Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Szilveszter a nagyvilágban

Központ december 27, 2012 Társadalom

szilveszterSzilveszter a nagyvilágban

December 31-e Szent Szilveszter pápa ünnepe, a Gergely-naptár szerinti év utolsó napja. Bár eredendően keresztény ünnep, a világ minden részén megtartják, de mindenütt máshogyan. Míg nálunk éjfélkor, a himnusz hangjaira mindenki megáll és elkomorul néhány percre, magába fordulva visszatekint az óévre, addig a világ legtöbb táján hangosan fogadják az óraütést. Nevetés, üdvrivalgás, petárdák és tűzijáték jelzi az újév beköszöntét.

Japán – családi ünnep

Az év végére – december 31-től január 3-ig – esik az Osogacu, egy négynapos családi ünnep. Ekkor köszöntik a következő év istenségét. Ilyenkor találkoznak az egymástól messze élő családtagok. A gyerekek ajándékba pénzt kapnak, a felnőttek pedig olyan újévi kártyát, amelyen a következő évre vonatkozó jövendölések vannak. 31-én éjjel mindenki elmegy egy buddhista templomba, ahol pontban éjfélkor 108-szor kondul meg az óriási harang, elűzve az óév ördögeit. Az ünnepi eledel egy hosszú tésztatekercs. A hiedelem szerint ennek hosszától függ a család következő évi szerencséje.

Oroszország – mikor van újév?

Az oroszok eddig is minden alkalmat megragadtak az ünneplésre, nincs ez másként az új rendszerben sem. Manapság az európai szokások keverednek az ortodox hagyományokkal, így igen hosszúra nyúlik az ünneplések sora. A modern szokások szerint karácsony, december 24-e itt leginkább evés-ivást jelent. December 31-e és január elseje volt korábban a karácsony meg a télapó ünnepe, és a legtöbben ezt a hagyományt követik. Ilyenkor állítanak fenyőfát, az ajándékokat január 1-én bontják ki. Az ortodox naptár szerint Krisztus születése január 6-ára esik, ez is kétnapos ünnep, míg az újévet január 13-án ünneplik.

Hawaii – jachtparádé

Az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó szigeteken trópusi az éghajlat, örök a nyár. Nem véletlen tehát, hogy december végén 12 milliós turistaseregre kell felkészülnie az egymillió helyi lakosnak. A kerti partikon és az utcákon csak úgy hömpölyögnek az emberek. A kikötőkben felcicomázott jachtok és kisebb hajók százai készülnek az év végi versenyre, amelynek pontozásába a hajó díszítése is beleszámít. Egész éjjel tart a durrogtatás a Nevadából behozott petárdákkal, egyébként Hawaii-on szigorúan tilos az ilyesmi. Amikor beköszönt az éjfél, a tűzijátékok hangját is túlharsogják az emberek, akik egymásnak jókívánságokat kiabálnak.

Svédország – engedélyezett mámor

A skandináv államban nem könnyű hozzájutni az amúgy is hihetetlenül drága alkoholhoz. Ezért a svédek már jó előre bespájzolnak az év végére, mert az újévet „kötelező” alkoholmámorban fogadni. Amikor az óra szilveszter éjszakáján tizenkettőt üt, az ünneplő emberek tízezrével lövik fel az ég felé a petárdákat. Sokezernyi pezsgősüveg pukkanása keveredik a harangok zúgásával. Az emberek nagy része az utcán vagy baráti körben mulat. A saját magával vitt italt fogyasztja, és ha marad az üvegben, haza is viszi.

Brazília – koktélok és szamba

Amilyen csöndes és bensőséges a karácsony, olyan hangos a szilveszter a déli félteke legnagyobb országában. Brazíliában már ilyenkor a februári karneválra készülnek. Az egész éjszakát az utcán, a szabadban töltik, karneváli jelmezekben vagy alig ruhában, hiszen ott ilyenkor tombol a nyár. Fiatalok és öregek szambázva járják végig az utcákat, a tengerpartot. Folyik a pezsgő, hektószám fogy a koktél. Éjfélkor óriási durrogtatás kezdődik, petárda, tűzijáték és fegyverek ropogása hallatszik. Az emberek egymás nyakába borulnak és biztosítják egymást határtalan szeretetükről.

