Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Szemétdomb vagy „aranybánya”?

Központ november 22, 2012 Társadalom

Szemétdomb vagy „aranybánya”?

s1Marosszentgyörgy nyugati határában a vasúti töltés és a Maros folyó között egy körül-belül kéthektárnyi területen fekvő szemétdomb található. Ez a hely egyes emberek számára hulladéktároló, másoknak viszont „munkahely”.  Szentgyörgynek ez a határrésze hajdanában mocsaras, lápos terület volt, mezőgazdasági szempontból terméketlen, művelésre alkalmatlan. Aztán még a szocialista éra idején ide kezdték kihordani a marosvásárhelyi nagyvállalatok – mint például az Electromureş vagy a Prodcomplex – fémhulladékát. Tonnaszámra került erre a helyre vas, réz, bronz, alumínium, öntvény. Abban az időben ez senkit nem érdekelt, akkor nem volt ára a hulladéknak, mint manapság. Ha vitt is el akkor valaki innen valamit, az elenyésző mennyiség lehetett.

 

Hulladéktárolóból szemétdomb

s2

A kommunizmus bukásával lassan a nagyvállalatokat is megbuktatták, széthordták, ellopták, szétprivatizálták. Így a szentgyörgyi hulladéktároló is elveszítette funkcióját és közönséges szemétdombbá alakult. A háztájéki szemét lassan elfedte a manapság igen értékes fémhulladékot. Szemfüles, talpraesett vállalkozók azonban felfedezték az „aranybányát” és kotrógépekkel kezdték el kitermelni az értékes fémeket. A rossz nyelvek szerint sokan ebből gazdagodtak meg. A kotrógépek után maradt többméteres krátereket aztán szegény emberek egész hada lepte el.

Több száz ember „munkahelye”

s3

Napjainkban igen sokan járnak ide nap mint nap dolgozni. Sokan egymagukban, de még többen családostól. Marosszentgyörgyiek, ernyeiek, sáromberkiek, sárpatakiak, szentannaiak, vásárhelyiek.

s5

Ezek közé tartozik az 50 éves Ferenc is, aki néhány honapja űzi ezt a foglalkozást. „Ameddig megvolt a lovam és a szekerem, ritkán jártam ide. A gazdákhoz mentem inkább lókapázni, fuvarozni. De amióta megdöglött a lovam, mindennap kijövök ide a feleségemmel, mikor vakáció van, a leánykákkal” – panaszolja Ferenc. „Szociális segélyt nem kapok, levágták, mert a szomszéd feljelentett, hogy hoztam az erdőről két, karomnyi vastagságú fát. Még gyermeknevelési pótlékot sem kapok a két kicsi leánykám után. Mit csináljak? Menjek lopni? Rendes munkahelyet nem kapok, ebből a kurkászásból tartom el a családot. Csak fémet gyűjtök, vasat, rezet, ami kerül. Az ilyen vasnak csak 50 banit adnak kilójáért, a bronznak viszont 20 lejt. Nem minden nap egyforma, van amikor az asszonnyal ketten alig kapunk 20-30 lejt, de amikor jöttek a gyermekek is, 50 lejre valót is összekapartunk. Sokan már itt helyben eladják a gyűjtésüket, én beviszem Szentgyörgyre az ócskavasashoz.”

„Sokan éhen halnának, ha nem lenne ez a szemétdomb”

s6

„Sokan meghalnának éhen, ha nem lenne a szemétdomb” – vélekedik Ferenc. „Ilyenkor, amikor hűvösebb van jobb, de nyáron a nagy melegben szinte elviselhetetlen a büdösség. Ezt megszokni nehéz, itt egész nap dolgozni, mocskos kézzel enni nem könnyű” – mondja

Ami igaz, az igaz, siralmas látvány ez a szeméttelep! Epe és gyomorbajos embereknek, még a látvány sem ajánlott. A hatalmas gödrökből sokan ki sem látszanak. Csákányolnak, lapátolnak, „bányásznak” naphosszat néhány kiló vasért, néhány szál rézdrótért.

Share Button
Ennyien olvasták: 526

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.