Központ
2020. február 28. péntek, Ákos, Bátor

Tabu övezi az urológiai megbetegedéseket

Pál Piroska június 19, 2015 Társadalom

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület konferenciasorozatot szervezett Marosvásárhelyen, amelynek dr. Pytel Ákos urológus szakorvos, a Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának igazgatóhelyettese is vendége volt.

pytel

Bár édesapja, a 71 évesen is hivatásának élő dr. Pytel József fül-orr-gégész, fiát mégis az urológia ragadta magával. „Mindenképp műtétes hivatást szerettem volna választani, és mivel úgy gondoltam, hogy a kiterjedtebb orvosi szakmákban elvesznék, valami kisebb, specializáltabb területet kerestem. Volt néhány sebészi szakma, amit eleve kizártam, az urológia viszont nagyon megtetszett” – mesélte az orvos pályaválasztásának okát.

Az inkontinencia népbetegség

Szakterülete a vizelettárolási és -ürítési zavarok és ezek komplex diagnosztikája, hiszen az inkontinencia már szinte népbetegség. Ez a csoport teszi ki betegeinek nagy részét. A másik terület pedig, amivel foglalkozik: az uroonkológia, azon belül is a kismedencei daganatos megbetegedések – számos hólyag-, illetve prosztatadaganatos páciense van. „Ez a két fő csoport, amellyel mélyen és nagy energiát belefektetve dolgozom, de számos, ezektől eltérő urológiai problémával találkoztam praxisom során” – tudtuk meg.

A merkantilizmus átka

Közismert, hogy az urológiai megbetegedéseket titkolózás övezi, gyakran a betegek szégyellik, és nem tartják „felvállalhatónak” a betegségüket, a reklámok pedig nagyon kihasználják ezt. Pytel egyértelműen megerősítette, hogy tabu övezi a húgyúti megbetegedéseket. „Ezek a problémák a kényes betegségek témakörébe tartoznak, és az emberek többsége nem is mer ezekkel orvoshoz fordulni – sőt, az egészséges személyek szűrővizsgálatokra is ritkán járnak – sokszor szégyellik, megbélyegezve érzik magukat. Sajnos erre a merkantilizmus és a reklámok rá is játszanak: a hölgyek látják a tévés hirdetésekben, hogy intimbetét használatával lehet síelni, repülőgépet vezetni, és emiatt sokan inkább ezeket, a tüneteket enyhítő megoldásokat használják, mintsem orvoshoz fordulnának, aki meggyógyítaná őket” – vallja a szakember. Azt is hozzátette, hogy az inkontinencia gyógyítása viszonylag egyszerű, műtéti beavatkozás ritkán szükséges, gyógyszerek segítségével hatékonyan tudják kezelni a vizelet-visszatartási problémákat.

Kockázati tényezők

Megkérdeztük azt is a szakembertől, hogy melyek az inkontinencia kialakulásának a kockázati tényezői, válaszából kiderült, hogy a nőknél az elhízás az elsőszámú ok, utána következik a szülés – nagyobb gyermek, több szülés, gátmetszés esetében –, illetve az idősebb életkor is magával vonhatja a betegség kialakulását. Túlsúlyos nőbeteg esetén a stressz inkontinencia esélye nagyobb, mint a normál testsúlyúak esetén. Férfiaknál leginkább az idősebb életkor hozza magával a vizelet-visszatartási panaszokat. Ugyanakkor mindkét nemnél a kor mellett a mobilitás és a szellemi épség a két legmeghatározóbb faktor az időskori késztetéses inkontinencia kialakulásában. „Idősotthonok lakói között végzett felmérés mobilis betegekben 23,5%-ban, immobilis betegeknél 82,1%-ban talált vizeletelfolyást, melynek döntő része késztetéses jellegű. Számos, különösen időskorban szedett gyógyszer szignifikáns hatással bír a hólyagfunkcióra és mellékhatásként akár inkontinenciát is okozhat. Az altatók, nyugtatók az alkoholhoz hasonlóan deprimálhatják a beteg hólyagműködésre fordított figyelmét, a vízhajtók gyakori vizeletürítést, következményes késztetéses vizelési ingereket okoznak. A túlzott kávéfogyasztás szerepet játszhat a hiperaktív hólyagszindróma kialakulásában” – magyarázta Pytel.

Elismeri a vásárhelyi klinikát

Arra a kérdésünkre, hogy a szakterületéhez kapcsolódó vásárhelyi viszonyokat mennyire ismeri, elmondta, hogy egészen jól, tisztában van Mártha Orsolya urológus főorvos, a Marosvásárhelyi Urológia Klinika vezetőjének munkásságával, akit elismer szakmai tudásáért, valamint azért, mert nőként és magyarként ilyen funkcióban megállja a helyét.

Névjegy: Dr. Pytel Ákos 1995-ben szerzett orvosi diplomát Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán „cum laude” minősítéssel. 1995-1996-ig a POTE Urológiai Klinikáján tudományos segédmunkatársként, majd 1996-tól 2000-ig klinikai orvosként dolgozott. 2000-2002 között a European Board of Urology (EBU) klinikai ösztöndíjjal Salzburgban, a St. Johanns-Spital Urológiai Osztályán dolgozott urológus rezidensként, majd szakorvosként. 2002-től újra a Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinikáján dolgozik, jelenleg egyetemi adjunktus beosztásban, a klinika igazgatóhelyettese. Urológiai szakvizsgáját 2001-ben tette le. Nemzetközi urológiai szakvizsgával 2006 óta rendelkezik Tudományos doktori (PhD) címét 2005-ben szerezte, a Pécsi Tudományegyetemen.

Share Button
Ennyien olvasták: 1046

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.