Olaszország – pogány hagyományok

A különböző tartományokban más és más a szokás. Míg Milánó szinte kiürül év végére, és aki teheti, az Alpokban tölti szabadságát, addig Bolognában reneszánsz hangulat uralkodik szilveszter éjszakáján. A vidámság Luca napjától Vízkeresztig tart vásárral, dudaszóval, hagyományos rigmusokkal. Az év utolsó napján a város főterén pogány szokás szerint hatalmas máglyát raknak. Ilyenkor ég el az, ami véget ért, a múlt, a feledni való. Amikor már csak parázslik a máglya, örömtáncot lejtenek körülötte, hogy az óévnek vége. Ugyancsak a múlttól akarnak megszabadulni a rómaiak. Ők az év utolsó napján az ablakokból dobálják ki az utcára megunt holmijaikat. Pórul járhat az az idegen, aki nem ismervén ezt a szokást, a járdán bámészkodik.

Thaiföld – sörrel koccintva

A buddhista Thaiföld számára szilveszter éjszakája ugyanolyan, mint az év többi napja. A holdújévet ünneplik, amely változó napra esik január vagy február folyamán. December 31-én az itt nyaraló külföldiek mulatnak, szokásukat a Nyugatot utánzó fiatalok is átvették. Ahol nincsenek turisták, az éjszaka csendben zajlik, öregek sakkoznak vagy pletykálnak az utcán. Bezzeg a fiatalok! Már napokkal előbb elkezdődik az ünneplés, az asztalokra méregdrága skót whisky kerül és a hangulat is emelkedett. Szilveszter éjszakáján – pezsgő híján – sörrel koccintanak helyiek és külföldiek, idegenek és barátok. Felrázott sörösüvegekből buggyan ki az árpalé, hogy legalább a látvány emlékeztessen az otthon megszokottra.


Szilveszteri szokások: mi hoz szerencsét?

A malac kitúr, a csirke elkapar, a lencse gazdaggá tesz… Összegyűjtöttük Önöknek a szilveszteri és újévi szokásokat: nézzék meg, mit, hogyan kell tenni szilveszterkor és újév első napján!  A szilveszteri szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsoljanak.


ÉTELEK


– Disznóhúst azért érdemes enni az új év első napján, mert a malac kitúrja a szerencsénket

– A baromfi hátrakaparja a szerencsénket, így újév első napján fogyasztása TILOS

– A halas szokások eltérők, így érdemes óvatosan bánni a vízi lényekkel: a folyóparti településeken szerencsét hoz, mert ahány pikkely van a halon, annyi pénz lesz, viszont máshol úgy tartják, a hallal elúszik a szerencse

– Aki lencsét eszik, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája.

– Szilveszter éjjelén a hajadon lányok házilag gyúrhatnak gombócot, melybe belerejtenek férfineveket, és főzni kezdik. Amelyik először jön fel a fazék tetejére, az a fiú lesz a jövendőbeli.

– Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

– Rétessel lehet hosszúra nyújtani a gazdagságot.


IDŐJÁRÁS


– Ha az újév első napján süt a nap, akkor egész évben jó idő lesz.

– Ha szilveszter éjjelén csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél.

– Ha újév első hajnalán piros az ég alja, akkor szeles lesz az újév.


SZOKÁSOK


– Ha újév első napján ha az első látgatónk asszony vagy lány, akkor szerencsétlen lesz az év, ha viszont férfi kopogtat, akkor szerencsés esztendő vár ránk.

– Az újév napján végzett cselekvések egész évben ismétlődni fognak. Ezért is igyekeztek az emberek ezekben a napokban kellemesen tölteni az időt.

Erdélyben volt szokásban minden nagyobb ünnepen, így húsvétkor és pünkösdkor is a tüzeskerék-engedés. Szalmával betekert kereket meggyújtottak és a domboldalról legurították. Különösen az erdélyi szászok körében népszerű szokás, úgy tartják a kerék összeköti az óesztendőt az újjal.

Falvainkban általában az óév búcsúztatást és az új esztendő köszöntését harangzúgás kísérte. Volt ahol a falu lakói együtt ünnepeltek, a templomhoz vonultak, egy legény felment a templomtoronyba, onnan köszöntötte az új esztendőt, a hívek pedig hálaadó énekeket mondtak.

A bukovinai székelyek szilveszterkor hagymából jósoltak a következő évi időjárásra. A gazda félbevágott egy fej vöröshagymát, 12 réteget lehántott róla, ezek jelképezték egyenként a hónapokat. Mindegyikbe szórt egy kevés sót, és amelyikben reggelre elolvadt, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, ha azonban a só megmaradt a hagymalevélben, akkor szárazságra lehetett számítni. Természetesen szilveszterkor is jártak a legények házakhoz köszöntőt mondani, vagy éppen valamely tréfás jelenettel a háziakat jókedvre deríteni.


