ponta
Társadalom

„Taktikai áldozat, hogy Ponta visszalépett a PSD éléről”

A román lapok egyaránt taktikai áldozatnak tartják a korrupciógyanúba keveredett Victor Ponta visszalépését PSD éléről, s azt írják, hogy a miniszterelnök a pártja feletti befolyás megőrzésén dolgozik, egy későbbi visszatérés reményében.
Az Evenimentul Zilei keddi számában Dan Andronic megállapítja, hogy Ponta visszalépése a pártelnökségből csak egy sakkhúzás volt a korrupcióellenes ügyészségnél esedékes hétfői kihallgatás előtt, és valójában ellenfelei, Klaus Johannis államfő és a párton belüli trónkövetelő félrevezetésére szolgált.

Ponta – akinek korrupciós ügye mind kormányfői, mind pártelnöki tisztségét veszélyezteti – a figyelemelterelő művelettel elérte, hogy ne kelljen kétfrontos küzdelmet folytatnia, így minden erejét a miniszterelnöki tisztség megtartására fordíthatja, ráadásul oly módon, hogy csak látszólag mondott le a párt vezetéséről, hiszen a jelképes áldozattal úgy szerelte le zúgolódó pártársait, hogy közben megőrizte befolyását a párt felett – véli az Evenimentul Zilei szerzője.

A România Liberă keddi vezércikkében Dan Cristian Turturica inkább kétségbeesett vergődésnek tartja Ponta taktikázását. A Ponta és az istenek című írásban a szerző a PSD azon állítólagos meggyőződését ecseteli, miszerint Romániát valójában rejtélyes külső erők, a „Facebook gazdái” irányítják, akik a DNA-n keresztül korlátlan hatalommal rendelkeznek afelett, ki lophat büntetlenül, és ki nem a vezető politikusok közül.

Turturica kifejti: miután a DNA rászállt Pontára, ő is olyan kétségbeesett „áldozatokat próbál bemutatni az isteneknek”, mint tette azt hasonló sorsra jutott elődje, Adrian Năstase volt miniszterelnök, aki autópálya-megbízásokkal és palagáz-kitermelési engedélyekkel „kezdett dobálózni” államfővé választása reményében. Bár Pontának szerinte is az a célja, hogy árnyékból irányítsa majd a PSD-t, visszalépésével valójában megnyitotta az utat az utódharc és a párt szétesése előtt.

A Jurnalul Național lapban Diana Lazăr rámutat: Ponta „megúszta” a korrupcióellenes ügyésznél tett hétfői látogatást egy vagyonzárral, pedig attól tartott, hogy bírósági felügyelet alá helyezik. (Ez korlátozta volna mozgási szabadságát és ellehetetleníthette volna kormányfői tevékenységét). A szerző szerint párttársait is meglepte Ponta a PSD elnöki posztjáról való visszalépésével, ám látszólagos áldozata azzal a veszéllyel jár, hogy a területi szervezetek Gabriel Opreabelügyminiszter pártjába fognak tömegesen átigazolni.

Forrás: mti

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.