Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Társadalomkritika vásárhelyi művésztől

Pál Piroska január 20, 2017 Társadalom

Fogarasi Hunor marosvásárhelyi fiatal grafikus-illusztrátornak jellegzetes, könnyen felismerhetőek az alkotásai. A tehetséget nem sokra tartja, a szorgalmat, gyakorlást annál inkább. Jelenleg művészetéből teremti elő az egzisztenciáját: kiadványokat illusztrál és szerkeszt, de kedvtelésből is rajzol, és nem idegen tőle a társadalomkritika. Bár digitális eszközökkel alkot, a vázlatfüzete és a rajzeszközei mindig kéznél vannak.

Hunor a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult zene, majd képzőművészet szakon, utána a kolozsvári művészeti és dizájn egyetemen szerzett diplomát. Több alkalommal kiállították a munkáit, jelenleg pedig illusztrátorként dolgozik egy könyvkiadónál, és leginkább gyerekek számára készült kiadványokat illusztrál. Nem áll távol ez tőle, hiszen a Vízipók, csodapók és Vuk rajzfilmek voltak a kedvencei, de George Orwell Állatfarm című regényének animációs adaptációját is nagyon szerette. Ez műveiből is kitűnik, ahol gyakran operál állatfigurákkal.

Állatillusztrációk a kedvencei

Hunor kisgyerekként szeretett rajzolni, mint általában a gyerekek, de úgy gondolta, hogy az átlagnál talán ügyesebben forgatja a ceruzát. „A tehetséget nem sokra tartom, úgy vélem, kitartással bárki megtanulhat jól rajzolni, ám szükséges hozzá a kíváncsiság és sok gyakorlat” – vallja. Alkotásaiban nagyon gyakran megjelennek az állatok – disznó, bivaly, zebra, zsiráf –, arról kérdeztük, honnan ered a vonzalma e téma iránt. „Gyerekkoromban az állatos könyvek és játékok érdekeltek inkább, mintsem a robotok vagy az autók. Az sem véletlen, hogy az állatokat ábrázoló barlangfestmények a legősibb emberi alkotások között vannak. Ugyanakkor mindigis lenyűgözött a természet sokszínűsége és az evolúció” – válaszolt. Elmondása szerint stílusát leginkább figuratívnak, stilizáltnak, interpretáltnak, rajzfilmesnek jellemezné.

„A világ tökéletlen részét is meg szeretném mutatni”

Alkotásai egy részét társadalomkritika ihleti, de az irónia sem áll távol tőle. Így rajzolt disznófejű Donald Trumpot, gázmaszkkal lélegző brémai muzsikusokat, vagy megcsonkított marosvásárhelyi fát.  „A dolgok nem mindig rózsás, avagy tökéletlen részét is meg szeretném mutatni. Ezzel lehet legjobban tükrözni a valóságot” – állítja Hunor.

Vannak lehetőségei a jó grafikusnak

Általános jelenség napjainkban, hogy bár intézményesített, iskolai keretek között nem tanulnak rajzolni, többen otthon, autodidakta módon sajátítják el a digitális illusztrálás alapjait, és elfogadható grafikusokká válnak. Hunor ezt jó dolognak tartja, ugyanis úgy véli: szorgalommal, kitartással, érdeklődéssel és motivációval megtanulható ez a szakma, de elengedhetetlen, hogy szeressük azt, így önmagunk fejlesztése is magától értetődő legyen.

Arról, hogy milyen lehetőségei vannak egy fiatal grafikusnak Marosvásárhelyen, Hunor szerint nincs ok panaszra, mert reklámgrafikával, webdesignal, nyomtatással foglalkozó cégek gyakran keresnek munkaerőt, de működik egy-két kiadó is vagy játékfejlesztéssel foglalkozó cég Vásárhelyen, akik alkalmaznak illusztrátorokat.

Animációs film az álommunka

A kérdésünkre, hogy mi lenne az álommunkája, Hunor szerint ahhoz még sokat kell fejlődnie, de szívesen dolgozna a Dreamworks-szal együtt animációs film elkészítésében.

Share Button
Ennyien olvasták: 1797

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.