioca klub, amelynek tulajdonos-menedzserével, Ferenczi Zsolttal beszélgettünk a kétnapos eseményről.

sunspot 1web

Hogyan született meg a Sunspot ötlete?

A nyári időszakban szünetelnek a bulik a Carioca klubban, ezért már régóta fontolgatjuk az ötletet, hogy kellene egy, a klub profiljához illő zenei eseményt szervezni a város közelében. A klub révén kiváló kapcsolatokat alakítottunk ki külföldi és helyi zenészekkel, lemezlovasokkal, együttesekkel, továbbá nagy ügynökségekkel is, amit érdemes kiaknázni, és ezt a továbbiakban is kamatoztatni szeretnénk. Természetesen ez a partnerség oda-vissza működik, mi helyi tehetséges zenészeket ajánlunk és küldünk külföldre, hogy lássák: Erdélyben is kibontakozóban van az elektronikus zenei élet.

sunspot 2web

Miért éppen ezt a helyszínt választottátok?

Mindenképp különleges és jellegzetes helyszínt kerestük, és a Teleki-kastély, annak udvara és kertje startból lenyűgözött, emellett pedig megfelel, sőt kidomborítja az esemény jellegét. Másrészt pedig a tulajdonosok is rendkívül nyitottak voltak és támogatták az ötletünket. Az is szempont volt, hogy egyszerűen megközelíthető település legyen, Gernyeszeg pedig csúcsforgalomban, autóval a város központjától 15 perces távra van.

Milyen programokkal várjátok az érdeklődőket?

Két színpadot állítunk fel a helyszínen: az egyiken a teljes fesztivál ideje alatt elektronikus zenei előadók lépnek fel – 22 lemezlovas fogja szórakoztatni a bulizni vágyókat, mint például  Suit, Andrey Pushkarev, Mihai Popoviciu, Praslea, Saboar, Blondi:sh, Te Toure, Jay Bliss, Herodot. A másik színpadon pedig az élőzenéé lesz a főszerep, itt magyar és román együttesek produkcióira bulizhatnak: a Brains vagy Punnany Massif – utóbbitól várjuk a visszajelzést; román együttesek közül pedig a Golan és a Timpuri Noi a Partizannal közösen fog fellépni. Bár a zenei programok a gerincét képezik az eseménynek, nem csak erre fektetjük a hangsúlyt. A nappali programok inkább pihenős, nyugis, laza, strandízű nyári hangulatúak: medencéink lesznek, a Marosban – vízi mentők felügyelete alatt – úszni lehet, lesz focipálya és homok strandröplabdához, bicikli- és gördeszkapálya, ládarakás, de a kastély belsejét is meg lehet majd látogatni szakképzett idegenvezető kíséretével.

Nagy odafigyeléssel alakítjuk ki az úgynevezett chill-out teret, ahol függőágyak, párnák, babzsákok és lazulós zene várja a kikapcsolódásra, vagy az esti buli fáradalmait kipihenni vágyókat. Száz százalékosan kihasználjuk a helyszín adta lehetőségeket: éjszaka színes spotlámpákkal világítjuk majd ki az erdős területet, valamint fákra vetített fényjátékkal – úgynevezett mappinggel – tesszük izgalmassá, látványossá, néha picit „kísértetiessé” a helyet.

sunspot 3web

Gernyeszeg 17 kilométerre van Marosvásárhelytől. Az oda-, illetve visszajutás hogyan oldható meg?

Természetesen ezt sem bízzuk a véletlenre: ha valaki személygépkocsival szeretne kiszállni, nagy parkoló áll a rendelkezésére, ugyanakkor a November 7 negyedből Régenbe induló mikrobuszokkal egyeztünk meg, hogy éjszakára is tegyenek be járatokat. Továbbá jelenleg zajlanak a tárgyalások egy helyi taxitársasággal, amely 50 autót biztosít a fesztivál idejére, és előre megszabott egységes árban szállít oda meg vissza. Nem mellékesen a Maros-parton kialakított biciklisáv használatát is ajánljuk a bulizni vágyóknak: mi kipróbáltuk, 25 perc alatt akadálymentesen Gernyeszegre lehet érkezni, ahol biciklimegőrzőbe helyezhetik a kerékpárt. Ottalvós bulira is lehetőség nyílik, hisz kemping is lesz a sátorozást kedvelőknek.

to

Milyen költségvetésből hoztátok tető alá az eseményt, illetve honnan szereztetek finanszírozást?

Számokat egyelőre nem szeretnék mondani, mert a napokban várunk választ néhány nagyobb szponzortól. De például olyan márkák, mint a Phillip Morris, Jagermeister nem csak pénzzel segítik a fesztivált, hanem kellékeket adnak: függőágyakat, babzsákot, bárpultot és egyéb érdekességet, amiket egyébként is be kellene szereznünk. Emellett pedig vásárhelyi cégek és vállalkozók is adakoztak és segítenek, akár az előadók szállításával vagy elszállásolásával.

A belépő mennyibe kerül?

Mivel a célközönségünk zöme 18-35 év körüliek, a jegyárakat sem szerettük volna magasra szabni. A pontos összeget még nem határoztuk meg, de a két napra körül-belül 100 lejbe fog kerülni a beugró. Nem sok ez, ahhoz képest, hogy a line-up mennyire erős, és hogy mennyibe kerül egy hétvégi, mondjuk a hegyekbe történő kirándulás. Éppen emiatt az ott megvásárolható élelmiszereket és italokat is zsebbarát áron kínáljuk majd.

teleki

Hány emberre számítotok?

Inkább reális, mint optimista becslés a napi 3000-5000 látogató, azaz a péntek délután kezdődő, és vasárnap este véget érő eseményre hozzávetőlegesen tízezer személyre számítunk.

Mondj három dolgot, hívószót, amiért érdemes ellátogatni az eseményre.

Természet, zene, barátok. Több infót, részletes programot és a fellépők neveit az esemény hamarosan bővülő Facebook-oldalán találhatják. https://www.facebook.com/CariocaSunspot

Share Button
Ennyien olvasták: 2112

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.