Központ
2018. szeptember 23. vasárnap, Tekla, Líviusz

Szilveszteri szokások

Nagy-Bodó Tibor december 30, 2015 Társadalom

New Year Clock

Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.

Szilveszteri hagyományok, szokások

A régi korok leányai, számtalan praktikát képesek voltak kieszelni leendő férjük kilétének leleplezésére.
Lássunk néhányat ezek közül:
– házilag készített gombóc tésztájába cetliket gyúrtak, amire előzőleg a férjként szóba jöhető férfiak nevét írták. Amelyik gombóc főzésekor elsőként jött fel a víz színére, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.
– a lányok, férfinadrágot tettek a párnájuk alá, és megálmodták, ki lesz a férjük.
– a lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták a leendő férj nevének kezdőbetűjét.
– sok háznál mandulaszemet, vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment a következő esztendőben.

Újévi szokások

Szilvesztert2

– Ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsőnek azon a napon, az éppen az ellenkezőjét jelentheti, mégpedig szerencsét.
– Az újév napján végzett cselekvések egész évben ismétlődni fognak.Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, „elvitte az aranyvizet”, és egész évben szerencsés volt.
– Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.
– Különösen fontos szerepet kapnak az e naphoz kötődő zajkeltő szokások, melyek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Eszközei igen változatosak, karikás ostor, duda, csengő, kolomp. Ezeknek a zajos mulatozásoknak a városi megfelelői a szilveszteri trombitálás, és sajnos a petárdadobálás is.
– Ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz – így alakult ki a pezsgőivás szokása, ami a tömegpezsgők megjelenése előtt csakis a kiváltságosok itala volt, hiszen méregdrágán lehetett hozzájutni.
– Zajkeltés célja az ártó erők távol tartása Újév napján semmit ne vigyünk ki a házból, mert a hagyomány szerint „elszáll a tehén haszna”, ám ha nincs tehetnünk, akkor is “elszáll a hasznunk”.
– Ezen a napon, nem jó sem kölcsönadni, sem kölcsönvenni semmit.
– Újév első napján igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól, mert az egész évet veszekedéssel töltötték volna.
– Ezen a napon tilos kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket.
– Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli vagy üres konyhai tartónkat (kávétartó, cukortartó, sótartó, bors tartó, lisztes edény, zsíros bödön, stb.) Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.
– A szerelmesek-házasulandók külön figyeltek, hogy a mézes bödön teli legyen, illetve, hogy legyen méz a háznál, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes, és hosszú lesz a szerelmük-házasságuk. Ezt a babonát akár ma is ki lehet próbálni.
– Egyes vidékeken a gyermekek száját is mézzel kenték meg ezen a napon, hogy édes beszédű, kedves emberré váljon, és sok édességet ehessen az esztendőben.

Étkezések

A szilveszteri és újévi menüt nagyban meghatározták a vagyon gyarapodásához kapcsolódó hiedelmek, ezért nem kerülhetett ám akármi az ünnepi asztalra! Az étkezésekkel kapcsolatos szokások többségét valószínűleg nagyon sokan ismerik, de lássuk őket azok kedvéért, akik nincsenek felvilágosítva e téren!
A régi magyar babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tehát hagyj ételt a hűtőben, meg a kamrában.

Mit ehetünk?

– Malacsültet, hiszen a röfi befelé túr, így a szerencsét is betúrja a házba.
– Lencsét és egyéb szemes termésekből és magvakból készült ételeket, mert ezek az apró magvak a pénz bőségét jelentik.Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó vagy legény, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment, vagy megnősült a következő esztendőben.
– Rétest, mert akárcsak a rétestésztát, a gazdagságunkat is hosszúra nyújthatjuk vele régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.

Babonák

– A régi magyar babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tehát hagyj ételt a hűtőben, meg a kamrában. (Ahányan megrohamozták a nagyáruházakat az idén is, ebben remélhetőleg nem lesz hiba!)
– Ma nem szabad baromfihúst enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket.
– A hallal is jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken – ezek szerint Budapesten, vagy Szegeden is – szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje.
– A boldogságot és az életet többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani. Minél gazdagabb, bővebben adagolt a töltelék a rétesben, annál bővebben méri a boldogságot az ég az új esztendőben.
– Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 608

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.