Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Taktikát váltana a szülői akciócsoport

Pál Piroska március 29, 2017 Társadalom

Nem hagyják az iskolát!

Bolondját járatják a Civilek a Katolikus Iskoláért szülőcsoport tagjaival, akik a keddi, minisztériumi látogatásuk után sem jutottak közelebb a céljuk eléréséhez. Mint Csíky Csengele, a csoport szóvivője lapunknak elmondta: csúnya politikai játszma áldozata az iskola. Ha ezen a héten nem születik megnyugtató megoldás, taktikát változtatnak, de nem hagyják elveszni az iskolát.

 

Bár a szülők csoportja Király András és Liviu Ispas államtitkárral is egyeztetett, a szaktárca szerint Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala és a helyi tanács illetékes az ügy rendezésében. „Ugyanazzal találkoztunk a minisztériumban, amivel otthon: az intézmények egymásra hárítják a megoldás felelősségét, és így ping-pongoznak az iskolánk sorsával. Azzal a céllal utaztunk Bukarestbe, hogy a szaktárca segít majd a Maros Megyei Főtanfelügyelőségnek megoldást találni az iskola helyzetére, ehelyett azt a választ kaptuk, hogy a hivatalnál és helyi tanácsnál keressük azt. Keserű szájízzel távoztunk, és úgy éreztük, hogy bolondját járatják velünk” – fejtette ki Csíky.

„Most már lángol az erdő”

Jelenleg az iskolában 405 diák tanul, és ahhoz, hogy egy tanintézet önálló jogi személyiséggel bírjon, legalább 300 diákja kell legyen. Ha a cikluskezdő osztályok nem indulnak el ősszel, akkor a diáklétszám 300 alá csökken, és ebben az esetben megszüntethetik vagy beolvaszthatják az iskolát. „Minden határidőből kifutottunk, most már lángol az erdő. Az előkészítő és ötödik osztályokba való legutolsó beiratkozási lehetőség ősszel van, ha akkorra még marad annyira türelmes szülő, aki ezt kivárja. Emellett az induló kilencedik osztály kódja benne kell legyen a májusi Hivatalos Közlönyben” – magyarázta.

Ispas államtitkár úgy vélte, hogy törvénytelen a tanfelügyelőség határozata, miszerint nem iratkozhatnak be a gyermekek a cikluskezdő osztályokba, és ígéretet tett a szülőknek arra, hogy még kedden beszél a főtanfelügyelővel. A szülők szerint az államtitkár személye viszont nem garancia arra, hogy a tanfelügyelőség „jobb belátásra” tér.

Tájékozottak Bukarestben az illetékesek

Kérdésünkre a szóvivő azt is elmondta, hogy mindkét államtitkár maximálisan ismeri a helyzet minden apró részletét, sőt, Ispas napi kapcsolatban áll az újonnan kinevezett vásárhelyi főtanfelügyelővel, éppen ezért nem értik, hogy miért nem tudják megoldani a helyzetet. „Kínossá vált mindenki számára, hogy eddig fajult az ügy. Az az érzésünk, hogy csak akkor tudunk pontot tenni az ügy végére, ha az összes illetékes személyt bezárjuk egy szobába, és csak akkor jöhetnek ki, ha megoldják a fennálló helyzetet” – véli Csíky.

Hogyan tovább?

Mivel a legmagasabb tárgyalási szint – a minisztériumi találkozás – sikertelenül zárult a szülők számára, adódik a kérdés: hogyan tovább? Csiky szerint a csütörtöki városi tanácsülés után taktikát váltanak, de nem adják fel az iskolát.

Share Button
Ennyien olvasták: 1111

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.