Újévi szokások


Az újévi szokások az idők folyamán nem változtak; még mindig úgy tartják az év első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az új évben. Sokan készítenek szerencse pogácsát, vagy tortát, melybe egy érmét sütnek. Aki megtalálja az érmét, annak nagy szerencséje lesz. Az óévtől mindig hangosan, zajosan búcsúztak el, hogy elijesszék az ártó szellemeket. Fontos, hogy az év utolsó napján csupa jó dologgal vegyük körül magunkat; mosni, takarítani tilos, mert ez nem hoz szerencsét.

 

Az újévi jóslás

A jóslás is fontos szerepet kap az újév kezdetén. Úgy vélték, az év utolsó napjának álmai előrevetítik a jövőt, ezért a nagy mulatozás mellett érdemes hagyni egy kevés időt az alvásra is. Régen fokhagyma kalendáriumot is készítettek az időjárás megismeréséhez. 12 fokhagymába sót tettek, mindegyik hagyma egy-egy hónap megfelelője volt. Ha a hagyma reggelre átnedvesedett, arra a hónapra sok esőt/havat vártak.

A lányok gombócot főztek, mindegyikbe egy-egy férfinév került. Amelyik gombóc először feljött a víz felszínére, az jelezte a leendő férj nevét. Gyakran ólom, vagy viasz segítségével próbálták megfejteni a jövőt. A felmelegített ólmot/viaszt hideg vízbe öntötték, s a kapott forma segítségével fejtették meg a jövő titkait.

 

Babonák, hiedelmek az újév kapcsán

Az újév első napjához számos hiedelem, babona kötődik, mert ennek a napnak a lefolyásából következtettek az egész évre. Így például semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól. Női munkatilalmi nap is volt, nem szabadott mosni, varrni, fonni, de az állatokat sem fogták be újévkor. Azt tartották, ha újév napja reggelén az első látogató férfi, az szerencsét hoz, ha nő, az szerencsétlenséget. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, úgy mondták, elvitte az aranyvizet, egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tettek, ami szintén az egészség jelképe.

Bizonyos táplálkozási tilalmak is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Baromfit nem lehetett enni, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, ellenben ajánlatos volt a malachús fogyasztása, mert az kitúrja a szerencsét. A szemes terményeket is ajánlatos enni- babot, lencsét -, mert akkor sok pénzük lesz a háziaknak. Sok vidéken rétest sütöttek szintén az analógia jegyében (hosszúra nyúlik az élet, mint a rétestészta.)


Az újévi fogadalom


Az év utolsó napjának jellegzetessége, hogy szinte mindenki fogadalmat tesz. Érdemes olyan dolgot megfogadni, amit

legalább az újév első napján betartunk, így biztosan nem vesznek kárba az ígéretek.


Szilveszteri sms-tippek!


Meglepné szeretteit szilveszterre, de nincs ötlete, mit írjon az újévi sms-köszöntőben? Összeszedtünk néhány vicces, kedves, vagy épp megható tippet! Olvassa el!


•  Virradjon rád szép nap, köszöntsön rád jó év, kedves hajlékodba költözzön a jólét. A lelkedbe boldogság, a szívedbe béke, ezt kívánom neked az újévre!

• Örömötök sok, bánatotok semmi, segítsen az Isten boldognak lenni! Legyetek mindig vidámak, örüljetek minden szépnek, mi így kívánunk nektek BOLDOG ÚJ ÉVET!

• Megcélozni a legszebb álmot, kinevetni a világot, gyűjteni a barátságot, mindig szeretni és remélni, így érdemes a Földön élni! B.Ú.É.K.!

• Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet! Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon. Ki barát volt az maradjon, ki elindult az haladjon. BÚÉK!

• Hulljon rád zsákból a lencse, mint újévben sok-sok szerencse. Hozzon az új év sok barátot, szerelmet és boldogságot!

• Mikor kigyúlnak a fények, pajkos tündérek zenélnek. Huncut mosollyal egy rád kacsint, kicsi kendőből csillámport hint. Így adja át az üzenetet: Boldog Új Évet neked!

• Kis szobában gyertya ég, búcsúzik az elmúlt év. Fenyőillat lengedez, bonthatod a pezsgődet. Száraz, avagy félédes, köszöntsük az újévet.

• Hogy boldog lehess, 3 kincset keress: Higgy, remélj, szeress. Hozzon az újév örömből végtelent, szeretetből önzetlent, sikereket, mit csak lehet!”

• Szilveszter alkalmából nem kívánok egyebet, csendes lépteid kísérje szeretet! Költözzön szívedbe béke, lelkedbe nyugalom, légy boldog a következő 365 napon!

•    Mielőtt lefekszel, tárd ki az ablakod, elküldtem Hozzád az én angyalom. Egy pillanatra kérlek, figyelj reá, mert a nevemben BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN.


Share Button
Ennyien olvasták: 883

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.