Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Ma
Borús
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Derült
Kedd
Derült

Svájciak egyeduralma az Azomaros és az egészségünk fölött

Központ június 27, 2012 Társadalom

Svájciak egyeduralma
az Azomaros és az egészségünk fölött

AZO

A svájci Ameropa Holding vállalat a marosvásárhelyi Azomaros vegyikombinát teljes birtoklására törekszik, így valamennyi szabadon maradt részvényét a június 5-e és 25-e között zajlott nyilvános akción tervezte felvásárolni. A hétfő esti, a határidő lejárta utáni részleges eredmények szerint a svájci cég 108 millió részvényt vásárolt fel abból a 126 millióból, amelyet még nem birtokolt, így az Azomaros 96,43%-a már a svájciak tulajdonában van. Eszerint kényelmesen elérte azt a 95%-os küszöböt, amely lehetővé teszi az abszolút döntéshozó pozícióba kerülését a vállalaton belül, ebből adódóan a vegyipari kombinát törlését a Bukaresti Értéktőzsdéről bármikor megteheti.

Az Azomaros legfontosabb kisrészvényese a Proprietatea Alap volt, amely 10,2%-át birtokolta a részvényeknek, és 27 millió eurót inkasszált a részvénycsomagjának eladása révén, így az Alap a befektetett pénzösszeghez viszonyítva 240%-os profittal számolt egy év alatt. A város lakosai, volt vegyipari dolgozók hozzávetőlegesen a részvények 15%-át birtokolták. Egyik lehetséges magyarázata annak, hogy a svájci cég teljesen fel akarja vásárolni a kombinátot az, hogy a műtrágyagyár 2011-es nettó profitja meghaladja a 81 millió eurót, ez pedig közel másfélszer jelent többet a 2010-es adatoknál.

Tájékozatlanok a lakosok

Az elmúlt időszakban több postaládában is megjelent a felhívás, miszerint vásárolják az Azomaros-részvényeket, darabját 2, 22 lejért. Az említettek ismeretében ellátogattunk az egykori II-es Poliklinikával szemben ideiglenesen kialakított Transilvania Bank Securities-hez, ahol a lakosok reggel óta sorban álltak, hogy eladják részvényeiket. A tűző napon rostokoló személyek – zömében idősek, nyugdíjasok – kérdésünkre, miszerint miért is állnak sorba, és mennyi pénzt ajánlanak részvényeikért, nem tudtak válaszolni. Arról sem volt fogalmuk, hogy miért épp most vásárolják fel az értékpapírjaikat, vagy egyáltalán kinek a tulajdonában van a műtrágyagyár. „Azért állunk sorba, hogy egy kis pénzhez jussunk. Nem tudjuk pontosan, mennyit kapunk, de reméljük, elég lesz a napi betevőre” – fogalmazott egy nyugdíjas korú hölgy. Egy idős házaspár mérgesen távozott a helyszínről, mert állításuk szerint nem tudták eladni részvényeiket, mivel a jelenleg érvényes személyi igazolványuk adatai nem egyeznek a részvényekhez jutásukkor iktatott adatokkal. „Elküldtek, hogy intézzük el a papírjainkat, mert csak akkor utalhatják át részvényekért járó pénzt. Egy óra múlva jár le a határidő, már semmit nem tudunk tenni” – panaszolta a három órája sorban álló házaspár.

Megvezették-e a vásárhelyieket?

Tökéletes iskolapéldája ez annak, hogy mekkora a szakadék a város egyszerű lakosai és a nagyvállalatok moguljai között. Amíg a vegyipari kombinát, tulajdonostól függetlenül, történelmi profitokat jegyez, addig mi, vásárhelyiek szívjuk a kibocsátott mérgező füstöt, és reménykedünk, hogy a svájci cég majd eredményesebb intézkedéseket foganatosít a környezet és a polgárok életének védelme érdekében. Jogosan, hisz ismeretes, hogy Svájc az elsők között volt a környezetvédelmet előtérbe helyező országok között, sőt a környezet óvása az alkotmányban is szerepel, de természeti világörökségeket is tart számon, illetve a svájci törvényhozásban Zöld Pártjuk is van. Viszont kérdés, hogy Romániába – a korlátlan lehetőségek országába – érve, mennyi idő kell nekik, hogy korrumpálódjanak, hogy kitanulják a helyi „mozgásokat”? Kérdés az is, hogy a svájci mamutcég részvényekért ajánlott összege korrekt ár volt-e, vagy gátlástalanul megvezették (nem először) a lakosokat? Válasz erre természetesen nincs, hisz az Ameropa az Értéktőzsdén kívül vásárolta fel a részvényeket a török Eurofertől és az Azomaros Holdingtól, a tranzakció összege pedig máig szigorúan titokban van tartva.

Share Button
Ennyien olvasták: 348

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.