Központ
2020. december 01. kedd, Elza

„Szükség van a végzettjeinkre!”

Központ március 14, 2013 Társadalom

sapi„Szükség van a végzettjeinkre!”

– Interjú dr. Kelemen Andrással, a marosvásárhelyi Sapientia EMTE új dékánjával –

 

– Hogyan történt az ön előléptetése? Ki javasolta önt, illetve milyen procedúra révén nyerte el a tisztséget, hisz ellenjelöltje is volt, Bakó László személyében?

– A tanügyi törvény értelmében minimum két jelöltnek kell pályáznia a dékáni tisztségre, a jelöléseket a kari tanácsnak kell elfogadnia, amiként a menedzsment-programokat is. Ezt megelőzően viszont a kuratóriumnak kell a támogatásáról biztosítania a pályázókat. Ezután minden dékánjelölt szenátusi bizottsági meghallgatáson esik át, amely támogatja vagy elutasítja a jelölteket. A választási szabályzat értelmében a rektoré a döntési jog, de azt a Szenátusnak is jóvá kell hagynia.


– Ön két hete vette át hivatalát. Milyen újításokat készül bevezetni négy éves mandátuma alatt?

– Mindenekelőtt zökkenőmentesen akarom folytatni elődeim munkáját. Ne feledjük, hogy én tulajdonképpen egy jó alapozás után veszem át az intézmény vezetését, így nem látom szükségesnek a gyökeres változtatásokat. Az elvek, célkitűzések a régiek maradnak, az újítások jelentős része pedig részletkérdésekre vonatkozik. Nyilván egy intézmény működtetése nagyon sok aprómunkával jár, hisz minden feladat sikeres elvégzésének a kulcsa a részletkérdések helyes megoldása, kezelése.


– Akkor mit szeretne megvalósulva látni mandátuma végén?

– A már korábban megfogalmazott elképzelések, tervek megvalósítása, gyakorlatba ültetése: nyitás, sőt, mindennapi együttműködés a gazdasági szereplőkkel és a középiskolákkal. A líceumok, a felsőoktatási intézmények és a gazdasági szereplők folyamatos kooperáció révén fel kell építsenek egy jól működő rendszert. Az oktatási intézmények megfelelő együttműködése révén képezhetők a jó szakemberek, akiktől a gazdasági élet fellendítése várható majd. A megfelelő szakemberképzés feltétele pedig, hogy odafigyeljünk és megértsük azt, mit is igényelnek a gazdasági szereplők, a társadalomnak milyen munkaerőre van szüksége. Ennek megvalósítása nem csak szociológiai felmérések révén történik, hanem a gyakorlati igények feltérképezése, a folyamatos párbeszéd, és miért ne, a jövőbe látás által. A képzésnek a pillanatnyi helyzethez is alkalmazkodnia kell, de olyan embereket kell „kinevelnünk”, akik képesek lesznek a változó, számunkra egyelőre nem teljesen belátható, jövőbeni társadalomban is megállni a helyüket. Gondolkodni, tájékozódni kell megtanítanunk diákjainkat.


– Milyen érzés az intézményépítő dr. Hollanda Dénes nyomdokaiba lépni?

– Elsősorban az óriási megtiszteltetést, de a kihívást is látom ebben a funkcióban, amelynek megpróbálok megfelelni. Úgy vélem, a legfontosabb mindig az adott lehetőségekkel való maximális élni tudás képessége. Hollanda Dénes egy bizonyos helyzetben „játszta el” az akkor szükséges szerepet, Székely Gyula, volt dékán eltérő élethelyzetben tette a dolgát, jómagamnak pedig más szituációban kell megállnom a helyem. Különböző képességeket, stratégiát igényel akkreditációt kiharcolni egy felsőoktatási intézménynek, és más feladatkör hárul egy olyan vezetőre, aki már

akkreditált egyetem számára adott lehetőségekkel élhet. Jelen pillanatban kedvezőek a körülmények, hisz a finanszírozási feltételek is megfelelőek és az egyetem is elnyerte az akkreditációt. Nem mondanám, hogy könnyebb vagy nehezebb lenne a dolgom, mint elődeimé, hanem inkább más.


– Miként, mikor lesz a Sapientia EMTE önellátó egyetem?

– Ez az egyik fő kihívása az intézménynek, viszont teljesen önellátó nem lehet egy egyetem, csak olyan formában, hogy a társadalmi igény, támogatás látja azt el. Egy egyetemnek kutatási, oktatási feladatai vannak, ez pedig nem képes olyan anyagi hasznot hozni, hogy önellátóvá tegyen egy intézményt. Nyilván kutatási projektekből származó finanszírozási lehetőségek léteznek, de ezek mindig csak töredékét képezik a költségvetésnek. Olyan mértékű kell legyen az intézmény társadalmi elfogadottsága, hogy az fenntartsa az egyetemet.


– A román államtól való anyagi támogatás igénylése megtörtént-e?

– A törvény szerint akkreditáció hiányában nem részesülhettünk állami támogatásban. Ez viszont nem jelenti automatikusan azt, hogy az akkreditáció birtokában részesülünk is belőle. Mindenképp jól időzített, megfontolt, körültekintő lépés kell legyen a finanszírozás igénylése.


– Tervezik-e új szakok indítását a 2013/2014-es tanévben, esetleg mesterképzést?

– Alapképzésen nem lesznek új szakok, ám mesterképzés biztosan indul, akár már jövő tanévtől is, és folyamatban vannak a tárgyalások olyan magyarországi felsőoktatási intézményekkel, mint az ELTE, a Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Corvinus Egyetem. Mindenik tanszék nekifogott e vertikális építkezésnek. Kulcskérdés viszont ennek az infra­struktúrája, az oktatók toborzása, csoportosítása.


– Köztudomású, hogy a műszaki képzés igen erős Vásárhelyen. Milyen kutatótevékenységek bontakozhatnak ki ebből?

– Már léteznek komoly és szerteágazó kutatótevékenységek. Számos kolléga vesz részt, illetve vezet olyan kutatási projekteket, amelyek az Országos Kutatási Alapprogram támogat, sőt számos diákot is bevontak különböző projektekbe.


– Milyen stádiumban van a bentlakás és oktatási felület megépítése?

– Tavaly Orbán Viktor miniszterelnök látogatásakor vált bizonyossá az a magyar állami támogatás, amelyből a bentlakás építését is finanszírozni tudjuk. Tulajdonképpen egy bentlakást, étkezdét, oktatási felületet és konferenciatermeket is magába foglaló épületről van szó. A nyár elején fogunk neki az építkezéseknek, jövő év végéig pedig be kell fejeznünk a létesítményt.


– Hogyha öt, az egyetemre vonatkozó célkitűzést kellene megfogalmaznia a következő évekre, melyek lennének azok?

– A kampusz bővítése, szoros együttműködés a gazdasági élet szereplőivel, folyamatos párbeszéd a középiskolákkal, magas fokú, következetes oktatási tevékenység és utoljára, de nem utolsó sorban minőségi kutatási tevékenység megvalósítása.


Share Button
Ennyien olvasták: 420

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.