Központ
2019. január 20. vasárnap, Fábián, Sebestyén

SZNT: nem tévedésből tűnt el Johannis üzenetéből a kisebbségi kérdés

Központ április 27, 2015 Társadalom

Nem valószínű, hogy közönséges tévedésből cserélte le a román elnöki hivatal Klaus Johannis román államelnöknek azt az üzenetét, amely a kisebbségi kérdésre vonatkozó megállapításokat tartalmazott – véli Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

joha
Az SZNT elnöke hétfőn kiadott közleményében felidézte, hogy Johannisnak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) április 17-18-i kongresszusához intézett üzenete két változatban jelent meg, hiszen egyféle szöveget olvasott fel Iohannis tanácsadója a kongresszuson, és egy másik szöveg jelent meg később az elnöki hivatal honlapján.

Ez utóbbi tartalmazott egy olyan részt, amely a nemzeti kisebbségekre vonatkozott, és a Romániában élő nemzeti kisebbségek jogainak hiányosságairól szólt. Később ezt az változatot törölték az elnöki hivatal honlapjáról, és az került fel, amelyet az elnöki tanácsadó olvasott fel az RMDSZ-kongresszuson, és nem tartalmaz semmilyen kitételt a kisebbségek helyzetéről. Az elnöki hivatal utólag kiadott egy harmadik közleményt is, amelyben pontosította, hogy a tanácsadó által tolmácsolt üzenet tekinthető az egyedüli hivatalos változatnak.

Izsák Balázs szerint nem hihető, hogy az elnök beleegyezése nélkül valaki közzé mert tenni az elnöki hivatal honlapján olyan üzenetet, amelynek megállapításai „teljes mértékben igazak, csak éppen nincsenek összhangban a román hatóságok hivatalos dogmájával, miszerint a kisebbségi kérdést példaértékűen megoldották Romániában”.

Az SZNT elnöke szerint ez igen komoly kérdést vet fel: azt, hogy ki vezeti Romániát, ki vagy kik olyan erősek, hogy rá tudják kényszeríteni az ország elnökét egy üzenet lecserélésére, vállalva azt, hogy nevetségesnek tűnjön az egész világ szemében. „Úgy gondoljuk, hogy ez olyan kérdés, amelynek nem csak a romániai magyarságot kell aggasztania” – olvasható a közleményben.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 255

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.