Központ
2019. december 05. csütörtök, Vilma

Tas, a megye első lavinamentő kutyája

Czimbalmos Ferenc-Attila április 15, 2016 Társadalom

TAS MAROS MEGYE (10)

A Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat egy holland juhászkutyával bővült február folyamán, amely olyan egyedülálló kiképzésben részesült, hogy a bajba jutott személyeket megkeresse és megtalálja.  Több képzésen vett részt Tas – mert így hívják őt –, jelen pillanatban is folyamatosan tanítják Marosvásárhelyen Kocsis Attila kutyakiképző segítségével. Emellett egy francia speciális csapat előtt is egyedülálló képzésen vett részt az országos hegyimentők egyesülete által szervezett lavina mentőiskolában, majd lavinamentő oklevélben is részesült. Gazdájával, a Maros Megyei Barlangi és Hegymentő Szolgálat vezetőjével, a Maros megyei Kovács Zoltán Róberttel beszélgettünk.

TAS MAROS MEGYE (4)

– A minap egy holland mentőkutyával lett gazdagabb a megyei hegyimentő szolgálat. Mit kell tudni Tasról?
– A jelenleg másfél éves Tast (becsületes nevén Tas Spyke von Grof Box) másfél éve kapta a Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat, hogy az eltűnt személyeket bizonyos technikákkal a lavina alól előkotorja. Rendkívül okos és temperamentumos jószág, hatékonyan segíti a szolgálatot. Már korábban szerettünk volna egy hasonló kutyát, de a kollegáim közül nem volt olyan személy, aki ezt bevállalta volna, hiszen ez nem egyszerű feladat, ugyanis naponta kell vele dolgozni mintegy két órát, emellett kutyaiskoláztatni kell, különleges képzésekre vinni, és állandó foglalkozást igényel. Most olyan helyzetbe kerültünk, hogy családostól kertes házba költöztem, így elvállaltam egy kutyát és azóta ennek a célnak megfelelően van képezve.

TAS MAROS MEGYE (6)

– Miből állt a kutya képzése?
– A kiképzése több részből állt. A lavinamentő iskola úgy működött, hogy a hó alá elástunk személyeket, a kutyák ezt nem látták, hiszen ők egy bizonyos helyen tartózkodtak akkor, aztán elengedtük, hogy az eltűnt személyeket a hó alól előkerítsék vezetőjük segítségével. Természetesen vezetőiknek is egy speciális kutyavezető-iskolát kellett elvégezniük, hogy ebben a munkában segíthessék az ebeket. A 9 napos tanfolyamot a Romániai Hegyimentők Egyesülete szervezte a Fogarasi havasokban, és 6 csapat vett részt a felmérésen az egész ország területéről, majd egy francia szakértői csapat kiértékelte a kutya képességeit.

TAS MAROS MEGYE (9)
– Mennyire hasznos ez a hegyimentő kutya az egyesületnek?
– Az idők során voltak olyan akcióink is, mikor más megyékből kellett kutyás csapatokat segítségül hívnunk az eltűnt személyek felkutatására, persze ezek hosszabb időt vettek igénybe, hiszen azon csapatoknak vagy volt, vagy nem volt idejük a bevetésre, így 1–2 napot is kellett várnunk, amíg a helyszínre értek. Ezért volt szükség a saját kutyás csapatra.

TAS MAROS MEGYE (8)
– Milyen volt a téli időszak a hegyimentő-szolgálat szem­szögéből?
– Hosszú téli periódusunk volt, annak ellenére, hogy Marosvásárhelyről tekintve nem tűnt úgy, hogy tél lenne, hiszen kevés volt a hó a városban, de ez a hegyekben szerencsére nem így volt. Szinte folyamatosan nagy volt a hó, ezért a sízők használhatták a sípályákat, túraösvényeket, de mások is tudtak hódolni a téli sportágaknak. Természetesen minél több ember tartózkodik a hegyekben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy baleset történjen. A szovátai sípályán, a Kelemen- és a Görgényi-havasokban egyaránt többször voltunk bevetésen, mintegy 40 feletti volt a bevetéseink száma.

TAS MAROS MEGYE (7)

– Apropó sport. Ti, mármint a Maros Megyei Barlangi -és Hegyimentő Szolgálat tagjai készen álltok bármikor a bevetésre. Erőnlétileg hogyan tudtok felkészülni erre?
– A legfontosabb, hogy folyamatosan formában legyünk mind egyénileg, mind csapatban. Állandóan fejlesztjük a lélektani, erőnléti képességeinket, így a hegyimentő szolgálatnál hivatalos edzéseink vannak, amire kötelező eljárnia minden egyes tagnak, ezen kívül persze a csapattagok személyesen is eljárnak edzeni.

TAS MAROS MEGYE (5)
– Itt van már a tavasz, ez könnyebb időszak a hegyimentő-szolgálat számára?
– Problémák bármikor adódhatnak, így nem mondható könnyebb időszaknak, hiszen a nap bármelyik órájában történhetnek balesetek, amelyekre fel kell készülnünk, de valóban a tavaszi és az őszi időszakban kevesebbszer fordulnak hozzánk segítségért. Inkább nyáron és télen nagyon mozgalmas a hegyimentők aktivitása, de ezenkívül sporteseményeket is biztosítunk, hiszen ebben a periódusban nagyon sok efféle eseményre kerül sor Maros megyében.
A Maros megyei hegyimentők csapata 19 hegyimentőből és egy különleges ellenőrből áll, akik szolgálatuk során a nehezen megközelíthető helyeken levő sebesültek mentését végzik, speciális felszereléseikkel és technikáikkal.

TAS MAROS MEGYE (1)

TAS MAROS MEGYE (3)


TAS MAROS MEGYE (2)

A csapattagok közt van hegyimentő, barlangi mentő, búvár, szakorvos, rohammentős. A feladataik közé tartozik a nehéz, erdős-hegyes terepen, barlangokban balesetet szenvedett vagy eltűnt személyek felkutatása, mentése, elsősegélyben részesítése, biztonságos helyre történő szállítása. Ugyanakkor katasztrófa sújtotta területeken balesetet szenvedett vagy eltűnt személyek felkutatásában, mentésében, anyagi javak mentésében való közreműködés. Nem utolsósorban a vízbefúlt személyek felkutatása, kiemelése, árvíz esetén a vízi mentésben való közreműködés, víz által elzárt területen rekedtek mentése, állatállomány és anyagi javak mentésében való részvétel.

Share Button
Ennyien olvasták: 1076

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.