Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Székelyföld mellett tette le a garast Dorin Florea

Központ április 25, 2013 Társadalom

floreaSzékelyföld mellett tette le a garast Dorin Florea

Az elmúlt hét talán legfontosabb híre, mondhatnám akár azt is: szenzációja, hogy Marosvásárhely is csatlakozik a Székelyföld, Európa Kulturális Fővárosa projekthez. Mindezt az ötletgazda Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere jelentette be a sajtó nyilvánossága előtt. Az elképzelés szerint a pályázatot Sepsiszentgyörgy nyújtja majd be a Hargita és Kovászna megyei közgyűlések, illetve Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, valamint Szováta és most már Marosvásárhely önkormányzatainak támogatásával.

„Nagyon örülünk, hogy Marosvásárhely pozitívan válaszolt megkeresésünkre. Úgy érzem, így lesz kerek ez a történet, hiszen korábban érezhetően hiányzott a marosvásárhelyi együttműködés. Ez a pályázat lehetőség arra, hogy megmutassuk, tudunk együtt gondolkodni, dolgozni, ráadásul egy nagyon fontos területen, a kultúra területén” – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró. Azt is hozzáfűzte, hogy szerinte „a marosvásárhelyi polgármester felismerte, hogy városa akkor kap súlyt, ha a székelyföldi régióba kapcsolódik be, ellenkező esetben Kolozsvár árnyékában marad”.

Marosvásárhely egyetlen esélye

Dorin Florea döntése azt bizonyíthatja, hogy jelentősen megváltozott álláspontja az ország területi-közigazgatási átszervezését illetően. Míg korábban úgy vélte, hogy Marosvásárhely a jelenlegi fejlesztési régióban is megszerezheti a központi státust, mára viszont mintha megbarátkozott volna a gondolattal, hogy a három székelyföldi megyének egy egységet kell alkotnia, s ez lenne Vásárhely számára is az egyetlen esély arra, hogy régióközponttá váljék.

Nem tudni, mi késztette Floreát korábbi véleménye megváltoztatására, pártja választások után meggyengült érdekérvényesítő képessége, esetleg annak felismerése, hogy egy magyar többségű székelyföldi régió nem lenne ördögtől való, de a lényeg a lényeg: az ő támogatásával új szakaszába léphet a székelyföldi autonómia-küzdelem. Miért? Azért, mert a helybéli román lakosság beleegyezése nélkül szinte elképzelhetetlen, hogy megvalósulhat a Székelyföld régió. Dorin Florea tagadhatatlan és jelentős népszerűsége, támogatottsága által viszont sokat segíthet a románság ilyen irányú bizalmatlanságának a lebontásában. Ez lehet az a fordulópont, amitől kezdve a helyi román lakosság is rokonszenvvel tekinthetne a székely törekvésekre…

Pletykák vagy hitelt érdemlő információk?

Amint az Antal Árpád idézett kijelentéséből is kitűnik, a szándék bejelentését megelőzően tárgyalások sorozata zajlott a székelyek és Florea között. Hogy az említett 2021-re szóló projekt mellett még mi mindenről folytak egyeztetések, arról csak közvetett információink vannak. Tény, hogy a vásárhelyi polgármester, miután némileg rokonszenvvel fogadta a március 10-ei autonómiatüntetést, az idén induló magyar kulturális rendezvény, a Vásárhelyi Forgatag szervezési kiadásaira jelentős, mintegy 100 ezer eurónyi támogatást ígért az idei költségvetésből. Vannak, akik összefüggést látnak e tény és aközött, hogy a frissen megválasztott Maros megyei, illetve vásárhelyi RMDSZ-vezetők kezdenek önállósulni, próbálják függetleníteni magukat a nagy öregektől – Markó, Borbély, Frunda, Kelemen –, akikkel Floreának komoly összetűzései voltak már korábban is, s akiket számtalanszor illetett a váddal, hogy saját személyes érdekeiket és a pártérdekeket előbbre helyezik a város, a megye érdekeinél.

Össszefogtak az ifjú titánok

Nevének elhallgatását kérő hírforrásunk szerint egyezség született volna a székelyföldi RMDSZ-vezetők, illetve a szóban forgó Maros megyeiek, valamint Dorin Florea között arra vonatkozóan is, hogy a közelgő kongresszuson a szövetségiek megpróbálják eltávolítani vezető tisztségeikből az említetteket, akik közül különösen Borbély László politikai alelnök áll a fiatal RMDSZ-es titánok és a vásárhelyi polgármester útjában.

Mindezek egyelőre csak amolyan kulisszatitkok, másodkézből származó információk, ellenőrizhetetlen feltételezések, amelyeket illik a kellő fenntartással fogadni. Ha viszont abból indulunk ki, hogy az általunk felvázolt forgatókönyvbe jól illeszkednek mind Florea személyes ambíciói, mind a megyénkbeli, illetve a székelyföldi RMDSZ-vezetők szándékai, akkor már egyáltalán nem tűnnek fantazmagóriának.

Florea akár tiszteletbeli székely is lehetne

És még valami: ha Dorin Florea nem gondolja meg magát, hanem tevékeny részt vállal a Székelyföld régió létrehozásában, akkor – amellett, hogy joggal számíthat a régióelnöki tisztségre – bizony történelmi tettet hajt végre. Olyant, ami után végleg bekerülhet a „régió”, a székelyföldi magyarok emlékezetébe.

Úgy legyen.

Share Button
Ennyien olvasták: 424

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.