Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Szegélykövek és úttorlaszok „Táblafalván”

Központ szeptember 27, 2012 Társadalom

Szegélykövek és úttorlaszok „Táblafalván”

szegelyNéhány honapja kétarasznyira kiugró szegélykövek, félutat elfoglaló torlaszok, valamint egymást érő tiltó és figyelmeztető táblasorok, szemaforok keserítik meg a Marosvásárhely és Szászrégen között gépkocsival közlekedők életét. A napilapok szinte hetente cikkeznek a témáról. Hogy meddig tart még ez az áldatlan állapot, azt még egyetlen földi halandó sem képes megmondani, megjósolni.

De nem csak az utazók és utasok szenvednek ettől, hanem Marosszentgyörgy, Nagyernye, Sáromberke és Gernyeszeg lakói is. Főleg azok, akik a nagyút mellett laknak. Mindenki panaszkodik, mindenki elégedetlen. Tönkremegy az ember autója, eltörik a rugó, leszakad a kipufogó… A szekeresek, kerékpárosok a járdán közlekednek. (Vagy azon a helyen, ahol a járdának lennie kellene!) Ha mégis kimerészkednének az aszfaltútra, megbünteti őket a rendőr, vagy hosszú kocsisor kígyózik utánuk tülkölve. De ameddig nincs alternatíva számukra, nekik is járni kell valahol. A mentő-, tűzoltó autó sok esetben nem tud előzni, araszolva és szirénázva követi a sort, ameddig kiér a településből. Sokan teszik fel a kérdést: miért kell vagy kellett több száz kilométeren nekifogni a munkálatnak? Miért nem lehetne vagy lehetett volna, mondjuk, csak 10-20 kilométeren, és azt tisztességesen és gyorsan kivitelezni? Majd újabb rövid szakasszal folytatni.

Az illetékesek szabadkoznak, hárítanak, egymásra mutogatnak. Azt mondják, hogy ez az útjavítási eljárás nagyon jól bevált Ausztriában, hát akkor nekünk miért ne lenne jó? Csakhogy nem lehet összehasonlítani a két ország viszonyait semmiféle szempontból. Legalább 50 évre vagyunk lemaradva ettől az országtól, ami a dolgozó átlagpolgárok havi bérét, az infrastruktúra helyzetét és sok más egyebet illet. Ameddig Ausztriában autópályákon zajlik a forgalom, és a kisvárosokba csak az tér be, akinek ott van speciel dolga, vagy ott lakik, addig a mi településeinken ezresével dübörögnek át a kamionkolosszusok, ha van dolguk nálunk, ha nincs. A nyugatról érkező, vagy nyugatra tartó moldovai, havasalföldi és még ki tudja milyen teherszállítók, és turisták tranzitja az erdélyiek nyugalmát zavarja, életét keseríti. Hol vannak még a mifelénk álmodott autópályák?

Néhány hete az a hír kelt szárnyra, hogy maga a főispán vette kezébe az ügyet, és utasítást adott a szegélykövek visszabontására. Hát ez irányba még egyelőre nem történt semmiféle megmozdulás, és nem is úgy néz ki, hogy ez a közeljövőben bekövetkezzen. Semmibe veszik az ukázt? Úgy néz ki, hogy még nála hatalmasabbak is érdekeltek ebben a „bizniszben”. Nem olyan könnyű csak úgy utasítgatni őket. Ha mégis sor kerülne valaha a szegélykövek felszedésére, ki fogja azt finanszírozni? A szegény, naiv adófizető polgárok? Valószínűleg, mert az erre a célra kirendelt közpénzek nagy része eltűnik majd egy-egy mélyebb zsebben, vagy nagyobb aktatáskában.

Share Button
Ennyien olvasták: 527

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.