Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

„Szomorú, hogy magyar rúg a magyarba”

Központ augusztus 8, 2012 Társadalom

„Szomorú, hogy magyar rúg a magyarba”

szemet

Három éve harcolnak a székelykakasdiak a hulladékválogató, -átrakó és -komposztáló állomás létrehozása ellen, ugyanis ezt lakóházaiktól mindössze 500 méterre tervezik kialakítani. Viszont most már a hatóságok a tettlegesség mezejére léptek, és a szeméttározóhoz vezető út megépítéséhez szükséges földterületek kisajátítását is elkezdték. A hab a tortán, hogy az ominózus területek nagy része elhunyt személyek nevén van, amely a kisajátítás procedúráját megnehezíti, ugyanakkor a tulajdonosok leszármazottjai bonyolult, időigényes és költséges örökösödési eljárás után juthatnának csak hozzá a telkek ellenértékéhez.

Július 23-án a földterületek kisajátításával foglalkozó szakbizottság elbírálta, hogy milyen összeget kell adni a kisajátítandó területekért. Csakhogy azon személyek közül, akik szerepelnek abban a tavalyi önkormányzati határozatban, amelynek értelmében 16 személytől területet sajátítanak ki, 14-en elhunytak. „A bizottság elbírálja, kinek mennyi pénzt kell adni, és az érintettek nevére bankszámlákat nyitottak és oda akarják utalni a pénzt, de többe kerülne a leves, mint a hús, mert a leszármazottak kapnának 150–180 eurót, ha 800–900 euróért elintézik a papírokat az örökösödési eljáráshoz” – mondta el a szeméttározó kialakítása ellen fellépő Pro Veritas Székelykakasdért Egyesület elnöke, Csegzi Attila.

Tudatta, hogy a cölöpöket nem csak a tározóhoz vezető út egyik felén állították fel – ahogyan erről szó volt – hanem az út mindkét felén területeket sajátítanak ki, csak éppen ezekre az ingatlanokra nincs kisajátítási joguk, és emiatt az egyesület tagjai – egy, már elindított per mellett – újabb bírósági eljárást indítanak, amelyben Kincses Előd fogja őket képviselni. A másik probléma Csegzi szerint, hogy a 8 méter széles út tulajdonképpen legalább 10 méter szélességű területet fog igényelni, mert a munkagépek az út szélén még legalább 2 méteres területen a földet használhatatlanná teszik, nem beszélve arról, hogy az út széleire sáncot is kell ásni, ezekre a telkekre pedig szintén nincs kisajátítási engedélyük.


Ígéretek Dobrétól és Floreától is

„A Pro Veritas Székelykakasdért Egyesület nevében levélben kértük Dorin Florea polgármestert és Ciprian Dobre megyei tanácselnököt, hogy hozzunk össze egy közös találkozót és beszéljük meg az ügyet, ne csak egymásra mutogatva hárítsák a felelősséget. Így Csegzi Sándor és Radu Sabin megígérte, hogy e hét folyamán egy időpontjavaslattal jönnek, amikor közösen megoldást keresünk a problémára” – mondta el az egyesület elnöke. A kakasdiak megkeresték Alexandru Petru Fratean prefektust is, aki megígérte, hogy a határozatok törvényességét végigköveti. Dobre pedig azt ígérte, hogy képes megállítani a tervet, hogyha a város – mert az ő tulajdona a föld – beleegyezik a kakasdiak által ajánlott telekcserébe, sőt Florea is hajlandó egy optimális megoldást találni.

Kérdésünkre, hogy a magyar szervezetekhez fordulnak-e, Csegzi kiábrándultam nyilatkozott. „A komposztáló megépítésének kezdeti szakaszában az RMDSZ illetékeseihez fordultunk, akik az elején hitegettek, utána meg semmit nem tettek értünk. Borbély Lászlótól minisztersége alatt sem kaptunk választ, nem beszélve arról, hogy Lokodi Edit Emőke, volt RMDSZ-es tanácselnök asszonynak ennek a beruházásnak az engedélyeztetését” – szögezte le. Hozzátette azt is, hogy az extanácselnök asszony a konfliktus kirobbanásakor még a személyes találkozást is elutasította, csak ellentmondást nem tűrő hangon kijelentette, hogy „a komposztáló állomásnak meg kell lennie”. „Szomorú, hogy éppen a magyar rúg a magyarba, de már lemondtunk arról, hogy tőlük várjunk megoldást” – összegzett Csegzi Attila.


Share Button
Ennyien olvasták: 503

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.